Pamiętacie ciastka Digestive? Chrupiące herbatniczki zaprojektowane do herbaty i kawy 🙂 W wersji wegańskiej są chyba troszkę trudniejsze do wałkowania, ale jak widać można 🙂 Pieczemy je z mąki pełnoziarnistej. Herbatniki digestive są słodko-słone, a masło zastąpiłam mieszanką oleju kokosowego z olejem rzepakowym w proporcji 1:1. Przepis zaadaptowany do wersji wega ze strony Donala Shekana.
Główne składniki:
mleko mąka pełnoziarnista cukier trzcinowy olej kokosowy
SKŁADNIKI
- 23 dkg mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 8 dkg trzcinowego cukru rozbitego w blenderze na cukier puder
- 5 dkg oleju kokosowego + 5 dkg oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 60 ml mleka roślinnego w temperaturze pokojowej
PIECZEMY
- w misce dokładnie mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, trzcinowy i cukier puder
- w blenderze miksuję oba rodzaje oleju, tak, aby otrzymać jak najbardziej jednolitą całość
- dolewam oleje do sypkich składników i dokładnie mieszam
- na końcu dolewam mleko i znów dokładnie wszystko mieszam
- wyrabiam ciasto
- rozgrzewam piekarnik do 180°C bez termoobiegu
- dzielę ciasto na 4 części i wałkuję na stolnicy delikatnie posypanej mąką, na grubość ok. 4mm (nie jest to łatwe, bo ciasto jest dość kruche, dlatego lepiej wałkować mniejsze kawałki, resztki zbieram i ponownie wyrabiam)
- szklanką (albo kółkiem do wycinania) wycinam okrągłe ciastka
- pieczątką wyciskam w nich dowolny wzór
- dziurki robię pałeczką do sushi (lub innym dowolnym narzędziem)
- piekę przez ok. 15-20 min na blaszce wyłożonej papierem, aż ciastka zrobią się leciutko „złociste”
- upieczone studzę na kratce (na początku ciasteczka będą miękkie, ale stwardnieją)
- zjadam z przyjaciółmi 🙂 ♥
- jeśli coś zostanie, przechowuję zamknięte w pudełku na ciastka
SMACZNEGO!!!
Ciumaski babowniowe ♥♥♥
Share this Post