ROŚLINNE HERBATNIKI DIGESTIVE – WEGAŃSKA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia9 Comments

Pamiętacie ciastka Digestive? Chrupiące herbatniczki zaprojektowane do herbaty i kawy 🙂 W wersji wegańskiej są chyba troszkę trudniejsze do wałkowania, ale jak widać można 🙂 Pieczemy je z mąki pełnoziarnistej. Herbatniki digestive są słodko-słone, a masło zastąpiłam mieszanką oleju kokosowego z olejem rzepakowym w proporcji 1:1. Przepis zaadaptowany do wersji wega ze strony Donala Shekana.

Główne składniki:

mleko  mąka pełnoziarnista  cukier trzcinowy  olej kokosowy

SKŁADNIKI

  • 23 dkg mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 8 dkg trzcinowego cukru rozbitego w blenderze na cukier puder
  • 5 dkg oleju kokosowego + 5 dkg oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 60 ml mleka roślinnego w temperaturze pokojowej

PIECZEMY

  • w misce dokładnie mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, trzcinowy i cukier puder
  • w blenderze miksuję oba rodzaje oleju, tak, aby otrzymać jak najbardziej jednolitą całość
  • dolewam oleje do sypkich składników i dokładnie mieszam
  • na końcu dolewam mleko i znów dokładnie wszystko mieszam
  • wyrabiam ciasto
  • rozgrzewam piekarnik do 180°C bez termoobiegu
  • dzielę ciasto na 4 części i wałkuję na stolnicy delikatnie posypanej mąką, na grubość ok. 4mm (nie jest to łatwe, bo ciasto jest dość kruche, dlatego lepiej wałkować mniejsze kawałki, resztki zbieram i ponownie wyrabiam)
  • szklanką (albo kółkiem do wycinania) wycinam okrągłe ciastka
  • pieczątką wyciskam w nich dowolny wzór

  • dziurki robię pałeczką do sushi (lub innym dowolnym narzędziem)

  • piekę przez ok. 15-20 min na blaszce wyłożonej papierem, aż ciastka zrobią się leciutko „złociste”
  • upieczone studzę na kratce (na początku ciasteczka będą miękkie, ale stwardnieją)
  • zjadam z przyjaciółmi 🙂 
  • jeśli coś zostanie, przechowuję zamknięte w pudełku na ciastka

SMACZNEGO!!!

Ciumaski babowniowe ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post