JABŁKA POD MIGDAŁOWĄ KOŁDERKĄ-WEGAŃSKA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia7 Comments

W sezonie zimowym dzięki jabłkom możemy przypomnieć sobie zapachy i smaki lata i jesieni. Jabłka to taki polski „comfort food”, są niedrogie, przypominają o dzieciństwie, wypiekach babci, które były tak rumiane jak jej policzki. Szarlotki i jabłeczniki potrafią łamać lody i ogrzać zziębnięte serca. A te zapiekane w małych ceramicznych kokilkach i miseczkach są … omnomnom

Jabłka pod migdałową kołderką są bezglutenowe i wegańskie. Mieszają się w nich smaki szarlotki i marcepanu (migdały i sok z pomarańczy/mandarynki). Z podanych proporcji wychodzą 2 miseczki. 

Główne składniki:

jabłka  płatki migdałowe  syrop klonowy  sok z pomarańczy

SKŁADNIKI

Z podanych składników wychodzą dwie miseczki dla dwóch łasuchów 🙂

  • 1 szklanka płatków migdałowych do zmielenia
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych do posypania 
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1-2 łyżki syropu  klonowego do masy migdałowej
  • 1 łyżeczka syropu klonowego do polania płatków migdałowych
  • 2 łyżki soku z mandarynki lub pomarańczy
  • 2 nieduże jabłka obrane i pokrojone w kostkę lub 1 duże

PIECZEMY

  1. W malakserze miksuję na drobno 1 szklankę płatków migdałowych, sok z pomarańczy/mandarynki, syrop klonowy i płatki jaglane. Miksuję na masę, która przypomina trochę marcepan.
  2. Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę
  3. Ciasto migdałowe dzielę łyżką na 2 części
  4. Nakładam do dwóch miseczek jabłka pokrojone w kostkę, a na to łyżką ciasto migdałowe. Dociskam.
  5. Posypuję płatkami migdałowymi i też je dociskam łyżką
  6. Polewam delikatnie syropem klonowym
  7. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 30 minut
  8. Gotowe 🙂
Wegańska cukiernia jabłka pod migdałową kołderką

Zapieczone jabłuszka 🙂 Jemy!

Ostatnie dwa tygodnie pozwoliły mi na dobre chwile dla siebie. Zrozumiałam, że dopadł mnie nadmiar obowiązków zawodowych, a życie to nie tylko praca. Z radości i odpoczynku powstały nowe potrawy i nowe wpisy. I bardzo mi z tym dobrze 🙂 Blog odzyskał nowe parametry, bo zakurzony był już mocno. I za to dziękuję mojemu Bro – Maciusiowi

Ciumaski

Barbara Lew

Share this Post