ziarniste ciastka na śniadanie

CIASTKA ŚNIADANIOWE Z ZIARNAMI – WEGAŃSKA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia16 Comments

Czasem trudno przełknąć śniadanie. Innym razem zabraknie czasu i wybiegamy z domu głodni – z żołądkiem przyrośniętym do kręgosłupa. Ciastka śniadaniowe są idealnym rozwiązaniem na te bolączki zabieganego człowieka, bo mają wszystkie zalety muesli i granoli, ale są w jednym kawałku. Wrzucamy 2-3 do woreczka i chrupiemy w wolnej chwili z filiżanką herbaty albo kawy. Nie zawierają produktów mlecznych, są w pełni wegańskie, ale jeśli chcecie, możecie podmienić mleko na krowie. Składają się w większości z ziaren i suszonych owoców, z których część to superfoods. Słodycz pochodzi właśnie z owoców i jednej łyżeczki syropu klonowego, który śmiało możecie zastąpić syropem z agawy.

Ciastka są cudownie chrupiące, bardzo dobrze się przechowują bez słoiczka, dość kruche. Myślę, że choć to ciastka, można powiedzieć, że mieszka w nich sporo zdrowia.

Z podanych proporcji wychodzi 10-11 ciastek śniadaniowych, w zależności od tego jakie duże zrobimy. Nie potrzeba nam żadnych maszyn, wystarczą ręce i łyżka. Czas przygotowania jest bardzo krótki.

Główne składniki:

orzechy   nasiona   płatki owsiane  suszone owoce   olej   mleko 

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mąki
  • troszkę wanilii w dowolnej postaci (opcja)
  • 6 łyżek mleka sojowego (lub innego, które lubicie)
  • 6 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub innego płynnego słodzidła)

PIECZEMY

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie sypkie składniki.
  3. W dużym kubku mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej i syrop klonowy.
  4. Wlewamy mokre do suchych i dokładnie mieszamy łyżką.
  5. Odstawiamy na ok. 10 minut, żeby suche składniki „naciągnęły” wilgoć.
  6. Dłońmi nabieramy kulki „ciasta”, płaszczymy i zlepiamy ciastka, które kładziemy na blaszce wyłożonej papierem (średnica ok. 5-6 cm). Nie martwimy się, że sie troszkę rozlatują. Po prostu zgarniamy je w całość i już.
  7. Pieczemy na rumiano-złoty kolor, w zalezności od mocy piekarnika 20-30 minut.
    ciastka śniadaniowe z ziarnami wegńskie

    Babowniowe roślinne ciastka śniadaniowe z ziarnami i owocami.

  8. Koniecznie pozwalamy ciastkom wystygnąć na kratce (jak nie mamy to na blaszce), bo są bardzo bardzo kruche.
  9. Jemy bezgrzesznie 🙂 Do kawy, kakao, mleka, herbaty!

Spiżarnia pełna ziaren, orzechów i suszonych owoców to bardzo cenna rzecz. Warto mieć kilka słojów z ulubionymi chrupiącymi smakołykami, bo wtedy możemy sobie zmajstrować dowolne ciastka wg upodobań.

Ważne, żebyśmy nie dodawali zbyt dużo mąki, bo będą niesmaczne. Jest nam potrzebna tylko po to, żeby wszystko skleić (w połączeniu z mlekiem sojowym), ponieważ nie korzystamy z jajek. Olej i odrobina syropu klonowego dodają chrupkości.

Uciekam już piec, a dla Was smacznego!

I ciumaski ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post