Pomysł na tartę orzechową jest podpatrzony w internetach u Contentedness Cooking, ale proporcje i składniki pozmieniałam, bo produkty, którymi dysponowałam w dniu gdy zabrałam się za pieczenie, nie przystawały do oryginału 🙂
Mnóstwo orzechów włoskich, syrop klonowy i dżem z gorzkich pomarańczy to główne składniki w tym przepisie. Tarta jest zrobiona na kruchym spodzie, posmarowana dżemem z gorzkich pomarańczy, i posypana orzechami, które prażymy w karmelowym syropie klonowym. Natychmiast po upieczeniu posypałam tartę startą ciemną czekoladą, która rozpuściła się na gorących orzechach 🙂 Mniam mniam <3
Główne składniki:
orzechy włoskie dżem syrop klonowy czekolada ciemna
cukier kokosowy
SKŁADNIKI
Kruchy spód:
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru kokosowego (myślę, że można zastąpić bardzo drobnym brązowym nierafinowanym cukrem)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
- troszkę wanilii do smaku (w dowolnej postaci)
Do posmarowania:
- dobry twardy dżem – u mnie z gorzkich pomarańczy, ale myślę, że morelowy też będzie idealny
Wierzch tarty/nadzienie:
- 1,5 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
- 4-5 łyżek syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- wanilia do smaku
Czekolada do posypania:
- kilka kwadracików ciemnej czekolady startej bardzo drobno
PIECZEMY
- w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem klonowym, dodajemy orzechy, odrobinę wanilii, wszystko razem karmelizujemy na „rumiano” na małym ogniu i odstawiamy do stygnięcia
- w misce mieszamy składniki na ciasto (gdyby było zbyt suche można dodać więcej oleju kokosowego) i wyklejamy nim okrągłą foremkę (∅21-22 cm)
- ciasto smarujemy dżemem
- na wierzch wykładamy przestudzone zrumienione orzeszki i je dociskamy (gdyby pozostał nadmiar oleju, odlewamy go)
- wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 20-25 minut
- po wyjęciu ciasta posypujemy je drobno startą ciemną czekoladą
- pozostawiamy tartę do wystygnięcia
- zjadamy 😀
Jak smakuje?
Połączenie słodkiego i delikatnej goryczki. Dla wielbicieli orzechów włoskich i pomarańczy. Dla tych, którzy lubią chrupać 🙂
Ciumaski babowniowe ♥♥♥
Share this Post