Wegańska tarta z orzechami i dżemem.

WEGAŃSKA TARTA Z ORZECHAMI – ROŚLINNA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by BasiaLeave a Comment

Pomysł na tartę orzechową jest podpatrzony w internetach u Contentedness Cooking, ale proporcje i składniki pozmieniałam, bo produkty, którymi dysponowałam w dniu gdy zabrałam się za pieczenie, nie przystawały do oryginału 🙂

Mnóstwo orzechów włoskich, syrop klonowy i dżem z gorzkich pomarańczy to główne składniki w tym przepisie. Tarta jest zrobiona na kruchym spodzie, posmarowana dżemem z gorzkich pomarańczy, i posypana orzechami, które prażymy w karmelowym syropie klonowym. Natychmiast po upieczeniu posypałam tartę startą ciemną czekoladą, która rozpuściła się na gorących orzechach 🙂 Mniam mniam <3

Główne składniki:

orzechy włoskie   dżem  syrop klonowy  czekolada ciemna 

cukier kokosowy

SKŁADNIKI

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego (myślę, że można zastąpić bardzo drobnym brązowym nierafinowanym cukrem)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • troszkę wanilii do smaku (w dowolnej postaci)

Do posmarowania:

  • dobry twardy dżem – u mnie z gorzkich pomarańczy, ale myślę, że morelowy też będzie idealny

Wierzch tarty/nadzienie:

  • 1,5 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • wanilia do smaku

Czekolada do posypania:

  • kilka kwadracików ciemnej czekolady startej bardzo drobno

PIECZEMY

  • w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z syropem klonowym, dodajemy orzechy, odrobinę wanilii, wszystko razem karmelizujemy na „rumiano” na małym ogniu i odstawiamy do stygnięcia
Wegańska tarta z orzechami i dżemem.

Orzechy prażymy z syropem klonowym i olejem kokosowym

  • w misce mieszamy składniki na ciasto (gdyby było zbyt suche można dodać więcej oleju kokosowego) i wyklejamy nim okrągłą foremkę (∅21-22 cm)
  • ciasto smarujemy dżemem
Wegańska tarta z orzechami i dżemem.

Ciasto smarujemy dżemem pomarańczowym.

  • na wierzch wykładamy przestudzone zrumienione orzeszki i je dociskamy (gdyby pozostał nadmiar oleju, odlewamy go)
  • wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 20-25 minut
  • po wyjęciu ciasta posypujemy je drobno startą ciemną czekoladą
  • pozostawiamy tartę do wystygnięcia
  • zjadamy 😀
Wegańska tarta z orzechami i dżemem.

Wegańska tarta z orzechami i dżemem.

Jak smakuje?

Połączenie słodkiego i delikatnej goryczki. Dla wielbicieli orzechów włoskich i pomarańczy. Dla tych, którzy lubią chrupać 🙂

Ciumaski babowniowe ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post

Wegańska tarta z orzechami i dżemem.

Wegańska tarta z orzechami i dżemem