ŁATWA SYPANA SZARLOTKA WEGAŃSKA – ROŚLINNA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia8 Comments

Najłatwiejsza szarlotka, która każdemu się uda 🙂 Naprawdę! Do tego jest roślinna, choć nie bezgrzeszna. Piekłam ją wieki temu i zupełnie o niej zapomniałam, aż do chwili, gdy robiłam porządek w swoich przepisach, bo pamięć to czasem studnia bez dna i jak coś wpadnie to już nie chce samo się odnaleźć. Prosto z Biblioteczki Poradnika Domowego, która kiedyś, jeszcze zanim mogłam sobie wyobrazić internet, pomagała mi w kuchni 🙂

Wegańska szarlotka sypana, z kaszą manną:

Główne składniki:

kasza manna  mąka  wanilia  jabłka  tłuszcz

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru (oryginalnie w przepisie 1 szklanka, ale ja zawsze redukuję ilość, choć … jeśli lubicie bardzo słodko, to pewnie trzeba skorzystać z oryginału)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • troszkę wanilii albo cynamonu, jeśli lubicie (ja używam aromatu waniliowego z tego przepisu)
  • 1/2 kostki margaryny (czytałam, że można zastąpić margarynę 1/2 szklanki oleju, ale nie próbowałam)
  • 1-2 kg jabłek

PIECZEMY

Szarlotkę piekę w formie do tarty albo, jak tutaj na fotkach, w małych kokilkach do zapiekania (i tak lubię najbardziej). Gdy piekę ją do kawy, zmniejszam proporcje na pół, dla trzech osób i robię to własnie w małych foremkach do zapiekania. Wtedy nie zajmuje to tak długo, jak w dużej formie.

  • brązowy cukier puder robię samodzielnie – wrzucam cukier do blendera i chwilkę blenduję, od czasu do czasu mieszając
  • w misce mieszam sypkie składniki
  • jabłka ścieram i dodaję do nich esencję waniliową lub cynamon
  • natłuszczam delikatnie dno foremki albo małych naczynek do zapiekania
  • wykładam warstwy: sypkich produktów – jabłek – sypkich produktów – jabłek – sypkich produktów
  • na wierzchu rozkładam cieniutkie plasterki zimnej margaryny (albo skrapiam równomiernie olejem)
  • zapiekam w piekarniku w 180°C – w dużej formie około godziny, w kokilkach krócej – do zrumienienia wierzchniej warstwy (ceramiczne naczynia wkładam do zimnego piekarnika)
  • zjadamy na ciepło lub zimno 😀
  • SMACZNEGO

Jeśli posmakuje dajcie znać 🙂

Ciumaski ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post