Najłatwiejsza szarlotka, która każdemu się uda 🙂 Naprawdę! Do tego jest roślinna, choć nie bezgrzeszna. Piekłam ją wieki temu i zupełnie o niej zapomniałam, aż do chwili, gdy robiłam porządek w swoich przepisach, bo pamięć to czasem studnia bez dna i jak coś wpadnie to już nie chce samo się odnaleźć. Prosto z Biblioteczki Poradnika Domowego, która kiedyś, jeszcze zanim mogłam sobie wyobrazić internet, pomagała mi w kuchni 🙂
Wegańska szarlotka sypana, z kaszą manną:
Główne składniki:
kasza manna mąka wanilia jabłka tłuszcz
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru (oryginalnie w przepisie 1 szklanka, ale ja zawsze redukuję ilość, choć … jeśli lubicie bardzo słodko, to pewnie trzeba skorzystać z oryginału)
- 1 szklanka kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- troszkę wanilii albo cynamonu, jeśli lubicie (ja używam aromatu waniliowego z tego przepisu)
- 1/2 kostki margaryny (czytałam, że można zastąpić margarynę 1/2 szklanki oleju, ale nie próbowałam)
- 1-2 kg jabłek
PIECZEMY
Szarlotkę piekę w formie do tarty albo, jak tutaj na fotkach, w małych kokilkach do zapiekania (i tak lubię najbardziej). Gdy piekę ją do kawy, zmniejszam proporcje na pół, dla trzech osób i robię to własnie w małych foremkach do zapiekania. Wtedy nie zajmuje to tak długo, jak w dużej formie.
- brązowy cukier puder robię samodzielnie – wrzucam cukier do blendera i chwilkę blenduję, od czasu do czasu mieszając
- w misce mieszam sypkie składniki
- jabłka ścieram i dodaję do nich esencję waniliową lub cynamon
- natłuszczam delikatnie dno foremki albo małych naczynek do zapiekania
- wykładam warstwy: sypkich produktów – jabłek – sypkich produktów – jabłek – sypkich produktów
- na wierzchu rozkładam cieniutkie plasterki zimnej margaryny (albo skrapiam równomiernie olejem)
- zapiekam w piekarniku w 180°C – w dużej formie około godziny, w kokilkach krócej – do zrumienienia wierzchniej warstwy (ceramiczne naczynia wkładam do zimnego piekarnika)
- zjadamy na ciepło lub zimno 😀
- SMACZNEGO ♥
Jeśli posmakuje dajcie znać 🙂
Ciumaski ♥♥♥
Share this Post