Wegańskie flaczki z boczniaków, wegańska kuchnia babownia

BOCZNIAKI A’LA FLACZKI-WEGAŃSKA KUCHNIA

In Mama Weganki Gotuje, Obiad, Zupy by Basia9 Comments

Boczniaki potrafią zmienić się w różne dania. Robiłam boczniaki a’la śledzie w occie i po kaszubsku, i jako kotleciki w panierce. Przepis na boczniaki a’la flaczki znalazłam podczas urlopowych poszukiwań w starych książkach Biblioteczki Poradnika Domowego. Podjęłam wyzwanie i tylko dodałam niektóre przyprawy, bo danie było zbyt mało pikantnie jak na moje smaki. Potrawa wygląda bardzo tradycyjnie, ale jest w 100% roślinna. Rozgrzewająca i w sam raz na zimowe dni 🙂

Główne składniki:

boczniaki  marchewka  pietruszka  por  seler  cebula

SKŁADNIKI

  • 25 dkg boczniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduży por
  • 1 cebula
  • 1/2 małego selera
  • 2 kostki eco bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr wody
  • przyprawy: 1 łyżka przyprawy do flaków, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,  3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprz mielony i sól (dodajemy jeśli potrawa nie jest wystarczająco słona)
Warzywa na flaczki z boczniaków babownia wegańskie

Warzywa na wegańskie flaczki z boczniaków.

Warzywa kroiłam malakserem 🙂

GOTUJEMY

  • białą część pora i cebulę kroję cienko w krążki
  • w garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam pokrojonego pora i cebulę, dolewam odrobinkę wody i duszę do miękkości
  • w tym czasie kroję warzywa korzeniowe w słupki (robię to malakserem, ale możecie ręcznie)
  • do uduszonej cebulki i pora dolewam wodę (ok. 1 litr), dodaję warzywne kostki bulionowe, wrzucam pokrojone warzywa i gotuję na małym ogniu
  • boczniaki kroję w paseczki
  • dorzucam boczniaki do zupy
  • dodaję wszystkie przyprawy
  • gotuję pod przykryciem na małym ogniu ok. 30-45 minut, aż warzywa i grzyby zmiękną
  • na końcu doprawiam, gdyby była taka potrzeba
  • zajadam z pajdą chleba
  • zupę można posypać natką, jeśli lubicie
  • solidna porcja dla 3-4 osób
Wegańskie flaczki z boczniaków, wegańska kuchnia babownia

Wegańskie flaczki z boczniaków,

W najbliższym czasie postaram się nadrobić kuchenne zaległości na blogu. Powstały nowe przepisy i sporo ciekawostek znalazłam w sieci i mojej leciwej kolekcji książek kucharskich 😀

A teraz już ciumaski ♥♥♥ i zmykam spać 🙂

Barbara Lew

Share this Post