CHRUPIĄCE CIASTKA OWSIANO-FISTASZKOWE- WEGAŃSKA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia6 Comments

Chrup chrup chrup 🙂 Tak sobie ostatnio chrupiemy te ciasteczka. Pomiędzy zdrowymi ciastkami Beaty Pawlikowskiej, czasami fundujemy sobie do kawki mniej zdrowe fistaszkowe chrupiące ciastka owsiane. Bardzo szybko je zrobicie i potrzeba niewiele składników. Czekolada nie jest konieczna, bo bez niej też są świetne.

Główne składniki:

peanut butter  płatki owsiane  łezki czekoladowe  syrop klonowy 

SKŁADNIKI

  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/3  szklanki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 8 dkg (1/4 szklanki) masła fistaszkowego (peanut butter)
  • 25 dkg płatków owsianych (tych drobnych)
  • szczypta soli
  • łezki czekoladowe, albo ciemna czekolada do polania (opcjonalnie)

PIECZEMY

  • rozgrzewamy piekarnik do 180°C
  • w rondelku na małym ogniu podgrzewamy mieszając: syrop klonowy, cukier trzcinowy, olej kokosowy i masło fistaszkowe; powstanie coś w rodzaju fistaszkowej masy krówkowej
  • do miski wsypujemy płatki, dodajemy sól i wlewamy rozpuszczoną masę
  • bardzo dokładnie mieszamy płatki z masą
  • blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  • łyżką wykładamy kupki „ciasta” na blaszkę i delikatnie spłaszczamy (wychodzi ok. 15-16 ciastek)
  • pieczemy ok. 30-35 min. w nagrzanym piekarniku
  • studzimy na blaszce i dopiero po wystudzeniu ściągamy je na talerzyk
  • jeżeli lubicie, ciastka można posmarować czekoladą, w kratkę (łezki czekoladowe rozpuszczamy w gorącej kąpieli, albo w kuchence mikrofalowej)

Wystudzone ciastka zajadamy ze smakiem. Nieodzowne na przesilenie wiosenne i chandrę marcową 🙂 Ratunkowe, gdy znienacka wpadają dzieci, albo znajomi na kawę. Idealne do pracy, gdy wszyscy mamy nosy na kwintę, a widmo strajku wisi nad nami na dobre 🙂

Bo moim zdaniem fistaszki TO JEST TO!

Ciumaski ♥♥♥

Barbara Lew

Dziękuję, że jesteś gościem na moim blogu 🙂 Jeżeli uważasz, że ten wpis jest przydatny, podziel się nim, będzie mi miło! 🙂

Share this Post