KRUCHE ROŚLINNE CIASTKA Z FISTASZKOWYM MASŁEM ORZECHOWYM-WEGAŃSKIE WYPIEKI

In Mama Weganki Gotuje by Basia11 Comments

Masło z orzeszków ziemnych mogę zajadać solo i w ciastkach 🙂 Jest pyszne i nadaje się świetnie do wypieków i grzanek 🙂 Te ciasteczka z masłem orzechowym są wyśmienite, bardzo łatwe do upieczenia, kruche i tylko jednej rzeczy nie możemy o nich powiedzieć … Tego, że są FIT 😀 Ale mocno wierzę w to, że czasem troszkę rozpusty nie zawadzi 😀 Zgadzacie się?

Tutaj jeszcze link do domowego masła orzechowego, bo warto sobie czasem zrobić własne, bądź co bądź trochę tańsze. DOMOWE MASŁO ORZECHOWE

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli (jeśli masło jest solone wtedy 1/4)
  • 1/2 szklanki (czyli 100 ml) masła orzechowego z kawałkami orzeszków, jeśli to możliwe niesolonego, a jeśli mamy solone używamy później mniej soli
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3-5 łyżek mleka sojowego, MOŻE BYĆ POTRZEBNE WIĘCEJ w zależności od jakości masła orzechowego z jakiego korzystamy, mleko dodajemy na końcu powoli, tak aby uzyskać konsystencję ciasta, które sklei się w kuleczki

PIECZEMY

  • piekarnik rozgrzewamy do 180°C
  • blaszkę na ciastka wykładamy papierem do pieczenia
  • mieszamy w misce sypkie składniki: mąkę, brązowy cukier, sodę, proszek, sól
  • w małym garnku, na malutkim ogniu rozpuszczamy olej kokosowy, do którego po chwili dodajemy masło orzechowe i razem mieszamy do rozpuszczenia
  • w malakserze (lub łyżką w misce) mieszamy sypkie i mokre składniki
  • na końcu powoli dodajemy mleko sojowe, które zwiąże nam całość, a jego ilość zależy od rodzaju masła orzechowego: powinniśmy uzyskać zwartą masę, z której damy radę formować kulki
  • toczymy z ciasta niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego
  • kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem i rozgniatamy na krzyż widelcem na płasko

  • pieczemy na złoto ok. 15-20 min. (ale wszystko zależy od mocy piekarnika)
  • studzimy na blaszce

  • wystudzone ściągamy do koszyczka i zajadamy 🙂

Bardzo dzisiaj optymistycznie i radośnie 🙂 Zapraszam do rozpustnego fistaszkowania!

Ciumaski ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post

  • również uwielbiam masło orzechowe, a te ciasteczka muszą być przepyszne! 🙂

    • Naprawde dobre 🙂 chrupiace i kruchutkie, a nie rozlatują się 🙂

  • Domowe masło fistaszkowe wymiata, te ciacha też 🙂

    • O tak 🙂 własciwie masło fistaszkowe jest pyszne w wielu zastosowaniach 😀 nie tylko w tych ciachach 😀

  • Ja mam fazy na masło-jak mnie najdzie to wcinam łyzkami a potem długo nie mogę na nie patrzeć ;).
    A przepis fajny- kiedyś skorzystam 🙂

    • Masło orzechowe takie już chyba jest, że stawia nam granicę 😀 przepis łatwy i wychodzi 🙂

      • nic tylko spróbować zatem 🙂

  • Guesswhatpl

    O coś dla mnie, właśnie takiego przepisu szukałam. Uwielbiam masło orzechowe, a ten wegański przepis będzie w sam raz 😉

    • 🙂 ja tez lubie orzechowe wypieki 🙂 własciwie z każdych orzechów 🙂

  • Ładnie wyglądają te ciasteczka, ale szczególnie zainteresowalo mnie to masło z fistaszków! Własnie szukałam czegoś podobnego! 🙂

    • Masło orzechowe jest mega proste 🙂 jedyna rzecz, której nam potrzeba to dobry blender, albo kiepski i cierpliwośc 😀