MASŁO ORZECHOWE I JESIENNE TOSTY

In Mama Weganki Gotuje by Basia10 Comments

Wstałam dzisiaj rano i spojrzałam na jesienny krajobraz. Przyplątał mi się smaczek na takie tosty jakie robiły moje amerykańskie koleżanki Marcella i Julia, które kiedyś uczyły w Polsce. No więc, kawka z mlekiem, oraz tost z masłem orzechowym z fistaszków i dżemem. Dżem obowiązkowo z czarnej porzeczki, taki podkarpacki swojski element, który podkręca smak tostów. Szybciutko zrobiłam kawę, tosty i z szafki wyjęłam słoik z masłem…pusty niestety. Cóż było robić, trzeba było zorganizować własnej roboty masło orzechowe. 🙂 A jak się raz takie zrobi to już tak zostaje na zawsze. Nie ma nic prostszego. Wystarczą orzeszki i blender, jeśli lubicie trochę soli do smaku.

Wsypujemy orzeszki do blendera kielichowego i miksujemy co jakiś czas ściągając masę ze ścianek. Ja dawałam swojemu troszkę odpocząć co jakiś czas. Blendujemy tak długo, aż masa zrobi się delikatnie płynna i miękka (z przerwami ok. 10-15 min). Jeżeli wolicie z kawałkami orzeszków, to po grubszym zmiksowaniu odłóżcie troszkę orzeszków i dodajcie je na końcu do gotowej masy. Można dodać odrobinę soli jeśli lubicie słodko-słone masło orzechowe. Ja używam solonych orzeszków lub bez soli. Przekładamy do słoiczka i radośnie spożywamy z tostami lub prosto z łyżeczki. Jeśli coś zostanie najlepiej trzymać masełko w lodówce. YUMMY 🙂

10152795_745201872291342_1369167880_n

podpis

Share this Post