ciasto selerowe

CIASTO Z SELEREM, czyli TROCHĘ DZIWAK :D

In Mama Weganki Gotuje by Basia29 Comments

Było ciasto bananowe, potem dyniowe, pokazało się też ciasto z burakiem.

Powiedziałam więc z zadumą do mojego małżonka, chyba spróbuję zrobić ciasto z selerem. O matko! Odrzekł z przerażeniem w oczach 😀

Nabyłam jednak orzechy pecan i rodzynki (wedle planu) i upiekłam. Wyszło urodziwe i pełne dobroci, a zagadki z czym jest owo ciasto, córka nie odgadła. Jak widać seler dobrze się kamufluje 🙂

Pora więc na roślinne ciasto z selerem, orzechami i rodzynkami.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki* posiekanych orzechów (u mnie pecan, ale myślę, że włoskie też dobrze posłużą)
  • 1/2 szklanki* brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina soli
  • odrobina cukru z wanilią
  • 1/2 szklanki* miękkich rodzynek
  • 1/3 szklanki* oleju
  • 1/3 szklanki* mleka (w wersji wega dowolne mleko roślinne)
  • sok z 1/2 cytryny
  • szklanka* puree z dyni (zamiast jajka)
  • ok. 1 i 1/2 szklanki* selera startego na drobnej (ale nie najdrobniejszej) tarce

*szklanka 200 ml

PIECZEMY

  • mieszamy wszystkie sypkie składniki i bakalie
  • mieszamy olej i mleko, dodajemy do sypkich składników
  • dodajemy puree z dyni, mieszamy łyżką
  • seler zalewamy cytryną, mieszamy i dodajemy do ciasta, znów mieszamy wszystko łyżką
  • gdyby ciasto było zbyt suche można dodać odrobinę mleka
  • wykładamy do formy o średnicy 16-18 cm, posmarowanej olejem, posypujemy po wierzchu brązowym cukrem
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. godzinę
  • ważne, żeby ciasto dobrze wypiec, tak jak w przypadku wszystkich roślinnych wersji
  • po wyjęciu pozwalamy ciastu „odpocząć” w foremce przez ok. 5 – 10 min, wyciągamy z formy i pozwalamy mu wystygnąć 🙂

Trochę wariacki ten placek selerowy, ale smakował w domu ogromnie, więc może i Wam przyjdzie chęć, żeby się pobawić w kuchni?

SMACZNEGO <3

Zobaczcie też inne jesienne proste wypieki, a jeśli posmakują, podzielcie się przepisem z innymi, będzie mi miło  🙂

CIASTO Z BURAKIEM

SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY

Barbara Lew

Share this Post

  • Dopiero znalazłam tę pochwałę 🙂 dziękuję <3 Ja też o tym szpinaku wciąż rozmyślam 😀

  • Bardzo ciekawy przepis! Będę o nim pamiętała przy następnej wizycie moich wegan 🙂 Swoją drogą próbowałam kiedyś zrobić zielony mech z buraczkami zamiast szpinaku i wyszło brzydactwo. A u Ciebie taka piękna buła niczym kołacz weselny 🙂

  • oj nie wiem, czy taka nowość u nas dałaby radę…niemniej zaintrygowałaś mnie 😉

    • Myślę, że dałaby radę, bo to nie jest w smaku nic bardzo rewolucyjnego 😀

  • nie było opcji żebym nie otworzyła tego przepisu po takim nagłówku!
    zapisuję i koniecznie napasę nim swoich chłopaków 🙂

    • Wiem, że seler w słodkiej wersji brzmi dziwnie, ale cóż … zaskoczył mnie pozytywnie 😀 SMACZNEGO EWELINA!!!

  • Wow, takiego połączenia to jeszcze pod moim dachem nie było. Dzięki za inspirację:) PS a jak wyrosło:)!

    • Asiu, pod moim też dopiero niedawno, bo je wymyśliłam dla frajdy 😀 wyrosło nawet, ale ta foremka to taki trick troszkę 😀

  • Wow takiego ciasta się nie spodziewałam. Super 🙂

    Pozdrawiam,
    A.T.
    imperiumkobiecosci.blogspot.com

    • No jest jest nawet ok 😀 Dziękuję za zaproszenie.

  • Wyjątkowo piękny ten dziwak, mam nadzieję, że równie smaczny!

    • Pewnie wiele zależy od tego, czego się spodziewamy. Jest jesienny i korzenny 🙂 wilgotny i chyba dobry, bo tak mi w domu powiedzieli 😀

  • Zaintrygowałaś mnie 🙂

    • Asiu tak sobie wymieniamy przepisy, prawda? 😀

  • Co za połączenie…ciasto wygląda wspaniale. Chętnie wypróbuję

    • Ten seler brzmi dziwnie, ale sprawdził sie rewelacyjnie 😀

  • Izabela

    Czas na eksperymenty na własnej rodzinie,ciekawe co z tego wyjdzie 😀

    • Babownia.pl

      A to zalezy jak rodzina lubi eksperymenty 😀 mój najmłodszy nie lubi, ale duzi chętnie biorą udział 😀

    • Izabela

      Jak nie będą wiedzieli, że to eksperyment, to nie będą mieli nic przeciwko 😉

  • W końcu jest! Super łatwy przepis, myślę, że nawet taka beznadziejna kucharka jak ja da radę go upiec 😉 Będzie trzeba wypróbować na rodzinie, oczywiście nikomu nie zdradzę składników dopóki nie spróbują, bo pewnie by się rozmyślili i całe ciasto zjadłabym sama 😀

    • Iza, to zależy od tego jak tolerancyjna jest Twoja rodzina 😀 moja jest już wykształcona w testowaniu nowości. Mój mąż, który kiedyś bał się, teraz ma na tyle zaufania, że je 😀 mówi, że dobre, a potem pyta „a co to?”. No i tak … nie mów co jest w środku … A gdybys pokusiła się o buraka, to tym bardziej nie mów 🙂

  • Intryguje mnie ten seler w cieście. Seler ma bardzo intensywny smak i aromat, więc zastanawiam się czy jest w jakiś sposób wyczuwalny? Chociaż jeśli Twoja córka nie odgadła, z czym to ciasto to może nie ma co się obawiać „selerowego” smaku 😉

    • Sylwia, dziwne, ale nie jest wyczuwalny. Moja domowa weganka nie rozpoznała, a myślałam, że da radę 😀 więc można testować spokojnie 😀

  • Skrajne i okolice

    Jak pięknie wyrośnięte. Robiłam babkę ze szpinakiem , ale z selerem nie przyszło by mi do głowy choć bardzo lubię seler . Skoro Twojej rodzinie smakowało to zapewne warto spróbować 🙂

    • Babownia.pl

      A ja nigdy nie robiłam babki ze szpinakiem 😀 i pewnie też muszę spróbować 😀

  • Rabarbarowo.pl

    To coś dla mnie! Lecę na bloga 😀

    • Babownia.pl

      😀

  • Znowu superowy przepis, ciasto pięknie Ci wyrosło. Moja córa jest coraz bliższa bycia weganką (z wegetarianki), więc przepis na pewno nam się przyda.

    • Ula, to ciacho jest jak zawsze łatwiutkie, choć na oko tyle w nim składników, że głowa pęka 😀