SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY WEGANKI OMNOMNOM <3

In Mama Weganki Gotuje by Basia31 Comments

Późny wieczór, a ja już po całym dniu pracy ledwo poruszam nogami.

Zaglądam do lodówki, a tam resztka świeżutkiego puree dyniowego. Może upiekę? Taka zmęczona? Upiekę! 😀

Bo czasem lepiej upiec coś i pobyć ze sobą i jesiennymi zapachami w kuchni, zamiast patrzeć w ekran telewizora, na ludzi, którzy mówią rzeczy, od których boli nas wątroba. Zjeść potem to domowe ciasto z rodziną, zamiast zapychać się słodyczami z marketu, pełnymi syropu glukozowo – fruktozowego i oleju palmowego.

Więc, jeśli lubię piec, to czemu nie? Zegar nie poczeka, ale kołdra i poduszka tak 🙂

Zatem do dzieła! The Simple – Veganista thank you for inspiration 🙂

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy mixed spice*, myślę, że przyprawa korzenna do ciast będzie ok 🙂
  • odrobina soli
  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, lub oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 szklanki puree z dyni**
  • 1/3 szklanki mleka (w wersji wegańskiej delikatne mleko roślinne)

* mixed spice – przyprawa korzenna, którą robię tak: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonych goździków. Wsypuję do słoiczka, zakręcam i potrząsam.

**puree z dyni – dynię, przeciętą na pół, piekę w piekarniku w 200°C. Z upieczonej dyni wyskrobuję łyżeczką miąższ. Wrzucam do blendera i miksuję na puree. Jeśli mam więcej puree, niż potrzebuję, przetrzymuję je w lodówce i używam do zup, ciastek i ciast.

PIECZEMY

Mieszamy sypkie produkty dodajemy mleko, puree, olej. Mieszamy krótko mikserem, tylko do połączenia składników, przekładamy do niedużej formy wysmarowanej olejem. Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem, który wytworzy chrupiącą glazurkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy  ok. 40 -50 minut.

Ciasto jest wilgotne, korzenne i bardzo jesienne 🙂 Dla mnie pycha! A cały proces łącznie z pieczeniem, to niewiele ponad godzinę.

Zalety chlebka dyniowego?

  • tanie
  • szybkie
  • smaczne
  • rozgrzewajace

ŚCISKAM ♥

Barbara Lew

PUMPKIN BREAD 2

Share this Post