ciasto selerowe

CIASTO Z SELEREM, czyli TROCHĘ DZIWAK :D

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia32 Comments

Było ciasto bananowe, potem dyniowe, pokazało się też ciasto z burakiem.

Powiedziałam więc z zadumą do mojego małżonka, chyba spróbuję zrobić ciasto z selerem. O matko! Odrzekł z przerażeniem w oczach 😀

Nabyłam jednak orzechy pecan i rodzynki (wedle planu) i upiekłam. Wyszło urodziwe i pełne dobroci, a zagadki z czym jest owo ciasto, córka nie odgadła. Jak widać seler dobrze się kamufluje 🙂

Pora więc na roślinne ciasto z selerem, orzechami i rodzynkami.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki* posiekanych orzechów (u mnie pecan, ale myślę, że włoskie też dobrze posłużą)
  • 1/2 szklanki* brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina soli
  • odrobina cukru z wanilią
  • 1/2 szklanki* miękkich rodzynek
  • 1/3 szklanki* oleju
  • 1/3 szklanki* mleka (w wersji wega dowolne mleko roślinne)
  • sok z 1/2 cytryny
  • szklanka* puree z dyni (zamiast jajka)
  • ok. 1 i 1/2 szklanki* selera startego na drobnej (ale nie najdrobniejszej) tarce

*szklanka 200 ml

PIECZEMY

  • mieszamy wszystkie sypkie składniki i bakalie
  • mieszamy olej i mleko, dodajemy do sypkich składników
  • dodajemy puree z dyni, mieszamy łyżką
  • seler zalewamy cytryną, mieszamy i dodajemy do ciasta, znów mieszamy wszystko łyżką
  • gdyby ciasto było zbyt suche można dodać odrobinę mleka
  • wykładamy do formy o średnicy 16-18 cm, posmarowanej olejem, posypujemy po wierzchu brązowym cukrem
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. godzinę
  • ważne, żeby ciasto dobrze wypiec, tak jak w przypadku wszystkich roślinnych wersji
  • po wyjęciu pozwalamy ciastu „odpocząć” w foremce przez ok. 5 – 10 min, wyciągamy z formy i pozwalamy mu wystygnąć 🙂

Trochę wariacki ten placek selerowy, ale smakował w domu ogromnie, więc może i Wam przyjdzie chęć, żeby się pobawić w kuchni?

SMACZNEGO <3

Zobaczcie też inne jesienne proste wypieki, a jeśli posmakują, podzielcie się przepisem z innymi, będzie mi miło  🙂

CIASTO Z BURAKIEM

SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY

Barbara Lew

Share this Post