kasza jęczmienna z warzywami

CHŁOPSKIE DANIE :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia11 Comments

Potrzeba szybkiego obiadu (bo wczorajszy, który miał być na dwa dni okazał się zbyt dobry i został zjedzony) i potężne braki roślinnych składników w lodówce sprawiły, że powstało chłopskie danie 🙂   Z tego co znalazłam ugotowałam coś, co okazało się zjadliwe, a jak twierdzi Weganka, pycha (była głodna 🙂 ). Smak bardzo polski i tradycyjny z powodu kapusty i kaszy jęczmiennej.

Składniki:

  • 1 saszetka ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej ( nie rozgotujcie)
  • 1 cebulka posiekana w grubą kostkę i podduszona na oliwie do smażenia
  • kawałek selera starty na grubej tarce
  • 1 marchew starta na grubej tarce
  • 1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i pocięty w grubą kostkę
  • garść smacznej kapusty kiszonej (nie kwaszonej)
  • kminek mielony
  • pieprz
  • sól
  • lubczyk
  • pietruszka
  • oliwa do smażenia

Gotujemy:

Dusimy cebulkę, dodajemy startą marchew i seler i gotujemy jeszcze chwilę razem. Wrzucamy pokrojonego pomidora i dolewamy troszkę wody. Dodajemy przyprawy (od nas zależy ile czego lubimy). Dorzucamy pokrojoną kapustę i dalej dusimy na bardzo małym ogniu, żeby wszystko się połączyło. Powstanie taki „jakby bigosik”.

Dodajemy saszetkę kaszy, mieszamy i gotujemy razem jeszcze jakiś czas, żeby się nasze danie”przegryzło”. W razie potrzeby dodajemy w trakcie duszenia trochę wody, żeby się jedzonko nie przypalało i nie było zbyt suche 🙂

Posypujemy natką już na talerzu i jemy samo, z chlebem, z surówką albo jako dodatek do kotletów roślinnych.

Bardzo sycące, łatwe, szybkie i tanie 🙂 Porcja dla 2 osób.

SMACZNEGO!

kasza jęczmienna z warzywami

podpis

 

 

 

Share this Post

  • Ala

    Jest na mojej kulinarnej liscie Basia! 🙂

    • Naprawdę? Moja Aga mówi, że brzydkie, ale smaczne 🙂

      • Als

        Mnie sie podoba 😉

  • Bardzo lubię takie właśnie przepisy, proste i niezwykle pożywne, a i jeszcze zdrowe. 🙂 Już wyobrażam sobie jak potrawa znika ze stołu po rodzinnym spacerze i wygłodnieniu. 🙂

    • Dzięki 🙂 to naprawdę bardzo proste danie, ale tak jest mówisz można się najeść. Więc kiedy głód w brzuchu ściska, gotujemy chłopskie danie 🙂 POZDRAWIAM!

  • Genialne w swej prostocie ! Uwielbiam eksperymenty kulinarne, zazwyczaj z niczego wychodzi coś smacznego 🙂 . Pamiętam kiedyś ugotowałam zupę, chyba ze wszystkiego co miałam pod ręką (oczywiście jadalnego , nie tam, że noże czy widelce gotowałam 😀 ) i wyszła przepyszna do dziś pamiętam jej smak, niestety tylko pamiętam, bo już nigdy nie udało mi się odtworzyć smaku tej zupy.
    Chyba powinnam zacząć zapisywać co do gara wkładam 🙂 . Pozdrawiam

    • Paulina zdecydowanie zapisuj! Ja mam stosik karteczek z przepisami stworzonymi „tu i teraz” Niektóre wyszły takie sobie, a niektóre bardzo fajne. Szkoda potem nie odtworzyć tych perełek 🙂 Ja kiedyś zrobiłam taki pyszny chrzanik, którego już nigdy nie powtórzyłam, bo nie pamiętam co tam było. Pozdrawiam cieplutko!

  • Mazury, Kretowiny nad jeziorem Narie – Wynajem pokoi | Pokoje do wynajęcia

    A kiedyś jak się słyszało chłopskie danie, to było mięso, mięso i mało co więcej… :).

    • Babownia.pl

      A to takie nowoczesne chłopskie =D ale jak chłop biedny na przednówku był bez mięska =D czyli moje jednak „starochłopskie” biedne =D

  • Aga

    Od dzisiaj czekam z kolacją tak długo, aż pojawi się Twój przepis na blogu a potem hyc do kuchni i gotuję z Babownią.
    Ściskam mocno:))))

    • Hi hi 🙂 to takie obiadowe bardziej bo kasza i kapusta. A do tego moje poniedziałkowe i wtorkowe spożywcze wpisy są „późnowieczorne” bo to dwa dni, kiedy po 10 godzin w pracy jestem 🙂 Ściskam też bardzo mocno :)!!!