KASZOTTO Z KAPUSTĄ KISZONĄ, czyli CHŁOPSKIE DANIE :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia11 Comments

Potrzeba szybkiego obiadu (bo wczorajszy, który miał być na dwa dni okazał się zbyt dobry i został zjedzony) i potężne braki roślinnych składników w lodówce sprawiły, że powstało kaszotto z kapustą kiszoną, czyli chłopskie danie 🙂   Z tego co znalazłam ugotowałam coś, co okazało się jadalne, a nawet dobre. Smak bardzo polski i tradycyjny z powodu kapusty i kaszy jęczmiennej.

SKŁADNIKI

  • 1 saszetka ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej ( nie rozgotujcie)
  • 1 cebulka posiekana w grubą kostkę i podduszona na oliwie do smażenia
  • kawałek selera starty na grubej tarce
  • 1 marchew starta na grubej tarce
  • 1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i pocięty w grubą kostkę
  • garść smacznej kapusty kiszonej (nie kwaszonej)
  • kminek mielony
  • pieprz
  • sól
  • lubczyk
  • pietruszka
  • oliwa do smażenia

GOTUJEMY KASZOTTO

  • Dusimy cebulkę, dodajemy startą marchew i seler i gotujemy jeszcze chwilę razem.
  • Wrzucamy pokrojonego pomidora i dolewamy troszkę wody.
  • Dodajemy przyprawy (od nas zależy ile czego lubimy).
  • Dorzucamy pokrojoną kapustę i dalej dusimy na bardzo małym ogniu, żeby wszystko się połączyło. Powstanie taki „jakby bigosik”.
  • Dodajemy saszetkę kaszy, mieszamy i gotujemy razem jeszcze jakiś czas, żeby się nasze danie”przegryzło”.
  • W razie potrzeby dodajemy w trakcie duszenia trochę wody, żeby się nasze kaszotto nie przypaliło i nie było zbyt suche 🙂

Posypujemy natką już na talerzu i jemy samo, z chlebem, z surówką albo jako dodatek do kotletów roślinnych.

Bardzo sycące, łatwe, szybkie i tanie 🙂 Porcja dla 2 osób.

SMACZNEGO! ♥♥♥

 

podpis

Share this Post