Potrzeba szybkiego obiadu (bo wczorajszy, który miał być na dwa dni okazał się zbyt dobry i został zjedzony) i potężne braki roślinnych składników w lodówce sprawiły, że powstało kaszotto z kapustą kiszoną, czyli chłopskie danie 🙂 Z tego co znalazłam ugotowałam coś, co okazało się jadalne, a nawet dobre. Smak bardzo polski i tradycyjny z powodu kapusty i kaszy jęczmiennej.
SKŁADNIKI
- 1 saszetka ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej ( nie rozgotujcie)
- 1 cebulka posiekana w grubą kostkę i podduszona na oliwie do smażenia
- kawałek selera starty na grubej tarce
- 1 marchew starta na grubej tarce
- 1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i pocięty w grubą kostkę
- garść smacznej kapusty kiszonej (nie kwaszonej)
- kminek mielony
- pieprz
- sól
- lubczyk
- pietruszka
- oliwa do smażenia
GOTUJEMY KASZOTTO
- Dusimy cebulkę, dodajemy startą marchew i seler i gotujemy jeszcze chwilę razem.
- Wrzucamy pokrojonego pomidora i dolewamy troszkę wody.
- Dodajemy przyprawy (od nas zależy ile czego lubimy).
- Dorzucamy pokrojoną kapustę i dalej dusimy na bardzo małym ogniu, żeby wszystko się połączyło. Powstanie taki „jakby bigosik”.
- Dodajemy saszetkę kaszy, mieszamy i gotujemy razem jeszcze jakiś czas, żeby się nasze danie”przegryzło”.
- W razie potrzeby dodajemy w trakcie duszenia trochę wody, żeby się nasze kaszotto nie przypaliło i nie było zbyt suche 🙂
Posypujemy natką już na talerzu i jemy samo, z chlebem, z surówką albo jako dodatek do kotletów roślinnych.
Bardzo sycące, łatwe, szybkie i tanie 🙂 Porcja dla 2 osób.
SMACZNEGO! ♥♥♥
Share this Post