Kokosanki

ROŚLINNE KOKOSANKI – WEGAŃSKA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje by Basia5 Comments

Kokosanki w wersji roślinnej pewnie istnieją już na wielu blogach kulinarnych, ale ja nie gorsza 🙂 Powstały z inspiracji Artura z Powoli. Po prostu., któremu bardzo dziękuję za przypomnienie o tych prostych i słodkich ciasteczkach 🙂

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych bez konserwantów
  • 0,5 szklanki cukru (tym razem biały, żeby otrzymać jasny kolor)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej (najlepiej nierafinowany)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki delikatnego w smaku mleka roślinnego

PIECZEMY

Do wykonania kokosanek użyłam malaksera.

  • mieszam sypkie składniki
  • dodaję oleje i mieszam
  • dodaję mleko i mieszam
  • wykładam na stolnicę lub deskę do krojenia i jeszcze wszystko łączę w kulkę
  • toczę kulki mniejsze od orzecha, mniej więcej wielkości Raffaello

  • układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko płaszczę na górze
  • piekę w 180°C do uzyskania delikatnie złotego koloru i uważam żeby się nie przypaliły, bo stracą smak
  • pozwalam im wystygnąć
  • chrupię 🙂

Kokosanki są najlepszym przykładem na to, że wróg może stać się przyjacielem. Polubiłam kiedyś znienawidzony kokos i dokładnie to samo przydarzyło się mojemu mężowi. Może to kwestia składników i braku konserwantów, które często pojawiają się w komercyjnych słodyczach? Nie wiem 🙂

Miłego pieczenia, a na końcu wpisu krótka ściąga obrazkowa 🙂

Smacznego i ciumaski babowniowe ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post