Rogaliki orzechowe Babci Jadwisiaczki, to ciasteczka bardzo old-school, jeszcze z czasów, gdy żyła moja babcia. Podaję je w wersji (niestety) nie wegańskiej, ponieważ każda próba „zweganizowania” tych ciastek kończyła się niezadowoleniem. To wciąż nie było to, co zapamiętałam z dzieciństwa. Będę jeszcze próbować, a tym razem w przepisie są i jajka i margaryna. Smaczne to rogalki. Mocno orzechowe, pachnące tradycją, kruchutkie … Wciąż pamiętam, jak jadłam je bez opamiętania.
Moje rogalki ukręciłam w malakserze i tylko tym różnią się od babcinej wersji.
Główne składniki:
orzechy żółtka margaryna cukier puder cytryna
SKŁADNIKI
- 25 dkg mąki
- 10 dkg orzechów włoskich
- 7 dkg cukru pudru
- 20 dkg margaryny
- 2 żółtka
- sok z 1 cytryny
WSKAZÓWKA: nie kupuję cukru pudru, robię sobie własny ze zwykłego cukru (również brązowego) w młynku do kawy, albo w blenderze
PIECZEMY
- rozgrzewamy piekarnik do 180°C, a w tym czasie przygotowujemy rogaliki
- orzechy mielimy lub wrzucamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy
- do orzechów dodajemy mąkę i cukier puder, wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy i przesypujemy do osobnej miseczki
- do malaksera wrzucamy margarynę, żółtka oraz sok z cytryny i ucieramy
- dosypujemy sypkie składniki i mieszamy
- otrzymane elastyczne ciasto wykładamy na stolnicę, odkrawamy kawałki ciasta, rolujemy wałeczki, kroimy je na kawałeczki i formujemy rogaliki
- rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy przez 25-30 minut, na złoty kolor (nie chcemy, żeby się przypiekły, bo stracą smak)
- po upieczeniu rogaliki studzimy i dopiero wtedy delikatnie posypujemy cukrem pudrem
Macie jakieś smaki z dzieciństwa, które kojarzą się Wam z konkretnym człowiekiem? Z uśmiechem, którym zachęcał Was do sięgnięcia po to, co dla Was przygotował? Z dobrym słowem? Chwilami spędzonym wspólnie przy jedzeniu?
Czasem skarżymy się na nasze własne babcie i babcie naszych dzieci, które wciąż KARMIĄ 🙂 A to przecież miłość w najczystszej postaci 🙂 ♥
Pięknego weekendu i ciumaski ♥♥♥
Dziękuję, że jesteś gościem na moim blogu 🙂 Jeżeli uważasz, że ten wpis jest przydatny, podziel się nim, będzie mi miło! 🙂
Share this Post