JESIENNO-ZIMOWA ZUPA DYNIOWA-WEGAŃSKA KUCHNIA

In Mama Weganki Gotuje, Obiad, Zupy by BasiaLeave a Comment

Zup dyniowych jest wiele w sieci, ale mam i ja mega szybką zupkę dyniowo- czosnkową, która niezawodnie Was rozgrzeje. Zupa z powodu czosnku raczej na ostro niż słodko, ale czosnek to dobry jesienno- zimowy przyjaciel. Ja swoją rodzinę raczę nim tak często jak mogę i wierzę, że dzięki niemu wirusy omijają nasz dom. 🙂 Oprócz niej, mam też inne swoje dyniowe faworytki, ale ta szybka „dyniówka na kolanie” jest dobra właśnie na taką dżdżystą październikową aurę. Każda dynia będzie dobra, ale ja najbardziej lubię te, które można wykorzystać ze skórką hokkaido albo piżmową.

Główne składniki:

dynia  ziemniaki  marchew  seler  czosnek

Porcja na 2 osoby.

SKŁADNIKI

  • dynia hokkaido lud piżmowa (lub puree dyniowe)
  • 1 lub 2 ziemniaki
  • 1 lub 2 marchewki
  • kawałeczek selera
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku (w zależności od tego jak lubicie)

GOTUJEMY

Warzywa kroję w kostkę, zalewam wodą (do przykrycia) i krótko gotuję, tak aby zmiękły. Wrzucam do blendera kielichowego, miksuję na krem (jeśli lubicie mniej gęstą dodajcie trochę wody). Potem jeszcze sól, duuużo pieprzu (bo lubię), wciskam czosnek przez praskę. Wszystko mieszam, jeszcze raz podgrzewam, żeby się „przegryzło” i można już jeść. Czasem dekoruję zupę odrobinką słodkiej papryki, jak na zdjęciu, albo równocześnie z zupą robię w piekarniku szybkie grzanki z domowych bułek, polane olejem i natarte odrobiną czosnku.

wegańska, roslinna, zupa dyniowa, zupa z czosnkiem, babownia

Zupa dyniowa z czosnkiem.

SMACZNEGO 🙂 i ciumaski ♥♥♥

podpis

Share this Post