JESIENNO-ZIMOWA ZUPA DYNIOWA-WEGAŃSKA KUCHNIA

In Mama Weganki Gotuje by BasiaLeave a Comment

Zup dyniowych jest wiele w sieci, ale mam i ja mega szybką zupkę dyniowo- czosnkową, która niezawodnie rozgrzeje córkę, po podróży z Warszawy do swojskiego domku. 🙂 Ale i reszta rodziny też nią nie gardzi. Zupka z powodu czosnku raczej na ostro niż słodko, ale czosnek to dobry jesienno- zimowy przyjaciel. Ja swoją rodzinę raczę nim tak często jak mogę i wierzę, że dzięki niemu wirusy omijają nasz dom. 🙂 Oprócz niej, mam też inne swoje dyniowe faworytki, ale ta szybka „dyniówka na kolanie” jest dobra właśnie na taką dżdżystą październikową aurę.

Porcja na 2 osoby.

SKŁADNIKI

  • kawałek dyni (pestki usuwam), lub pudełko puree dyniowego
  • 1 lub 2 ziemniaki
  • 1 lub 2 marchewki
  • kawałeczek selera
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku (w zależności od tego jak lubicie)

GOTUJEMY

Warzywa kroję w kosteczkę, zalewam wodą do przykrycia i krótko gotuję, tak aby zmiękły. Wrzucam do blendera kielichowego, miksuję na krem (jeśli lubicie mniej gęstą dodajcie troszkę wody). Potem jeszcze sól, duuużo pieprzu (bo lubię), wyciskam czosnek przez praskę. 🙂 Wszystko mieszam, jeszcze raz podgrzewam, żeby się „przegryzło” i można już jeść. Czasem dekoruję zupkę odrobinką słodkiej papryki, jak na zdjęciu, albo równocześnie z zupą robię w piekarniku szybkie grzanki z domowych bułek, polane olejem i natarte odrobiną czosnku.

12165917_744671529011043_1785120658_n

SMACZNEGO 🙂 i ciumaski ♥♥♥

podpis

Share this Post