Batoniki granola

BATONIKI GRANOLA Z FIGAMI I RODZYNKAMI

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia15 Comments

Choróbsko od kilku dni chyba stało się moim alter ego i chodzę głównie jak wściekłe zombie po domu w poszukiwaniu ofiar. Na szczęście od czasu do czasu wyłazi ze mnie dobra stara Barb, której chce się kiwnąć w kuchni palcem, w ramach rekonwalescencji. Dzisiejszy słodki twór kuchenny, czyli batoniki granola z figami w wersji ulepszonej i słodszej.

Polecam bo zdrowe, a słodziki to sama natura. Miód (lub syrop klonowy) i dojrzały banan 🙂

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka gryki ekspandowanej
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów
  • 1 szklanka miękkich posiekanych fig suszonych i miękkich rodzynek w proporcji pół na pół (poszukajcie tych bez konserwantów)
  • zmiksowane w blenderze: 1 większy bardzo dojrzały banan, pół jabłka, 5 łyżek miodu (lub syropu klonowego), 3 łyżki oleju

PIECZEMY

Mieszamy w misce sypkie składniki. Dodajemy zmiksowane w blenderze owoce, miód i olej. Mieszamy, aż do powstania kleistej masy. Wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i mocno dociskamy łyżką, lub dłonią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50 minut,  do stwardnienia i przyrumienienia.

Pozwalamy naszemu wypiekowi trochę wystygnąć i wykładamy na kratkę do studzenia. Po całkowitym wystygnięciu kroimy na kwadraciki i zjadamy do kawy, albo wkruszamy sobie rano do ciepłego mleka na śniadanko 😀 Naprawdę działa!

Bez ściskania i buziaków dzisiaj, bo TOKSYCZNA jestem 😀 Królowa wirusów 😀

Barbara Lew

Batoniki granola

Share this Post