ROŚLINNY BIGOS Z CZERWONEJ KAPUSTY Z WĘDZONYM TOFU

In Mama Weganki Gotuje by Basia4 Comments

Chętnie robię bigosy z kapusty pekińskiej. Jest miększa niż zwykła i rozpada się w takie fajne „farfocelki”. Mam też wrażenie, że jest delikatniejsza w smaku. Bigos  z czerwonej kapusty pekińskiej jest kwestią przypadku. Zobaczyłam ją w Lidlu i bardzo mi się spodobała, więc kupiłam bez planu, a potem pomyślałam o bigosie 🙂 Możecie zrobić bardzo podobny ze zwykłej kapusty pekińskiej, może tylko kolor będzie mniej intensywny.

Bigos zrobiłam w wolnowarze, który ostatnio tak zachwalam. Po prostu wrzuciłam wszystkie składniki i pozwoliłam im się dusić w pozycji „high”. Pomieszałam może trzy razy w trakcie gotowania, a po kilku godzinach podałam gotowy bigosik 🙂

Tym razem potrzebne produkty podaję w takiej kolejności jak pojawiają się w przepisie. Większość z nich jest dość pospolita, a jest ich sporo jak to w bigosie. Tylko wędzona papryka jest nieco „egzotyczna, ale muszę przyznać, że często jej używam, bo fajnie imituje smak wędzonek w daniach roślinnych. Czasem słyszę pytanie, gdzie można kupić taką paprykę. Ja swoją kupiłam w TKmaxx i służy mi już dość długo, bo jest bardzo wydajna.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • kostka wędzonego tofu (u mnie z Lidla)
  • wędzona papryka i mielony czarny pieprz (do posypania tofu)
  • 3 drobno poszatkowane cebule (ja szatkuję malakserem)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pół paczki (czyli ok. 30 dkg) smacznej kiszonej kapusty
  • 1/2 poszatkowanej czerwonej (lub białej) kapusty pekińskiej
  • szklanka soku pomidorowego (lub duży słodki pomidor)
  • kilka grzybków
  • 2 słodkie soczyste jabłka
  • ok. 10 suszonych śliwek
  • sos sojowy
  • po kilka ziarenek kolorowego pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych
  • łyżeczka mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku

GOTUJEMY

  • kostkę wędzonego tofu kroję w grubą kostkę 😀 (taaaa kostkę w kostkę) wrzucam do słoiczka, posypuję wędzoną papryką i 1 łyżeczką mielonego czarnego pieprzu, zakręcam słoik i potrząsam, żeby tofu obtoczyło się w papryce i pieprzu, na patelnię daję dowolny tłuszcz, wrzucam tofu i obsmażam na rumiano, odkładam do dużej miski
  • na patelni duszę 3 drobno pokrojone cebule z 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę
  • 1/2 paczki (czyli ok. 30 dkg) kiszonej kapusty siekam nożem
  • 1/2 czerwonej (lub białej) kapusty pekińskiej szatkuję
  • dodaję 1 szklankę soku pomidorowego
  • dodaję kilka grzybków
  • 2 smaczne słodkie jabłka ścieram na grubej tarce ze skórką
  • ok.  10 suszonych śliwek kroję na ćwiartki
  • wszystkie składniki wrzucam do miski z usmażonym tofu
  • dodaję do smaku: sos sojowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren kolorowego pieprzu, 5 listków laurowych, 1 łyżeczkę mielonego kminku, sól (ja dałam 2 łyżeczki) i mielony czarny pieprz
  • wszystkie składniki mieszam dokładnie w dużej misce, przekładam do wolnowaru, lub do garnka, w którym będę gotować bigos

Bigosik jest gotowy po kilku godzinach, a jeszcze lepszy odgrzany kolejnego dnia. Jest pełen smaków i aromatów. Doskonały na jesienno- zimowe chłody. Nada się nawet na kolację wigilijną, bo jest bezmięsny.

Naprawdę mocno zachęcam, zapraszam do gotowania 🙂 I już ściskam na weekend 🙂

A jeśli jesteśmy w bigosowych klimatach to przypominam kapustę z pieczarkami.

Ciumaski ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post