Leczo

NI TO LECZO, NI TO BIGOS :) ALE DOBRE

In Mama Weganki Gotuje by Basia12 Comments

Pewnie już zauważyliście, że cukinia króluje w mojej kuchni dość często. Zastanawiam się, czy to dlatego, że w latach 80 pojawiła się na naszych ogródkach, rosła do ogroooomnych rozmiarów, a potem niewiele już dało się z niej ugotować 🙂 Taki sentyment…

Dzisiaj zrobiłam roślinne leczo, ale moja Weganka powiedziała, że trochę leczo, trochę bigos, więc nie wiem już czy mam prawo nazywać to leczem 🙂

Składniki:

  • szklanka zielonej soczewicy (ja użyłam zielonej, ale jestem pewna, że inna też będzie pasować), gotujemy i cedzimy
  • 2 średnie cebule, kroimy w grubą kostkę
  • 3 młode cukinie, kroimy w grubą kostkę
  • 5 pomidorów, nacinamy skórkę, zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę, wycinamy twarde ogonki i kroimy na ćwiartki
  • kawałeczek selera i dwie nieduże marchewki, ścieramy na najgrubszej tarce
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  •  sól (ja użyłam himalajskiej), ile lubicie
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (myślę, że nie jest konieczny, ale ja LUBIĘ)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (to jest składnik niezbędny, żeby leczo miało charakterystyczny smaczek), ja swoją znalazłam w TK Maxx, bo miałam z tym mały problem 🙂

LECZO

 

Gotujemy szybko i łatwo:

Podgrzewamy oliwę na patelni i dusimy posiekaną cebulkę. W tym czasie ścieramy marchewkę i seler, dodajemy do cebuli i dalej delikatnie dusimy, na malutkim ogniu. Przygotowujemy pomidory i dodajemy do podduszonych warzyw, mieszamy i dusimy dalej. Dolewamy odrobinę wody. Pomidory puszczą trochę sok.

Dodajemy przyprawy. Mój wybór przypraw jest subiektywny, ale nie lubię, żeby „zabijały” smak warzyw i dlatego nie dodaję już nic więcej 🙂

Na końcu dodaję cukinię i ugotowaną soczewicę. Mieszam i duszę, aż wszystko zmięknie i się smakowicie połączy. Pomidory z cebulką i warzywami się trochę rozgotują i wytworzą rodzaj gęstego sosu, a cukinia i soczewica będą bardziej widoczne. Gdyby danie zbyt mocno gęstniało podczas duszenia dodajcie odrobinę wody, ale nie zbyt dużo, żeby nie straciło smaku.

 

I już 🙂 gotowe 🙂 możemy zjeść, danie dla 2 osób 🙂

LECZO

podpis

 

 

 

Share this Post

  • Bardzo fajny przepis, lubię tego typu dania 🙂

    • Smacznego życzę 🙂

  • Uwielbiam tego typu dania. Mniam.

    • Smacznego życzę 🙂

  • Ciekawe, ciekawe. Uwielbiam leczo, cukinię i bigos w sumie też. To chyba coś dla mnie 😀
    Kradnę przepis i wypróbuję, jak tylko uda mi się tą paprykę gdzieś dorwać 😛

    • Oj z tą papryką to jest trochę kłopot, ale Tk Maxx ma odpowiedź na takie problemy 🙂 smacznego!!!

  • Ewa – BaBy w kuchni

    U mojego Męża w domu rodzinnym na takie danie mówiło się „zapiekanka z cukinii”. Do dziś nie mam pojęcia dlaczego 🙂

    • 🙂 oj to nie jest zapiekanka 🙂 ale grunt, że była dobra!

  • Agnes

    … Od dzisiaj gotuję z Tobą:) cyk, babownia i kolacja gotowa… A nie tam wymyślać ciągle…
    Buziaki:))

    • taka wymiana malutka 🙂 ja do śniadanka Twój post, a Ty mój przepis =D

  • Anna Maria

    Ale wpadłam, na gorąco 🙂

    • Ania dobrze Cię usłyszeć 🙂 stęskniłam się!