Leczo

WEGAŃSKIE NI TO LECZO, NI TO BIGOS Z CUKINII I SOCZEWICY

In Mama Weganki Gotuje, Obiad by Basia12 Comments

Dzisiaj zrobiłam roślinne leczo, ale moja Weganka powiedziała, że trochę leczo, trochę bigos, więc nie wiem już czy mam prawo nazywać to leczem 🙂

Pewnie już zauważyliście, że cukinia króluje w mojej kuchni dość często. Zastanawiam się, czy to dlatego, że w latach 80 pojawiła się na naszych ogródkach, rosła do ogroooomnych rozmiarów, a potem niewiele już dało się z niej ugotować 🙂 Taki sentyment…

Składniki:

  • szklanka zielonej soczewicy (ja użyłam zielonej, ale jestem pewna, że inna też będzie pasować), gotujemy i cedzimy
  • 2 średnie cebule, kroimy w grubą kostkę
  • 3 młode cukinie, kroimy w grubą kostkę
  • 5 pomidorów, nacinamy skórkę, zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę, wycinamy twarde ogonki i kroimy na ćwiartki
  • kawałeczek selera i dwie nieduże marchewki, ścieramy na najgrubszej tarce
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  •  sól (ja użyłam himalajskiej), ile lubicie
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (myślę, że nie jest konieczny, ale ja LUBIĘ)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (to jest składnik niezbędny, żeby leczo miało charakterystyczny smaczek), ja swoją znalazłam w TK Maxx, bo miałam z tym mały problem 🙂

LECZO

 

Gotujemy szybko i łatwo:

  • Podgrzewamy oliwę na patelni i dusimy posiekaną cebulkę.
  • W tym czasie ścieramy marchewkę i seler, dodajemy do cebuli i dalej delikatnie dusimy, na malutkim ogniu.
  • Przygotowujemy pomidory i dodajemy do podduszonych warzyw, mieszamy i dusimy dalej.
  • Dolewamy odrobinę wody, pomidory puszczą trochę sok.
  • Dodajemy przyprawy. Mój wybór przypraw jest subiektywny, ale nie lubię, żeby „zabijały” smak warzyw i dlatego nie dodaję już nic więcej 🙂
  • Na końcu dodaję cukinię i ugotowaną soczewicę.
  • Mieszam i duszę, aż wszystko zmięknie i się smakowicie połączy. Pomidory z cebulką i warzywami się trochę rozgotują i wytworzą rodzaj gęstego sosu, a cukinia i soczewica będą bardziej widoczne. Gdyby danie zbyt mocno gęstniało podczas duszenia dodajcie odrobinę wody, ale nie zbyt dużo, żeby nie straciło smaku.

I już 🙂 gotowe 🙂 możemy zjeść, danie dla 2 osób 🙂

SMACZNEGO 🙂

LECZO

podpis

Share this Post