Dzisiaj zrobiłam roślinne leczo, ale moja Weganka powiedziała, że trochę leczo, trochę bigos, więc nie wiem już czy mam prawo nazywać to leczem 🙂
Pewnie już zauważyliście, że cukinia króluje w mojej kuchni dość często. Zastanawiam się, czy to dlatego, że w latach 80 pojawiła się na naszych ogródkach, rosła do ogroooomnych rozmiarów, a potem niewiele już dało się z niej ugotować 🙂 Taki sentyment…
Składniki:
- szklanka zielonej soczewicy (ja użyłam zielonej, ale jestem pewna, że inna też będzie pasować), gotujemy i cedzimy
- 2 średnie cebule, kroimy w grubą kostkę
- 3 młode cukinie, kroimy w grubą kostkę
- 5 pomidorów, nacinamy skórkę, zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę, wycinamy twarde ogonki i kroimy na ćwiartki
- kawałeczek selera i dwie nieduże marchewki, ścieramy na najgrubszej tarce
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- sól (ja użyłam himalajskiej), ile lubicie
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (myślę, że nie jest konieczny, ale ja LUBIĘ)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (to jest składnik niezbędny, żeby leczo miało charakterystyczny smaczek), ja swoją znalazłam w TK Maxx, bo miałam z tym mały problem 🙂
Gotujemy szybko i łatwo:
- Podgrzewamy oliwę na patelni i dusimy posiekaną cebulkę.
- W tym czasie ścieramy marchewkę i seler, dodajemy do cebuli i dalej delikatnie dusimy, na malutkim ogniu.
- Przygotowujemy pomidory i dodajemy do podduszonych warzyw, mieszamy i dusimy dalej.
- Dolewamy odrobinę wody, pomidory puszczą trochę sok.
- Dodajemy przyprawy. Mój wybór przypraw jest subiektywny, ale nie lubię, żeby „zabijały” smak warzyw i dlatego nie dodaję już nic więcej 🙂
- Na końcu dodaję cukinię i ugotowaną soczewicę.
- Mieszam i duszę, aż wszystko zmięknie i się smakowicie połączy. Pomidory z cebulką i warzywami się trochę rozgotują i wytworzą rodzaj gęstego sosu, a cukinia i soczewica będą bardziej widoczne. Gdyby danie zbyt mocno gęstniało podczas duszenia dodajcie odrobinę wody, ale nie zbyt dużo, żeby nie straciło smaku.
I już 🙂 gotowe 🙂 możemy zjeść, danie dla 2 osób 🙂
SMACZNEGO 🙂
Share this Post