KORZENNA ŚLIWKOWA TARTA EKSPRESOWA

In Mama Weganki Gotuje by Basia8 Comments

Korzenna, śliwkowa, roślinna. Piękna jesienna tarta. Może placek? 🙂 Grunt, że spełnia wszystkie babowniowe wymogi: lekka i wegańska, korzenna i pachnąca śliwkami z cynamonem, BARDZO ŁATWA 🙂 Wprost na jesienny, ostatni październikowy weekend.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 szklanki (ok 5 łyżek) rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 8-10 dobrych śliwek (jeśli są małe to więcej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cynamon
  • brązowy cukier do posypania

PIECZEMY

  • w misce mieszamy dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia
  • włączamy piekarnik do nagrzania do 180ºC
  • do szklanki wlewamy mleko roślinne, dodajemy łyżeczkę octu, mieszamy i odstawiamy na chwilę (lekko zgęstnieje)
  • w tym czasie rozpuszczamy (ale nie grzejemy bardzo mocno) olej kokosowy
  • do malaksera wrzucamy odmierzony cukier, wlewamy rozpuszczony olej i miksujemy przez chwilę do połączenia i delikatnego ubicia (nie martwimy się tym, że cukier ciągle się nie rozpuścił)
  • w tym czasie dzielimy śliwki na pół i wyrzucamy pestki
  • do ubitej masy cukrowo-olejowej dodajemy mleko zmieszane z octem i chwileczkę miksujemy do połączenia
  • dodajemy mąkę z proszkiem i chwilkę miksujemy ponownie tylko do połączenia
  • okrągłą blaszkę Ø20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto
  • wkładamy śliwki mniej więcej tak 🙂

  • z cytryny wyciskamy ok. 2 łyżki soku i polewamy nim delikatnie wierzch tarty
  • posypujemy odrobiną cukru i ok. 1/2 łyżeczki cynamonu, ale tutaj trzeba to zrobić według upodobania- jak bardzo lubicie cynamon
  • pieczemy w 180ºC przez ok. 45 minut, ciasto można sprawdzić patyczkiem, ale ja nigdy tego nie robię, lecz naciskam, czy ciasto delikatnie się ugina, jak sprężynka na środku 🙂
  • pozwalamy mu poleżeć w foremce przez ok. pół godziny, później wykładamy na kratkę do wystudzenia
  • wystudzona tarta jest najsmaczniejsza

Mała rzecz. Tylko śliwkowe ciasto. Tarta bez jajek. Placek prosty jak drut. A ile radości jak widzę uśmiechy przy kawie! Pyszczki mojej rodziny i kolegów 🙂 Prawda  najczystsza, że szczęście składa się z małych rzeczy.

Ciumaski ♥♥♥ A ja ruszam się uczyć przez calutki weekend 😀

Barbara Lew

Share this Post

  • Prezentuje się przepysznie i tak domowo 🙂 Z chęcią wypróbuję 🙂

  • super! jeszcze koniecznie trzeba coś upiec z śliwkami tej jesieni 🙂

    • Chyba juz ostatni dzwonek, żeby z takich aromatycznych śliwek skorzystać 😀

  • Jud

    Wygląda bardzo smacznie i do tego pięknie wyrosło 🙂

    • Soda i ocet razem czynią cuda i ciasta rosną jak na drożdżach 😀

  • Magda

    Wygląda przepysznie, a do tego jest bardzo prosty do zrobienia 🙂 Uwielbiam takie przepisy!

    • Jest prosty i dlatego bardzo zachęcam do zrobienia 🙂 Pozdrawiam Magda!