CIASTO PIETRUSZKOWE

WEGAŃSKIE CIASTO PIETRUSZKOWE – ROŚLINNA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia36 Comments

Challenge „ciasto z pietruszki” zaliczone 😀 Była marchew, był seler, teraz zaś pietruszka korzeniowa. Ciasto pietruszkowe wyszło fajne i mięsiste. Przepis roślinny w 100%. Zapachy i smaki mieszają się ciekawie i nikt nie odgadł co jest głównym składnikiem tego wypieku 🙂 ZAPRASZAM 🙂

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki rodzynek (używam Helio Natura, bez środków konserwujących)
  • 1 duża pietruszka starta na średniej tarce do warzyw (wychodzi ok. 1,5 szklanki ubitej pietruszki)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z umytej i sparzonej pomarańczy LUB łyżeczka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetkera
  • 0,5 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • szklanka mleka (dowolnego, ale ja robiłam z sojowym) zmieszanego z 3 łyżkami białego octu winnego, odstawiamy na ok. 5 min do lekkiego zagęszczenia
  • kilka posiekanych orzechów włoskich i brązowy cukier do posypania LUB roztopiona ciemna czekolada i prażone płatki migdałowe

PIECZEMY

  • w misce mieszam wiórki, mąkę, cukier, cynamon, proszek i sodę
  • dodaję startą skórkę, lub cukier pomarańczowy i rodzynki, dokładnie mieszam
  • dodaję startą pietruszkę, znów mieszam bardzo dokładnie
  • dolewam rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i mieszam łyżką
  • na końcu dodaję mleko z octem, mieszam wszystko do połączenia łyżką, powstaje kleiste i gęste ciasto
  • małą tortownicę (Ø20cm) wykładam papierem do pieczenia, łyżką przekładam ciasto i delikatnie dociskam
  • po wierzchu delikatnie posypuję brązowym cukrem i posiekanymi orzechami włoskimi
  • piekę ok.50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu), ciasto będzie troszkę przyrumienione i dość „zwarte”
  • pozwalam mu delikatnie wystygnąć w foremce, bo jest kruche na początku i wyciągam po przestygnięciu
  • jeżeli chcę zrobić ciasto z czekoladą nie posypuję go cukrem i orzechami, ale po wystygnięciu ciasta polewam je czekoladą (zawartość kakao powyżej 70%) rozpuszczoną na malutkim ogniu z łyżką oleju kokosowego i 3 łyżkami zimnej wody, a po chwili posypuję uprażonymi migdałami
  • gotowe 🙂

ciasto pietruszkowe

Ciasto jest smaczne i pachnące 🙂 ma zimowy charakter. Nie jest puszyste jak biszkopt, bo dodatek kokosa nadaje mu specyficzny smak i konsystencję, więc jeśli lubicie lekkie i delikatne wypieki to nie dla Was 😀 Ale zebrało dobre recenzje w domu i w pracy więc się nim dzielę 

SMACZNEGO 

Barbara Lew

Jeżeli uważasz, że ten wpis jest przydatny, pchnij go dalej, będzie mi miło! 🙂

Share this Post