CIASTO PIETRUSZKOWE

CIASTO PIETRUSZKOWE Z MĄKĄ KOKOSOWĄ

In Mama Weganki Gotuje by Basia35 Comments

Challenge „ciasto z pietruszki” zaliczone 😀 Była marchew, był seler, teraz zaś pietruszka korzeniowa. Ciasto pietruszkowe wyszło fajne i mięsiste, co jest zasługą mąki kokosowej. Przepis roślinny w 100%. Zapachy i smaki mieszają się ciekawie i nikt nie odgadł co jest głównym składnikiem tego wypieku 🙂 ZAPRASZAM 🙂

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z umytej i sparzonej pomarańczy
  • 0,5 szklanki rodzynek (używam Helio Natura, bez środków konserwujących)
  • 1 duża pietruszka starta na średniej tarce do warzyw (wychodzi ok. 1,5 szklanki)
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 0,5 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • szklanka mleka (dowolnego, ale ja robiłam z sojowym) zmieszanego z 3 łyżkami białego octu winnego, odstawiamy na ok. 5 min do lekkiego zagęszczenia
  • kilka posiekanych orzechów włoskich i brązowy cukier do posypania

PIECZEMY

  • w misce mieszam mąkę, cukier, cynamon, proszek i sodę
  • dodaję startą skórkę i rodzynki, dokładnie mieszam
  • dodaję startą pietruszkę, znów mieszam bardzo dokładnie
  • dolewam sok pomarańczowy i rozpuszczony, ale nie gorący, olej kokosowy i mieszam łyżką
  • na końcu dodaję mleko z octem, mieszam wszystko do połączenia, szybko mikserem i jeszcze łyżką, powstaje kleiste i gęste ciasto
  • małą tortownicę (Ø20cm) smaruję olejem, łyżką przekładam ciasto i delikatnie dociskam
  • po wierzchu delikatnie posypuję brązowym cukrem i posiekanymi orzechami włoskimi
  • piekę ok.50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu), ciasto będzie troszkę przyrumienione i dość „zwarte”
  • pozwalam mu wystygnąć w foremce, bo jest kruche na początku i wyciągam po wystygnięciu, a  wcześniej upewniam się, że brzegi nie przywierają do blaszki
  • gotowe 🙂

Ciasto jest smaczne i pachnące 🙂 ma zimowy charakter. Nie jest puszyste jak biszkopt, bo dodatek mąki kokosowej nadaje mu specyficzny smak i konsystencję, więc jeśli lubicie lekkie i delikatne wypieki to nie dla Was 😀 Ale zebrało dobre recenzje w domu i w pracy więc się nim dzielę <3

SMACZNEGO <3

Barbara Lew

Jeżeli uważasz, że ten wpis jest przydatny, pchnij go dalej, będzie mi miło! 🙂

Share this Post

  • mylittlehomemypassion

    Marchewkowe znam, ale o pietruszkowym nigdy nie słyszałam! Ależ jestem ciekawa smaku… Przepis spisany, będę piec! Pozdrawiam ciepło, Marta

  • To żeś mnie zaskoczyła! O cieście pietruszkowym, to ja jeszcze w życiu nie słyszałam!:) Bardzo oryginalny przepis. A ciasto na zdjęciu wygląda smakowicie, palce lizać.

    • Spróbuj 🙂 fajne jest 😀

  • Genialne! Mam w domu zapas mąki kokosowej i od jakiegoś czasu szukam inspiracji na wypieki z jej użyciem.
    Ciasto pietruszkowe bomba! Zapisuję! 🙂

    • Gabrysiu piecz! Ja już upiekłam kilka i wszystkim bardzo smakuje 🙂

  • myslalam, ze pietruszki będzie tylko odrobinę, a tu zaskoczenie 🙂 no no 🙂

    • No taaaaak 🙂 ale właśnie takie chciałam uzyskać 😀 dużo pietruszki i wilgotne ciasto 😀

  • O rajuśku! Moja ulubiona biała, smukła i zdrowa, w ciachowej wersji. Zjadłabym nawet przed północą 😀

    • Namówiłaś mnie 🙂 Po chlebku, czas na zdrowe słodkości 🙂
      Jak minęła podróż? bo u nas ślizgawica.

    • Wilcze Ranczo Napisz jak Ci wyszedł 😉 a podróż bardzo zimna brrrrrr. Na szczęście ja byłam opiekunem grupy a nie kierowcą 😀

    • Babownia.pl przymierzam się na wiosnę wstąpić i w te rejony pomocowo, do tutejszego Stowarzyszenia. Lubie pomagać, choć zdrowie już nie dopisuje aby móc niepełnosprawnym…to na pewno można też inaczej 🙂

    • Pomagać zawsze można w różny sposób. Na miarę naszych sił 🙂

  • Pietruszkowego ciasta to ja jeszcze nie pieklam! Ale czase pietruche griluje i ma bardzo slodki smak takze w ciastach moze sprawdzac sie rewelacyjnie <3

    • Daria tutaj jest jednak mąka pszenna, ale ja wiem, że Ty wymyślisz swoje pyszne bezglutenowe pietruszkowe 🙂 MISTRZYNI <3

  • Super!!!

  • Egzotyczne ciasto z pietruszki 😮 Kiedyś się na nie porwę <3

    • Babownia.pl Gruuuba przesada!

    • Trzeci Talerz Wiem co mówię. I to jest bardzo na poważnie.

    • Oj ja Twoje smakołyki testuję i UWIELBIAM <3

  • Aga

    a u mnie teraz pora na selera właśnie 😀 no i tak myślę, czy Mąż szpinakowe zje jak go trochę zbajeruję 😀

    • Zbajerowany mąż zje wszystko 😀

  • 😀 pietruszkowe jest pyszne 😀 ja chyba teraz wezmę się za selera 😀

    • Selerowe ciasto jest pycha. Bardziej wilgotne niż pietruszkowe, prawda? Ale wszystkie warzywa pyszne w słodkich ciastach 🙂

  • Słyszeliśmy, że z fasoli też można, a mech szpinakowy gdzieś jedliśmy… :). Pozdrawiamy :).

    • Mech sławny jest, a z fasoli już też jadłam gdzieś 🙂 ja myślę, że chyba wcześniej jednak sięgnęłabym po batata 😀 Pozdrawiam!!!

  • No proszę. Czy z każdego warzywa można upiec ciasto? 😀

    • Nie wiem, czy z każdego można upiec „zjadliwe” ciasto 😀

    • A to już zależy kto je robi. Niektórym zawsze wychodzi coś z niczego, innym odwrotnie,ze wszystkiego nic. 🙂

    • 😀 ej skąd taki pesymizm kulinarny 😀 niektórzy muszą wiecej razy zakląć nad zmarnowanymi blaszkami ciasta 😀 to wszystko. Dobre zaklęcie 😀

    • Pesymizm wynika z doświadczenia.:-) Zaklęcie mówisz? I wszystko jasne. 😀

  • Brzmi bardzo ciekawie pietruszkę jadłam już w połączeniu z serem pleśniowym, jako czipsy, ale na słodko? Zapowiada się pysznie i zdrowo❤

  • Aniu spróbuj 😀 w domu pochwalili, ale w pracy też dzisiaj, a tam jury bardziej surowe 😀

  • Uczę się od Ciebie gotować<3