CIASTKA BOGDANA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

In Mama Weganki Gotuje by Basia24 Comments

Pan Mąż lubi podobne ciastka w „Maku i Grycanie”. Z orzeszkami pecan i kawałkami czekolady. Więc zrobiłam coś na ich kształt, ciastka Bogdana, ale tak, żeby było roślinnie, łatwo i na ile to możliwe w przypadku ciastek, zdrowo.

Są orzechy, jest ciemna czekolada i brązowy cukier. Puree dyniowe zamiast jajka, ale to już klasyka (oczywiście, kto ma szczęśliwe jajko, może sobie wrzucić zamiast puree, jeśli woli). Dynie są teraz tanie i ciągle piękne, więc zachęcam do zrobienia zapasów puree na sezon zimowy, szczególnie ze wspaniałej dyni hokkaido, którą możemy zmiksować, ze skórką. Potem do słoiczka i lodówki, albo do woreczka i zamrażarki 😀

Pan Mąż mówi, że ciasteczka smaczne, koleżanki w pracy też <3  No to „chrup – chrup” 😀

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki* mąki pszennej
  • 1 szklanka* brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej (lub innej dowolnej)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki* cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki* puree z dyni
  • 1/2 szklanki* oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki* „łezek czekoladowych” (ja używam tych z Lidla), lub ciemnej czekolady pokrojonej w drobne kawałki
  • 1/2 szklanki* orzechów pecan, lub włoskich, drobno pokrojonych

*szklanka 200ml

PIECZEMY

  • mieszamy sypkie składniki
  • dodajemy puree z dyni
  • dodajemy rozpuszczony, ale nie gorący, olej kokosowy
  • mieszamy wszystko łyżką
  • dodajemy czekoladę i orzechy
  • wyrabiamy szybko łyżką i jeśli potrzeba naszymi łapkami 😀 łapki obtaczamy w mące

CIASTKA BOGDANA 6

  •  rozgrzewamy piekarnik do 180°C
  • formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe
  • rozkładamy je na papierze do pieczenia i pozostawiamy pomiędzy nimi miejsce, bo ciasteczka się „rozleją”

CIASTKA BOGDANA 5

  • pieczemy przez ok. 30-40 min

CIASTKA BOGDANA 4

  • pozwalamy ciasteczkom stwardnieć  i dopiero wtedy wykładamy je na kratkę, żeby wystygły do końca 🙂
  • rano zajadamy  do kawy, a potem dzień jest lepszy 😀

Dobrego tygodnia i jeszcze choć odrobiny ciepłej jesieni 🙂

Barbara Lew

Jeśli zainteresowało Cię coś w tym wpisie, podziel się tym ze mną, proszę 🙂 bloger też człowiek i lubi pogadać 🙂 Jeżeli uważasz, że ten wpis jest przydatny, pchnij go dalej, będzie mi miło! 🙂

ciastka bogdana

Share this Post

  • Lubię własnie takie ciastka 🙂 Super, że je przygotowałaś w domu

    • Dzięki dzięki 😀

  • Basiu w tym słoju na ostatnim zdjęciu prezentują się rewelacyjnie! Ściskam, Daria xxx

    • Daria uwielbiam ciasteczka w słoju przetrzymywać 🙂 Taki troszke PRL troszkę oldschool 😀

  • Bezgrzeszna Rozpusta

    Kiedys chcialabym abysmy sobie takie ciasteczka do wspolnej herbatki zjadly 😉

    • Babownia.pl

      A może się uda? Kto wie? 🙂

  • Urszula Różycka

    Basia ale kusisz 🙂 Ciekawe, że w Lidlu jestem prawie codziennie i nigdy nie zauważyłam czekoladowych łezek, widać patrzę i nie widzę. Poszukam <3

    • Nazywają się chocolate drops Ula 🙂 takie dropsiki 🙂

  • Pokojeuannynowytarg

    Kusicielka 🙂

    • Babownia.pl

      Tylko ciut ciut 😀

  • Aga

    rewelacyjnie te ciacha, właśnie piję zimną kawę i chrupnełabym jedno, tylko nie wiem czy na jednym by się skończyło 😉

    • Słodkie to może jedno dałoby radę? 😀

  • Aga Cynamonowa

    fajowe te ciacha, chrupnęłabym, jedno do zimnej kawy 🙂

    • Babownia.pl

      Moje już pozarte 😉 została tylko zimna kawa 😀

  • Ciasteczka kuszą:) i widzę, że znalazłam kolejną miłośniczkę dyni:)

    • Taaaak 😀 😀 😀 Szczególnie hokkaido złapała mnie za serce i dzisiaj upiekłam i przerobiłam kolejne dwie na kolejne ciasto i placuszki obiadowe 🙂

  • Ciekawe. Za dynią nie przepadam, ale sama nazwa ciastka Bogdana, przypomniała mi dzieciństwo. Z okazji różnych uroczystości pieczone było „ciasto Bogdana” Nikt nie pamięta, jak się to robiło, ale wspomnienia z dzieciństwa są niezwykle silne…

    • Ciasto Bogdana, mówisz Dawid? Muszę poszukać w sieci może? Moje ciastka dostały takie imię po moim małżonku 😀 Bo on sobie lubi „pogryzać” ciasteczka 😀 Poszukam ciasta Bogdana, bo złapałam przynętę.

      • Basiu, niestety nie znajdziesz przepisu na „ciasto Bogdana”, bo geneza nazwy jest podobna. Mój ojciec, który jest głównym „Kuchmistrzem” w rodzinie, poszczególne przepisy zapisuje w zeszycie nadając im imiona osób, od których przepis otrzymał. I tak mieliśmy w domu całą plejadę ciast „odimiennych” 🙂 A ciasto Bogdana było od wujka, który Bogdan ma na imię 🙂

        • No to się zasmuciłam z lekka, bo miałam już przewalić sieć. Ale dziękuję, że mnie uprzedziłeś i nie zaznam smaku porażki 😀 Może wymyślę swoje ciasto Bogdana 🙂

  • Beata

    Ja na silowni a ty kusisz..

    • Babownia.pl

      Ja też „chadzam” na siłownię i to jest właśnie nagroda za wytrwałość 😀

  • MKA

    Pięknie wyglądają i na pewno są chrupiące i pachną jesienią, takie lubię piec: szybko i smacznie 🙂 Koleżanki w pracy mają dobrze z Tobą 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Madzia dziękuję za pozdrowienia 🙂 są dość chrupiace, ale w środku troszkę się ciągną. Fajne nawet wyszły. A u Ciebie widzę pierniczki. Muszę i ja pomyśleć 🙂 Ściskam!