CHLEB Z SIEMIENIEM

5 „SMACZNYCH” BLOGÓW I CHLEBEK Z SIEMIENIEM

In Mama Weganki Gotuje by Basia33 Comments

SMACZNE BLOGI

Tak sobie siedziałam, zajadałam resztki babki, popijałam kawę i pomyślałam, że nadeszła moja pora na podzielenie się ukochanymi miejscami w sieci. Bo jakoś tak jest, że wpadasz na czyjś blog i od razu wiesz, że tutaj wrócisz. Jest chemia, a przynajmniej Ty ją czujesz 🙂 A, że u mnie czytanie i podjadanie idą w parze, postanowiłam raz w miesiącu połączyć moje gotowanie i pieczenie z moją listą smacznych blogów 🙂 SMACZNYCH DO CZYTANIA 🙂 Oj, ciężko było mi wybrać,  ale na szczęście za miesiąc znów to zrobię.  Moja pierwsza piątka jest bardzo różnorodna, każdy z nich jest inny i tym razem wszystkie z nich są prowadzone przez kobiety.

AGNES ON THE CLOUD 

blog lifestylowy, w którym Aga- coach, pisze, jak ona sama określa, o życiu, relacjach i innych przypadłościach. Blog napisany świetnym, inteligentnym językiem, czasem ostrym i „ciętym”, czasem na poważnie. Na jej blogu, znajdziecie rozwój osobisty, połączony z mądrym rodzicielstwem i domowe dialogi. A do tego bardzo dużo przyjaźni 🙂

MAMA NIE SAMA

Mama nie sama, to strona dla samodzielnych mam, pełna pomysłów na rodzicielstwo, kobiecość i zdrowe życie. U Agnieszki ujęło mnie jej bardzo dojrzałe podejście do dzieci. Traktowanie ich jak równorzędnych partnerów. Dużo prawdziwego ciepła i życiowej mądrości. Mam wrażenie, że na tym blogu znajdziecie wszystkie strony kobiecości 🙂

BEZGRZESZNA ROZPUSTA

Kiedy trafiłam do Darii po raz pierwszy, na pierwszy rzut oka pomyślałam, że jest to głównie blog kulinarny. Ale kiedy chwilę „poszperałam” po jej zakładkach, znalazłam mnóstwo inspiracji rozwojowych. Daria nie tylko świetnie gotuje, ale też inspiruje, radzi. Przede wszystkim jednak jest bardzo ciepłą i bezinteresowną dziewczyną. Mój „must read” 🙂

SEE U IN POLAND

To miejsce w sieci, w którym Magda, która jest Polką z wszystkimi tego konsekwencjami, pisze jaki piękny to kraj. Znalazłam na tym blogu wiele osobliwości, o których nie miałam pojęcia i inspirację do tego, żeby w tym roku pokazać mojemu dziecku więcej miejsc w mojej ojczyźnie. Magda ilustruje wszystkie wpisy pięknymi zdjęciami 🙂

PROSTOOFINANSACH

Ula jest moją mentorką w kwestii pieniędzy 🙂 ja jestem z nimi na bakier. Nie dbam o kasę i ciągle mi jej brakuje… A Ula zachęciła mnie do zbierania punktów payback (nie chciało mi się), baaardzo spodobała mi się aplikacja do tworzenia listy zakupów. Ula stawia mnie do pionu i wiem, że w sprawie pieniędzy mogę poprosić ją o radę 🙂

Wszystkie dziewczyny są świetne, ciepłe i mają wiele do powiedzenia. Są bardzo otwarte i komunikatywne, można z nimi pogadać i podyskutować. Każdy blog ma swój charakter i trzeba na nie zaglądnąć, żeby to poczuć. A więc jeśli przed Wami samotna kawka z kompem  ZAPRASZAM, BO WARTO 🙂

A TERAZ CHLEBEK

Miał być na zakwasie, ale pomyślałam sobie o Agnieszce z MAMA NIE SAMA, która mówi, że dobrze jak gotuje się łatwo 🙂 Więc dzisiaj będzie łatwy i szybki chlebek, na który przepis dostałam, więc nie wiem kto go wymyślił.

SKŁADNIKI

  • 35 dkg pszennej mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 dkg siemienia lnianego (ja czasem daję pół na pół ze słonecznikiem)
  • 4 dkg płatków owsianych
  • 350 ml letniej wody
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)

PIECZEMY

  • Mieszam sypkie składniki w misce, wlewam wodę do miski, a w jej niewielkiej części (ok 100 ml) rozcieram drożdże i miód. Mieszam wszystko razem i wyrabiam ciasto mikserem. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut w misce przykrytej ściereczką.
  • Podłużną formę- keksówkę smaruję olejem, wysypuję otrębami i przekładam wyrośnięte ciasto chlebowe. Miskę można przykryć folią spożywczą. Zostawiam do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto posypuję jeszcze mąką, bo takie chleby lubię 🙂 wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piekę ok. godziny. Ostatnie 15 minut dopiekam chlebek bez formy 🙂

Bardzo łatwy 🙂

SMACZNEGO CZYTANIA 🙂

Barbara Lew

 

 

Share this Post

  • mój obecny piekarnik piecze na zimno, więc o chlebie nie ma mowy. ale mój przyszły, który stoi gdzieś w sklepie, będzie na pewno wypiekał same cudeńka. my bez drożdży, ale już perspektywa upieczenia własnego chleba wywołuje gęsią skórkę u mnie. pycha.

    • Chleby to miłość mojego piekarskiego życia 🙂 piekę chleby, gdy jestem szczęśliwa i wszystko dobrze mi się układa, bo mam wrażenie, że one własnie tego potrzebują. Ciepła, żeby wyrosły 🙂 Kiedy w życiu przychodzą chłodniejsze dni, jak Twój piekarnik, chleby musza poczekać …

  • Kochana, dziękuję za polecenie! Umknął mi ten wpis, ale mam usprawiedliwienie – taaaaaka choroba mnie zmogła i oddałam się jedynie smarkaniu i użalaniu się nad sobą 😉 ściskam!

    • Madziu 🙂 tak to bywa z choróbskami 🙁 a ja Cię z prawdziwą przyjemnością poleciłam. Lubię takie miejsca jak Twoje, w których czuję serce i szczerość. CAŁUSY z Łańcuta ;***

  • A wiesz, że ja przedwczoraj upiekłam swój pierwszy chleb? Czaiłam się do niego prawie rok. Wydawało mi się to takie trudne i nie dla mnie 🙂
    Twój przepis jest bardzo łatwy, więc skoro już się nie boję piec chleba, to go wypróbuję. Ta mąka to typ 750, czy inna?
    Pozdrawiam 🙂

    • Cześć 🙂 pieczenie chlebów jest łatwe 🙂 o wiele łatwiejsze, niż ciasta z mojej perspektywy 🙂 do tego biorę 750, ale jak nie mam to 500. Tak naprawdę zamieniam mąki bardzo często i piekę z tego co mam w domu. Czasem zamieniam w chlebach zwykłą pszenną na orkiszową. Ten przepis jest bardzo bardzo łatwy i korzystam z niego wtedy jak chcę upiec bardzo szybko. Trzymam kciuki 🙂 I pozdrawiam cieplutko!

  • Babownia.pl

    <3 na weekend 🙂

  • Basieńko i jeszcze bardziej mi miło <3 Bo i chlebek z myślą o mnie 🙂 Koniecznie wypróbuję przepis.
    Mi 2 razy w tygodniu chleb piecze kolega i przynosi do pracy, on już opanował pieczenie do perfekcji, nierzadko przynoszę do domu taki "powygryzany", bo trudno się powstrzymać 😉
    Ale jak tylko coś mu wypadnie to piekę Twój 🙂
    No i za ten zakwas też w końcu muszę się wziąć.
    A co do blogów to znam i bardzo lubię Agnes i Rozpustę, do Agi trafiłam przez Twojego bloga, a na Rozpustę to już nie pamiętam…
    A dwa kolejne chętnie poznam 🙂

    Z Twoim natomiast blogiem miałam dokładnie tak, jak piszesz: wpadasz i wiesz, że na pewno wrócisz 🙂

    • Dziękuję Agnieszko 🙂 chlebek z myślą o Tobie, a ten trudniejszy, obiecany, też się pojawi. Ale ten ekspresowy dałam na początek. Dużo Agnieszek w moim życiu 🙂 Moja córka to też Agnieszka- Aga. Agnieszki to ładne dziewczyny! Ja też do Ciebie chętnie wracam. W niektórych blogach jest spokój i mądrość. To właśnie to do czego mnie ciągnie. Buziaki!!!

      • No to buziaki dla córeczki Agnieszki 🙂

        • Dziękuję 🙂 <3

  • Do pieczenia chleba jeszcze się nie przekonałam, ale może spróbuję 🙂

    • Hej Asiu 🙂 ja też kiedyś myślałam, że to niełatwe. Kiedyś zmusiła mnie do pieczenia dieta i zaczęłam piec coraz więcej i więcej 🙂 taraz moim najbardziej ulubionym wypiekiem są właśnie chleby 🙂

  • Uwielbiam domowe chleby wszelkiej maści – nie potrzebują wielu składników, a efekt o niebo lepszy niż ze sklepu 🙂 Twój, obok tej rzodkiewki prezentuje się pysznie i wiosennie 🙂

    • Chlebek wiosenny i pyszny 🙂 w sam raz do serka z Twojego wpisu 🙂 widzę je razem 🙂

  • Mała Sztuka

    wspaniałego dnia

    • Babownia.pl

      Dziękuję i nawzajem 🙂 choć już się kończy pomalutku 🙂

  • Z polecanych blogów znam tylko pierwszy, blog Agi jest rewelacyjny! Resztę muszę nadrobić 🙂
    A chlebek muszę wypróbować, z reguły nie jem, ale na taki domowy to się mogę skusić 🙂

    • Cześć Kasiu 🙂 blogi są bardzo różne 🙂 każdy ma inny charakter, ale wszystkie dają mi jakąś WARTOŚĆ. Miałam problem z wyborem na początek, bo chciałam różnorodności, a lubię tyle różnych miejsc w sieci. Co do chlebka, ten jest łatwy i zdrowy, ale ja najbardziej lubię chleby na zakwasie, więc jak mam więcej czasu piekę właśnie takie 🙂

  • pokolorujzycie.pl

    Aż jestem ciekawa co polecasz 😉

    • Babownia.pl

      Każdy „z innego garnka” 🙂

  • MKa

    Pizza może być, ale chleb jest i będzie najlepszy do jedzenia! Upiekę ten Twój, jest bardzo prosty i szybki, to się liczy. A na pewno jest też wyśmienity…spróbuję.

    • Wszystko jest potrzebne 🙂 to jest chlebek awaryjek, ale oznaczony u mnie 3ma gwiazdkami, czyli zawsze mi wychodzi i jest OK 🙂 wolę te na zakwasie, ale wiadomo, nie każdy ma wenę na zakwas 🙂 Madzia pozdrawiam cieplutko!

  • Dwie Baby jedna myśl

    Wpis przeczytany . Jutro atak na Twoje propozycje , ulubione blogi . Chleb też upiekę 😀 Dobranoc 😉

    • Babownia.pl

      Dwie Baby jedna myśl:) (y) fajnie 🙂 chleb na zakwasie, które będzie niedługo polecam szczególnie. I dzień dobry =D

    • Dwie Baby jedna myśl

      Babownia.pl Dzień dobry 😀 W pierwszej kolejności muszę zakwas wyczarować 😉

    • Babownia.pl

      Dwie Baby jedna myśl tyle koło tego zakwasu mitów powstało, a to taka prosta sprawa 🙂 ja jak robiłam pierwszy to się stresowałam, bo ludziska piszą, że to takie trudne. A teraz trzeba, robię, zapomnę dokarmiać wyrzucam i robię nowy 🙂

  • A ja chciałam pochwalić piękne zdjęcie chleba i zapewne jego smak, który dopiero muszę wypróbować. A tu takie zaskoczenie 🙂 Bardzo Ci dziękuję za dobre słowa o moim blogu. Cieszę się bardzo, że moje teksty są dla Ciebie inspiracją 🙂 Jeśli ktoś poszukuje czegoś kulinarnego to u mnie też pośrednio pare słów znajdzie. Choćby w tekście Chińszczyzna pierwszy wybór.

    Czuję się zaszczycona 🙂

    • Kulinarne było i czytałam, a jakże 🙂 Ula, Ty jesteś nie tylko inspiracją, ale mentorką 🙂 Patrz na ta kartę Payback. Tyle się przed tym broniłam. A tu proszę i jest 🙂 I to moja przyjemność gościć Cię u mnie 🙂

  • Anna Maria

    Basiu, dzięki za podzielenie się. Lubię Cię czytać, takie fajne ciepełko u Ciebie :-).

    • Urszula

      To ciepło to bardzo dobre określenie, na Basi bloga 🙂

    • Babownia.pl

      Dziewczyny dziękuję Wam 🙂 dzisiaj dzień z kłopocikami, Aniu Ty wiesz o nr 1, a jeszcze mi się auto trochę teraz zbuntowało, ale pogoda taka cudna i radosna jak i ta rzodkiewka 🙂

  • Agnes

    Ale super pomysł:)) zabieram się wieczorkiem do lektury…:))))