WEGAŃSKA BORANIJA – ROŚLINNA KUCHNIA

In Mama Weganki Gotuje by BasiaLeave a Comment

Zielona fasola MAMUT, czyli ta grubsza wersja fasoli szparagowej jest pyszna i sycąca. W poszukiwaniu alternatywy dla tradycyjnych sposobów podawania mamuta natknęłam się na bałkańskie danie BORANIJA. Na blogu Balkan Blend opisana jest historia tego dania i podany jest oryginalny przepis. Zaglądnijcie. Boranija podobno najlepsza jest z mięsem, ale u mnie roślinna wersja, więc nie wiem czy możemy ten wegański „gulasz” z fasoli dalej tak nazywać 🙂 Dla zagęszczenia fasolki dodałam 4 łyżki czerwonej soczewicy i pozwoliłam się jej rozgotować.

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 50 dkg fasoli mamut
  • 2 marchewki pocięte w talarki
  • 2 cebule pocięte w piórka
  • 2-3 pomidory pocięte w grubą kostkę
  • pół pęczka koperku
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • olej
  • przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, sól i pieprz do smaku
  • litr wody
  • oliwa do polania

GOTUJEMY

  • rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i na malutkim ogniu dusimy na złoto cebulkę (nie przypiekamy)
  • dodajemy pomidory, marchewkę, przyprawy i wszystko dusimy często mieszając, do rozgotowania pomidorków (gdyby brakowało nam płynu można sobie dolać trochę wody)
  • dorzucamy soczewicę, nie martwimy się, że się rozgotuje, bo o to nam chodzi, soczewica jest zagęstnikiem dania
  • dodajemy fasolę pokrojoną w kawałki ok. 3 cm i zalewamy wszystko wodą, a później dusimy do miękkości; zajmie nam to ok. pół godziny.
  • na samym końcu dodajemy posiekany koper i na wierzch łyżkę oliwy

SMACZNEGO 🙂

Wakacyjne ciumaski ♥♥♥ 

Barbara Lew

Share this Post