Bakłażan z patelni

BAKŁAŻAN Z WARZYWAMI Z PATELNI czyli WEGAŃSKI ŚRÓDZIEMNOMORSKI BAŁAGAN :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia21 Comments

Bakłażan z mojej lodówki, aż się prosił, żeby się nim zająć 🙂 więc zrobiłam to dzisiaj. Tempo ekspresowe, łatwość wykonania i smak przyjemny. A więc się dzielę 🙂 Bakłażan z cukinią, oliwkami, pomidorkami i czerwoną cebulą! Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • garść czarnych oliwek
  • małe pomidorki ok 10 sztuk (cherry/truskawkowe etc.)
  • duża czerwona cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • kolorowy pieprz
  • sól (ja wzięłam grubą morską)
  • świeża bazylia

GOTUJEMY

  • Bakłażana kroję w grubą kostkę, zasypuję solą i zalewam wodą, mieszam, pozwalam mu tak poleżeć i zabieram się za resztę warzyw. W tym czasie bakłażan zmięknie.

12665791_790166607794868_2007841205_n

  • Na patelnię wlewam trochę oliwy, cebulę kroję na pół i w piórka, duszę na patelni przez chwilę (nie smażę), wciskam 2 ząbki czosnku przez praskę i duszę jeszcze chwilę razem mieszając.
  • Cukinię kroję na pół i w grubsze półplasterki ( nie drobniej bo się rozpadną, a tego nie chcemy), wrzucam na patelnię, dodaję oliwki pokrojone w grube paseczki, mieszam.
  • Dodaję pomidorki przekrojone na połówki, 3 gałązki świeżej bazylii grubo posiekanej, kolorowy mielony pieprz. Nie solę jeszcze, bo część soli przejdzie do potrawy z bakłażana.

12674406_790166597794869_1055288663_n

12696057_790166577794871_1787562937_n

  • Bakłażana cedzę na sitku z grubymi oczkami, można trochę przepłukać jeśli soli jest zbyt dużo.
  • Dodaję do podduszonych warzyw i dalej duszę wszystko na małym ogniu pod przykryciem, przez ok. 10 minut.
  • Odkrywam patelnię, odparowuję wodę, delikatnie mieszam, żeby warzywa się nie rozpadły za bardzo i GOTOWE 🙂

Można zajadać samo, z pieczonymi ziemniaczkami, albo pieczywem.

Taka porcja wystarczy dla 2 osób 🙂

SMACZNEGO! ♥♥♥

podpis

Share this Post