Bakłażan z patelni

BAKŁAŻAN Z WARZYWAMI Z PATELNI czyli ŚRÓDZIEMNOMORSKI BAŁAGAN :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia21 Comments

Bakłażan z mojej lodówki, aż się prosił, żeby się nim zająć 🙂 więc zrobiłam to dzisiaj. Tempo ekspresowe, łatwość wykonania i smak elegancki. A więc się dzielę 🙂

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • garść czarnych oliwek
  • małe pomidorki ok 10 sztuk (cherry/truskawkowe etc.)
  • duża czerwona cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • kolorowy pieprz
  • sól (ja wzięłam grubą morską)
  • świeża bazylia

Bakłażana kroję w grubą kostkę, zasypuję solą i zalewam wodą, mieszam, pozwalam mu tak poleżeć i zabieram się za resztę warzyw. W tym czasie bakłażan zmięknie.

12665791_790166607794868_2007841205_n

Na patelnię wlewam trochę oliwy, cebulę kroję na pół i w piórka, duszę na patelni przez chwilę (nie smażę), wciskam 2 ząbki czosnku przez praskę i duszę jeszcze chwilę razem mieszając.

Cukinie kroję na pół i w grubsze półplasterki ( nie drobniej bo się rozpadną, a tego nie chcemy), wrzucam na patelnię, dodaję oliwki pokrojone w grube paseczki, mieszam. Dodaję pomidorki przekrojone na połówki, 3 gałązki świeżej bazylii grubo posiekanej, kolorowy mielony pieprz. Nie solimy jeszcze, bo część soli przejdzie do potrawy z bakłażana.

12674406_790166597794869_1055288663_n

12696057_790166577794871_1787562937_n

Bakłażana cedzę na sitku z grubymi oczkami, można trochę przepłukać jeśli soli jest zbyt dużo. Dodaję do podduszonych warzyw i dalej duszę wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Jeśli potrzeba dodajcie soli wg uznania 🙂 Odkrywam patelnię, odparowuję wodę, delikatnie mieszam, żeby warzywa się nie rozpadły za bardzo i GOTOWE 🙂

Można zajadać samo, z pieczonymi ziemniaczkami, albo pieczywem.

Taka porcja wystarczy dla 2 osób 🙂

SMACZNEGO!

podpis

 

 

Share this Post

  • Magdalena

    Wygląda smacznie 🙂

  • Mniam!! Unikam soli, ale i tak mniam!!

    • 🙂 Ja też unikam, bo mam nadciśnienie, więc potem troszkę otrzepuję tego bakłażana, a z grubaśnej soli łatwo go otrzepać, i jeszcze przepłukuję. Ale sól jest niezbędna, żeby zmiękł.

  • Przepysznie wygląda! Zapisuję sobie przepis, na pewno go kiedyś wykorzystam 🙂

    • Dziękuję i Smacznego 🙂 !

  • Smiley Project

    Ekspresowe przepisy lubimy!

    • O tak 🙂 szybko ugotować i szybko zjeść =D

  • Bardzo lubię bakłażany, cukinie i inne dyniowate. A już grilowanego bakłażana to uwielbiam! Ale mi narobiłaś ochoty! Może w weekend się uda coś upichcić podobnego. 🙂

    • Ja też lubię wszystkie warzywne wariacje, a szczególnie roślinne zupy 🙂 z bakłażanem zawsze się trochę męczyłam na patelni bo był zbyt twardy, sama sól jakoś mi nie wystarczała. Ale pewnego dnia u ” Doradcy smaku” podsłuchałam radę o posypaniu solą i zalaniu wodą, żeby się chwile pomoczył w kąpieli solnej 🙂 Grilowany pyszny! Robie też wizualne salami z bakłażana na pizzę 🙂

  • Joanna

    Uwielbiam bakłażany! 😀

    • Babownia.pl

      Tak jak i baby w moim domu =D

  • Brzmi smakowicie. Bakłażana nie mam, ale reszta dysponuje i juz wiem co zjem jutro na śniadanie.

    • Dzięki za dobre słowa 🙂 Smacznego śniadanka 🙂 A bakłażan jest tam chyba dość ważny, bo daje temu daniu bakłażanowy smaczek.

  • Aga

    Byłam, jadłam i potwierdzam, że pyszne!

    Nie zgodze się tylko z tym, że porcja spokojnie wystarcza dla dwóch osób-dobrego jedzonka nigdy za wieleXD

    • Spokojnie dla 2 nie XD dla 2, które są normalnie głodne XD jak się jest studentką świeżo po sesji egzaminacyjnej zjada się wszystko od razu XD

  • Anna

    Chętnie bym zjadła takie danie 🙂 Dzięki za ten przepis! Pozdrawiam

    • Dziękuję za pozdrowienia i smacznego !!! 🙂

  • Berzi

    Tego mi było trzeba 🙂 – pysznego pomysłu na obiad 🙂

    • Mam nadzieję,że jego prostota będzie zaletą Berzi =D

  • Agnes

    Już jestem głodna…;-)

    • Basia

      Jutro wszystko na patelnię, ok 20 minut i powinno być gotowe 😉