Bakłażan z mojej lodówki, aż się prosił, żeby się nim zająć 🙂 więc zrobiłam to dzisiaj. Tempo ekspresowe, łatwość wykonania i smak przyjemny. A więc się dzielę 🙂 Bakłażan z cukinią, oliwkami, pomidorkami i czerwoną cebulą! Zapraszam 🙂
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 2 małe cukinie
- garść czarnych oliwek
- małe pomidorki ok 10 sztuk (cherry/truskawkowe etc.)
- duża czerwona cebulka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- kolorowy pieprz
- sól (ja wzięłam grubą morską)
- świeża bazylia
GOTUJEMY
- Bakłażana kroję w grubą kostkę, zasypuję solą i zalewam wodą, mieszam, pozwalam mu tak poleżeć i zabieram się za resztę warzyw. W tym czasie bakłażan zmięknie.
- Na patelnię wlewam trochę oliwy, cebulę kroję na pół i w piórka, duszę na patelni przez chwilę (nie smażę), wciskam 2 ząbki czosnku przez praskę i duszę jeszcze chwilę razem mieszając.
- Cukinię kroję na pół i w grubsze półplasterki ( nie drobniej bo się rozpadną, a tego nie chcemy), wrzucam na patelnię, dodaję oliwki pokrojone w grube paseczki, mieszam.
- Dodaję pomidorki przekrojone na połówki, 3 gałązki świeżej bazylii grubo posiekanej, kolorowy mielony pieprz. Nie solę jeszcze, bo część soli przejdzie do potrawy z bakłażana.
- Bakłażana cedzę na sitku z grubymi oczkami, można trochę przepłukać jeśli soli jest zbyt dużo.
- Dodaję do podduszonych warzyw i dalej duszę wszystko na małym ogniu pod przykryciem, przez ok. 10 minut.
- Odkrywam patelnię, odparowuję wodę, delikatnie mieszam, żeby warzywa się nie rozpadły za bardzo i GOTOWE 🙂
Można zajadać samo, z pieczonymi ziemniaczkami, albo pieczywem.
Taka porcja wystarczy dla 2 osób 🙂
SMACZNEGO! ♥♥♥
Share this Post