Wiosna, zielone szparagi i zupa ze szparagów. Wiele razy o tym myślałam, ale zawsze wydawało mi się, że jak te szparagi takie wykwintne, to może raczej nie dla mnie. Mój ostatni weekend w Kazimierzu przekonał mnie, że lubię i chcę ugotować zupę ze szparagów. A cytat na dzisiaj?
„Co los zrządził, tym człowiek musi zarządzić”
Skorzystałam z cudzej mądrości, czyli Jamiego Olivera, lecz pozbyłam się „nieroślinnych” składników. Myślę jednak, że ta zupa z jajeczkiem jest bardziej niż dobra.
SKŁADNIKI
- pęczek (40-50 dkg) zielonych szparagów (odłamujemy zdrewniałe końce)
- 2 posiekane cebulki
- 2 lub 3 laseczki selera naciowego oczyszczone z twardych włókien
- 1 por umyty i pokrojony w cienkie „piórka” (biała część)
- oliwa, olej lub (jeśli akceptujecie) masło klarowane
- bulion warzywny
- sól himalajska
- czarny pieprz
- pieczywo na grzanki
GOTUJEMY
Rozgrzewamy oliwę lub olej. Dodajemy pokrojonego pora i cebulkę. Oczyszczony seler kroimy na kawałki i dodajemy do pora i cebulki. Dusimy wszystko razem tak, by warzywa zmiękły, lecz się nie przyrumieniły.
Zalewamy wszystko ok. litrem przygotowanego bulionu (ja bulion dodałam ostrożnie, tak żeby na końcu uzyskać dość kremową konsystencję) i gotujemy na malutkim ogniu. Odcinamy główki szparagów, a resztę kroimy, wrzucamy do wywaru i warzyw i razem gotujemy przez ok. 15 minut.
Kiedy warzywa są już miękkie, wszystko „rozbijamy” blenderem na krem i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie możemy dodać bulionu jeśli zupa jest zbyt gęsta.
Na końcu dodajemy główki szparagów i jeszcze gotujemy całość kilka minut na malutkim ogniu, aż główki zmiękną. Trzeba pilnować, żeby zupa się nie przypaliła, bo jest gęsta 🙂
Ja do zupy zrobiłam grzanki z bułki polanej olejem i przyprawione przyprawą do masła czosnkowego. Grzanki dodały całości wigoru 🙂
Zupa jest łatwa, delikatna i bardzo smaczna.
SMACZNEGO
Jeśli zainteresowało Cię coś w tym wpisie, podziel się tym ze mną, proszę 🙂 bloger też człowiek i lubi pogadać 🙂 Jeżeli uważasz, że ten wpis jest przydatny, pchnij go dalej, będzie mi miło! 🙂
Share this Post