SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY – WEGAŃSKA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia31 Comments

Późny wieczór, a ja już po całym dniu pracy ledwo poruszam nogami.

Zaglądam do lodówki, a tam resztka świeżutkiego puree dyniowego. Może upiekę? Taka zmęczona? Upiekę! 😀

Bo czasem lepiej upiec coś i pobyć ze sobą i jesiennymi zapachami w kuchni, zamiast patrzeć w ekran telewizora, na ludzi, którzy mówią rzeczy, od których boli nas wątroba. Zjeść potem to domowe ciasto z rodziną, zamiast zapychać się słodyczami z marketu, pełnymi syropu glukozowo – fruktozowego i oleju palmowego.

Więc, jeśli lubię piec, to czemu nie? Zegar nie poczeka, ale kołdra i poduszka tak 🙂

Zatem do dzieła! The Simple – Veganista thank you for inspiration 🙂

#wegańskie

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy mixed spice* (myślę, że przyprawa korzenna do ciast też będzie ok)
  • odrobina soli
  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki (200 ml) puree z dyni**
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego zmieszanego z łyżeczką octu owocowego

* mixed spice – przyprawa korzenna, którą robię tak: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonych goździków. Wsypuję do słoiczka, zakręcam i potrząsam.

**puree z dyni – dynię, przeciętą na pół, piekę w piekarniku w 200°C. Z upieczonej dyni wyskrobuję łyżeczką miąższ. Wrzucam do blendera i miksuję na puree. Jeśli mam więcej puree, niż potrzebuję, przetrzymuję je w lodówce i używam do zup, ciastek i ciast.

PIECZEMY

  • dokładnie mieszamy sypkie produkty
  • mleko mieszamy z octem i pozostawiamy na chwilę do zgęstnienia
  • w osobnym naczyniu mieszamy „mokre” produkty
  • w sypkich składnikach robimy dołek, wlewamy mokre składniki i mieszamy łyżką krótko, tylko do połączenia składników (żeby nie wyszedł zakalec); mogą pozostać smużki mąki
  • przekładamy do niedużej formy dobrze natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. ø20
  • wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem, który wytworzy chrupiącą glazurkę, możemy też posypać pestkami dyni, lub płatkami migdałów
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy  ok. 50-60 minut, ale uwaga (!), wszystko tak naprawdę zależy od naszego piekarnika; ten chlebek trzeba dobrze wypiec i ja zawsze sprawdzam naciskając górę palcem; jeśli stawia opór i jest brązowiutka, to chlebek jest gotowy 🙂
  • wyciągamy z piekarnika, dajemy ciastu chwilę „odpocząć”, wyciągamy z formy i studzimy na kratce

WSKAZÓWKI

  • bardzo bardzo bardzo ważne! ciasta nie mieszamy mikserem, tylko kilkunastoma ruchami dużej łyżki, MOGĄ pozostać smużki mąki, tak jak w mufince
  • dopiekamy porządnie ciasto przez 50-60 minut, nie wyciągamy go zbyt wcześnie z piekarnika i pozwalamy mu „odpocząć” przez kilkanaście minut przed otwarciem foremki

Ciasto jest wilgotne, korzenne i bardzo jesienne 🙂 Dla mnie pycha! A cały proces łącznie z pieczeniem, to niewiele ponad godzinę.

Zalety chlebka dyniowego?

  • tanie
  • szybkie
  • smaczne
  • rozgrzewające

ŚCISKAM ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post

chlebek dyniowy, Babownia

Chlebek-ciasto dyniowe, wegańskie.