Roślinny pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej jest delikatny i troszkę słodkawy. U mnie pojawił się na Wielkanoc, ale nie jest to typowo wielkanocny wyrób 🙂
SKŁADNIKI :
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 worek kaszy jaglanej (10 dkg)
- 1 czerwona cebulka pokrojona w kostkę i podduszona
- 5 namoczonych, lub miękkich śliwek suszonych
- 2 łyżki przyprawy przyprawy pomidorowo- czosnkowej z czarnuszką Dary Natury KLIK
- 1/2 łyżki lubczyku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajskiej)
- 8 śliwek drobno pokrojonych
- ok. 2 łyżki oleju
GOTUJEMY:
Gotujemy soczewicę i kaszę jaglaną. Cebulkę dusimy do miękkości. Mieszamy soczewicę i kaszę. Miksujemy ręcznym blenderem tak, żeby się wszystko dobrze połączyło, ale nie na krem, lecz tak aby były wyczuwalne grudki soczewicy 🙂
Nabieramy trochę soczewicy z kaszą, dodajemy uduszoną na olieju cebulkę, 5 śliwek i miksujemy na gładką masę i dodajemy do reszty. Dolewamy olej (można zwiększyć jego ilość jeśli masa będzie zbyt „tęga”). Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
Na końcu dodajemy pokrojone drobno śliwki 🙂
Nakładamy masę do żaroodpornego naczynia, dekorujemy śliwką, listkami laurowymi i zapiekamy w 180° C. Czas zależy od tego, czy zapiekacie w mniejszych naczyniach, czy większym. Ja zazwyczaj lubię mieć mniejsze, mocno wypieczone porcje pasztetu.
Oczywiście można dodać więcej cebulki, lub innych składników według uznania. Gotową przyprawę z czarnuszką, możecie zastąpić dodatkiem suszonego pomidorka, odrobiny czosnku niedźwiedziego i czarnuszki.
SMACZNEGO 🙂
Zapraszam również tutaj Roślinny pasztet z kalafiora 🙂
Share this Post