Roślinny pasztet z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną i śliwką

ROŚLINNY PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY ZE ŚLIWKĄ

In Mama Weganki Gotuje, Różności by Basia16 Comments

Roślinny pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej jest delikatny i troszkę słodkawy. U mnie pojawił się na Wielkanoc, ale nie jest to typowo wielkanocny wyrób 🙂

SKŁADNIKI :
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 worek kaszy jaglanej (10 dkg)
  • 1 czerwona cebulka pokrojona w kostkę i podduszona
  • 5 namoczonych, lub miękkich śliwek suszonych
  • 2 łyżki przyprawy przyprawy pomidorowo- czosnkowej z czarnuszką Dary Natury KLIK
  • 1/2 łyżki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajskiej)
  • 8 śliwek drobno pokrojonych
  • ok. 2 łyżki oleju
GOTUJEMY:

Gotujemy soczewicę i kaszę jaglaną. Cebulkę dusimy do miękkości. Mieszamy soczewicę i kaszę. Miksujemy ręcznym blenderem tak, żeby się wszystko dobrze połączyło, ale nie na krem, lecz tak aby były wyczuwalne grudki soczewicy 🙂

Nabieramy trochę soczewicy z kaszą, dodajemy uduszoną na olieju cebulkę, 5 śliwek i miksujemy na gładką masę i dodajemy do reszty. Dolewamy olej (można zwiększyć jego ilość jeśli masa będzie zbyt „tęga”). Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.

Na końcu dodajemy pokrojone drobno śliwki 🙂

Nakładamy masę do żaroodpornego naczynia, dekorujemy śliwką, listkami laurowymi i zapiekamy w 180° C. Czas zależy od tego, czy zapiekacie w mniejszych naczyniach, czy większym. Ja zazwyczaj lubię mieć mniejsze, mocno wypieczone porcje pasztetu.

Oczywiście można dodać więcej cebulki, lub innych składników według uznania. Gotową przyprawę z czarnuszką, możecie zastąpić dodatkiem suszonego pomidorka, odrobiny czosnku niedźwiedziego i czarnuszki.

SMACZNEGO 🙂

Roślinny pasztet z soczewicy i kaszyjaglanej ze śliwkami

Barbara Lew

 

 

 

Zapraszam również tutaj Roślinny pasztet z kalafiora 🙂

Share this Post