WEGAŃSKI DROŻDŻOWY PLACEK Z RABARBAREM-ROŚLINNA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by BasiaLeave a Comment

Przepis na roślinne ciasto drożdżowe pokazywał się już tutaj w różnych odsłonach, ale niedawno grzebałam w sieci w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych i znalazłam kolejną jego wersję na blogu Green Scarf. Zrobiłam w ilości pomniejszonej o połowę i zamiast żywych drożdży dodałam suszone. Zawsze mam takie w domu na zapas, bo przecież nigdy nie wiadomo co zechce się upiec, albo jaki fajny przepis wyskoczy z komputera i trzeba go natychmiast sprawdzić 🙂 Pierwsza pokazała się chałka upleciona z tego ciasta, ale że jest sezon na rabarbar to dzisiaj drożdżowe roślinne ciasto z rabarbarem i kruszonką.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 45 dkg mąki pszennej
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 2,5 dkg nerkowców
  • 7,5 dkg brązowego cukru+3 łyżki do posypania rabarbaru
  • 1 saszetka drożdży suszonych
  • szczypta soli
  • dwie laski rabarbaru
  • na kruszonkę: 3 łyżki mąki+3 łyżki cukru+3 łyżki oleju kokosowego

PIECZEMY

  • mleko delikatnie podgrzewamy, powinno być ciepłe, nie gorące
  • jego odrobiną zalewamy nerkowce, odstawiamy na chwilę i zajmujemy się resztą składników
  • drożdże wsypujemy do ciepłego mleka i dodajemy łyżkę cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia
  • w dużej misce mieszamy resztę cukru, mąkę, szczyptę soli
  • blendujemy nerkowce z mlekiem i dodajemy do sypkich składników
  • dodajemy wyrośnięte drożdże z mlekiem
  • mieszamy łyżką, mieszając w jedną stronę i potem wyrabiamy w misce rękoma, lub mikserem ok. 10 min
  • pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny
  • w tym czasie kroimy rabarbar w kostkę i zasypujemy cukrem
  • robimy kruszonkę z oleju kokosowego, mąki i cukru i wstawiamy ją do lodówki
  • nagrzewamy piekarnik do 180°C bez termoobiegu
  • wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz i wykładamy na blaszkę (ok.20×30) wyłożoną papierem do pieczenia
  • na wierzch wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką (kruszonka z olejem kokosowym może się nam rozpłynąć i utworzyć słodką glazurkę, też jest pysznie)
  • pieczemy około 45-50 minut, ciasto pięknie wyrośnie i jest bardzo puszyste
  • jemy po wystudzeniu 🙂 jeśli wytrzymamy 🙂

Ściskam mocno z mojego wieczornego tarasu. Ptaki śpiewają jak szalone. Róże i jaśminowce pachną. A ja ćwiczę wdzięczność, bo jakże cudne jest życie w objęciach przyrody. Żyję w miejscu, które moi dziadkowie dostali od hrabiego Potockiego na ślubny prezent. Tutaj urodziła się moja mama i mój chrzestny ojciec. A teraz ja mam to szczęście, że moje dzieci piją kompot z róży i rabarbaru w domu, który stoi tam gdzie dom ich pradziadków. Kompot jaki robiła moja babcia. Czego więcej trzeba?

Ciumaski ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post