Roślinny prosty deser. Podstawa to świeży ananas, których pełno teraz w sklepach. Posypka, a właściwie granulat, którym posypujemy ananasa pokrojonego w kostkę składa się z orzechów, płatków kukurydzianych i miękkich smacznych daktyli.
Posypka nadaje się do wielu rzeczy. Można ją zapiekać, ale można również bez pieczenia używać do deserów ze śmietanką kokosową i owocami.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
- świeży ananas, którego kroimy w kostkę po obraniu ze skórki
- szklanka płatków kukurydzianych
- szklanka orzechów włoskich
- 16 mięciutkich daktyli (ja lubię te z Rossmana)
- odrobina oleju kokosowego lub innego
PIECZEMY
- kokilki (u mnie wyszło 6 sztuk) do zapiekania smarujemy delikatnie olejem kokosowym
- wrzucamy ananasa pokrojonego w kostkę
- w malakserze mieszamy płatki, orzechy i daktyle; powstanie słodki i troszkę lepki „granulat”
- wykładamy go na ananasa
- pieczemy w 180°C, aż ananas zmięknie (ok.30 min.)
SMACZNEGO 🙂
Deser jest słodki, ale nie używamy cukru 🙂 Bezglutenowy 🙂 Roślinny 🙂 I oczywiście EKSPRESOWY 😀
Ciumaski ♥♥♥
Share this Post