ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, czyli BRZYDKIE NA TALERZU i PIĘKNE W BRZUSZKU :)

In Mama Weganki Gotuje, Obiad by Basia4 Comments

Nie będę się tutaj rozpisywać nad poniższymi łazankami 😀 Są dobreńkie i brzydkie, jak to łazanki. Ale jak to mawiają nie wszystko złoto co się świeci, więc proponuję dać łazankom szansę.

Jak widać wersja w pełni roślinna, bez żadnych boczków i słoninek, za to sporo cebuli, grzybów i przypraw. Nietypowo pojawiły się suszone pomidory z oliwkami, które ot tak sobie dosypałam i nie wiem, czy miały wielki wpływ na smak, ale z pewnością na kolor tak, bo czerwone przecineczki pomidorków kolorują całość. Zresztą tą przyprawę dorzucam to tu, to tam, bo mam do niej słabość 😀

SKŁADNIKI

  • pół paczki łazanek
  • główka młodej kapusty przecięta na 4 części i podgotowana
  • 4 młode duże cebule pokrojone w kostkę
  • pół kg pieczarek pokrojonych w kostkę
  • przyprawy:2 łyżeczki soli, łyżeczka (lub do smaku) pieprzu, 2 łyżeczki pieprzu ziołowego, łyżeczka suszonej cebuli, łyżeczka granulowanego czosnku, ja dodaję też łyżeczkę suszonych pomidorów z oliwkami bo tak lubię 

GOTUJEMY

  • cebulkę duszę na oleju
  • dodaję pieczarki i przyprawy i duszę razem
  • dodaję podgotowaną kapustę, pokrojoną w kostkę i dalej gotuję na malutkim ogniu do przegryzienia smaków
  • łazanki gotuję na półmiękko w wodzie z solą i odrobiną oleju
  • mieszam łazanki z kapustką i pieczarkami
  • wrzucam do wielkiego naczynia do zapiekania i zapiekam w 200 stopniach
  • zjadam 😀

Nie ma jak kapustka 😀

Ciumaski  ♥♥♥

Barbara Lew

 

Share this Post