KAPUSTA Z PIECZARKAMI

In Mama Weganki Gotuje, Obiad by Basia2 Comments

Ta kapusta to nie jest mój pomysł, ani mój autorski przepis, ale tak bardzo ją lubię, że chce się nią podzielić. Być może przyda się na te święta 🙂 Ja już swoją ugotowałam i się „przegryza” do jutra. Kapusta pochodzi z bloga Sojaturobię, ma całą historię i nazywa się kapusta pani Broni. Składniki są proste, niedrogie i potrzeba tylko trochę cierpliwości i czasu. Doskonała alternatywa dla kapusty z grochem, jeżeli nie lubicie grochu 🙂

SKŁADNIKI

  • 1 kg dobrej, smakowitej kapusty naturalnie kiszonej,
  • 1/2 kg selera korzeniowego,
  • 1/2 kg marchewki,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • olej,
  • sól do smaku.

12399327_769342746543921_1398095376_n

GOTUJEMY

Ważne, aby nie zmieniać proporcji.

  • Garnek, w którym będziemy gotować kapustę musi być duży. Zagotowujemy ok. litr wody, wrzucamy pokrojoną kapustę i gotujmy na maleńkim ogniu.
  • Cebulkę pokrojoną w kosteczkę dusimy w kilku łyżkach oleju, aż się zeszkli na złoto, dodajemy do kapusty.
  • Obieramy selera i marchewkę, ścieramy na grubych oczkach tarka, wrzucamy do kapusty i mieszamy.
  • Dusimy wszystko na małym ogniu przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu dodając trochę wody.

12404599_769342736543922_1515473131_n

  • Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy tak, aby wyparowała woda i podsmażyły się na złoty kolor.
  • Po 2 godzinach gotowania kapusty z warzywami dodajemy uduszone pieczarki, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę razem.
  • Dodajemy łyżeczkę soli, lub jeśli wolicie troszkę więcej, ale trzeba uważać, żeby nie przesolić 🙂 Ja raz to zrobiłam i kapusta była mniej smaczna.
  • W oryginalnym przepisie nie było kminku, ale ja dodaję łyżeczkę mielonego, bo lubię.
  • Cały czas gotowania to ok. 3 godziny.
  • Polewamy 4 łyżkami oleju i odstawiamy do drugiego dnia, bo wtedy będzie jeszcze lepsza.

Cóż, ja nie wytrzymałam do jutra i już pojadłam kapustki 🙂

Pięknych i bielutkich świąt ♥♥♥

podpis

Share this Post