Ta kapusta to nie jest mój pomysł, ani mój autorski przepis, ale tak bardzo ją lubię, że chce się nią podzielić. Być może przyda się na te święta 🙂 Ja już swoją ugotowałam i się „przegryza” do jutra. Kapusta pochodzi z bloga Sojaturobię, ma całą historię i nazywa się kapusta pani Broni. Składniki są proste, niedrogie i potrzeba tylko trochę cierpliwości i czasu. Doskonała alternatywa dla kapusty z grochem, jeżeli nie lubicie grochu 🙂
SKŁADNIKI
- 1 kg dobrej, smakowitej kapusty naturalnie kiszonej,
- 1/2 kg selera korzeniowego,
- 1/2 kg marchewki,
- 1/2 kg cebuli,
- 1/2 kg pieczarek,
- olej,
- sól do smaku.
GOTUJEMY
Ważne, aby nie zmieniać proporcji.
- Garnek, w którym będziemy gotować kapustę musi być duży. Zagotowujemy ok. litr wody, wrzucamy pokrojoną kapustę i gotujmy na maleńkim ogniu.
- Cebulkę pokrojoną w kosteczkę dusimy w kilku łyżkach oleju, aż się zeszkli na złoto, dodajemy do kapusty.
- Obieramy selera i marchewkę, ścieramy na grubych oczkach tarka, wrzucamy do kapusty i mieszamy.
- Dusimy wszystko na małym ogniu przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu dodając trochę wody.
- Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy tak, aby wyparowała woda i podsmażyły się na złoty kolor.
- Po 2 godzinach gotowania kapusty z warzywami dodajemy uduszone pieczarki, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę razem.
- Dodajemy łyżeczkę soli, lub jeśli wolicie troszkę więcej, ale trzeba uważać, żeby nie przesolić 🙂 Ja raz to zrobiłam i kapusta była mniej smaczna.
- W oryginalnym przepisie nie było kminku, ale ja dodaję łyżeczkę mielonego, bo lubię.
- Cały czas gotowania to ok. 3 godziny.
- Polewamy 4 łyżkami oleju i odstawiamy do drugiego dnia, bo wtedy będzie jeszcze lepsza.
Cóż, ja nie wytrzymałam do jutra i już pojadłam kapustki 🙂
Pięknych i bielutkich świąt ♥♥♥
Share this Post