ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I CUKINII.

In Mama Weganki Gotuje by Basia2 Comments

Dzisiaj kolejna wegańska zupa. Jeśli spojrzymy na skład to wygląda dość wakacyjnie, ale cukinia i pomidory są wciąż dostępne, więc można ją upichcić właśnie w zimie, dla odmiany, jeśli znudziły się nam już sycące dyniówki 🙂

Naczynie żaroodporne smaruję olejem, lub oliwą. Na dno naczynia kładę porozrywany pęczek bazylii (pół lub całe zielsko z doniczki). 4 pomidory (najlepsze malinowe) kroję na połówki, 1 lub 2 ( w zależności od wielkości) młode cukinie kroję w grube plastry. Połówki pomidorów i cukinię wrzucam do naczynia, na bazylię, polewam oliwą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do czasu, aż warzywa zmiękną.

W tym czasie na odrobinie oleju podsmażam 1 drobno pokrojoną cebulę, tak aby się zeszkliła, pod koniec dodaję 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę i jeszcze chwilę to duszę razem.

Gdy warzywa są już miękkie wyciągam je z piekarnika, z pomidorów usuwam skórki i jeśli pozostały, twarde części od ogonka. Do blendera wrzucam upieczone warzywa razem z upieczoną bazylią, dodaję zeszklona cebulkę z czosnkiem, sól, dużo pieprzu. Wszystko „blenduję” na zupę krem. Jeśli mam chęć na trochę rzadszą zupę, dodaję odrobinkę domowego przecieru 🙂 bo mam taki w swojej piwniczce, lub odrobinę wody.

Dlaczego pieczemy pomidory? Bo wtedy są słodsze i zupa ma fajniejszy aromat. Letnie pomidory są do tego najlepsze, ale myślę, że można się pokusić o taką zupkę i teraz. W każdym razie ja zrobię taką jutro 🙂 Bardzo dobrze smakuje z grzankami polanymi oliwą i natartymi czosnkiem.

Dużo dużo czosnku jak widać dzisiaj, ale to genialny antyoksydant, naturalny antybiotyk, więc bardzo nam sprzyja w zimowym okresie 🙂 SMACZNEGO!

12386569_764903316987864_861346301_n

podpis

 

 

 

Share this Post

  • Znam w wersji bez cukinii, ale z papryką (również pieczoną) i szalenie lubię – smaczek wspaniały!

    • W tej zupce cukinia „robi za” zabielacz 🙂 zupa wychodzi kremowa, jak ze śmietanką. Zrobię wersję z papryką! Teraz jestem po całym dniu pracy i ojjjj zjadłabym tą z papryką. Jestem ciekawa, czy skórkę z papryki obierasz?