ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I CUKINII -WEGAŃSKIE OBIADY

In Mama Weganki Gotuje, Zupy by Basia2 Comments

Dzisiaj kolejna roślinna zupa. Jeśli spojrzymy na skład, to wygląda dość wakacyjnie, ale cukinia i pomidory są wciąż dostępne, więc można ją upichcić właśnie w zimie, dla odmiany, jeśli znudziły się nam już sycące dyniówki 🙂

 

  • Naczynie żaroodporne smaruję olejem, lub oliwą.
  • Na dno naczynia kładę porozrywany pęczek bazylii (pół lub całe zielsko z doniczki).
  • 4 pomidory (najlepsze malinowe) kroję na połówki, 1 lub 2 ( w zależności od wielkości) młode cukinie kroję w grube plastry.
  • Połówki pomidorów i cukinię wrzucam do naczynia, na bazylię, polewam oliwą.
  • Wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę wszystko do czasu, aż warzywa zmiękną.
  • W tym czasie na odrobinie oleju podsmażam 1 drobno pokrojoną cebulę, tak aby się zeszkliła, pod koniec dodaję 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę i jeszcze chwilę to duszę razem.
  • Gdy warzywa są już miękkie wyciągam je z piekarnika, z pomidorów usuwam skórki i twarde części od ogonka.
  • Do blendera wrzucam upieczone warzywa razem z upieczoną bazylią, dodaję zeszklona cebulkę z czosnkiem, sól, dużo pieprzu.
  • Wszystko „blenduję” na zupę krem. Jeśli mam chęć na trochę rzadszą zupę, dodaję odrobinkę domowego przecieru (bo mam taki w swojej piwniczce), odrobinę wody lub bulionu.

Dlaczego pieczemy pomidory? Bo wtedy są słodsze i zupa ma fajniejszy aromat. Letnie pomidory są do tego najlepsze, ale myślę, że można się pokusić o taką zupkę i teraz. W każdym razie ja zrobię taką jutro 🙂 Bardzo dobrze smakuje z grzankami polanymi oliwą i natartymi czosnkiem. Grzanki możemy ekspresowo zrobić na patelni grillowej. Rozcinamy ząbek czosnku i smarujemy nim zupę.

Dużo dużo czosnku jak widać dzisiaj, ale to genialny antyoksydant, naturalny antybiotyk, więc bardzo nam sprzyja w zimowym okresie 🙂 SMACZNEGO!

Ciumaski ♥♥♥

podpis

Share this Post