Ta zupa dyniowa powstała z inspiracji Vega Zdrowie, lecz przyznam, że przede wszystkim chciałam ugotować szybko coś dla weganki i siebie, a lodówka miała braki, więc składniki są bardzo skromne 🙂 Wyciągnęłam więc co było i upichciłam zupę, bo bardzo lubię te roślinne, a pamiętałam, o wersji dyniówki z mlekiem kokosowym.
Składniki:
- pure z dyni, lub kawałek dyni ( ja używam upieczonego puree z dyni, które przygotowałam i zamroziłam jesienią)
- duża marchewka
- 4 gałązki natki pietruszki
- malutka puszka mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- bulion warzywny
Warzywa i kroje w kostkę i gotuje do miękkości razem z kostką bulionu warzywnego i posiekaną natką. Dodaję pure dyniowe, albo pieczoną dynię, jeszcze chwilkę gotuję razem. Miksuję w blenderze, dodaję dość sporo pieprzu, słodka paprykę (ile lubicie) i ewentualnie trochę soli. A na koniec wlewam mleczko kokosowe, mieszam, podgrzewam. TA-DAM gotowe 🙂 Można zajadać.
inna zupa dyniowa jesienno- zimowa zupa dyniowa
Share this Post