zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

ZUPA DYNIOWA NUMER 2 :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia16 Comments

Ta zupa dyniowa powstała z inspiracji Vega Zdrowie, lecz przyznam, że przede wszystkim chciałam ugotować szybko coś dla weganki i siebie, a lodówka miała braki, więc składniki są bardzo skromne 🙂 Wyciągnęłam więc co było i upichciłam zupę, bo bardzo lubię te roślinne, a pamiętałam, o wersji dyniówki z mlekiem kokosowym.

Składniki:

  • pure z dyni, lub kawałek dyni ( ja używam upieczonego puree z dyni, które przygotowałam i zamroziłam jesienią)
  • duża marchewka
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • malutka puszka mleczka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • bulion warzywny

Warzywa i kroje w kostkę i gotuje do miękkości razem z kostką bulionu warzywnego i posiekaną natką. Dodaję pure dyniowe, albo pieczoną dynię, jeszcze chwilkę gotuję razem. Miksuję w blenderze, dodaję dość sporo pieprzu, słodka paprykę (ile lubicie) i ewentualnie trochę soli. A na koniec wlewam mleczko kokosowe, mieszam, podgrzewam. TA-DAM gotowe 🙂 Można zajadać.

podpis

 

 

inna zupa dyniowa jesienno- zimowa zupa dyniowa

Share this Post

  • Jedna z moich ulubienic 😉

  • Ostało mi się jeszcze trochę dyniowego puree z jesiennych zapasów, więc zamierzam zrobić 🙂 Wyobraź sobie, że z mleczkiem kokosowym jeszcze w zupie dyniowej nie eksperymentowałam, zawsze z innych przepisów korzystałam 🙂 Będzie coś nowego do wypróbowania!

    • Ten przepis jest bardzo prosty. Zupa na szybko 🙂 Natomiast gotowałam kiedyś drugą dyniówkę z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym i tamta jest mega orientalna 🙂 powtórzę ją kiedyś i wtedy „wrzucę” na blog. Smacznego życzę!

  • Czmychłabym mieć zapas takiego puree z dyni w zamrażalniku 🙂

    • Dynia w zamrażalniku robi cuda w zimie, a niewiele pracy w sezonie 🙂

  • Agnieszka

    Dobra zupa, tralala, jadłoby się, la di da

    • Przyjedź a ja zrobię 🙂 mam propozycję ja do Ciebie, a potem na 12 wracamy i idziemy na warsztaty z zabawą kolorami 🙂

  • Agnes

    Kocham dynię w każdej postaci:)))

    • Ja też!!!! 🙂

    • Aga ja miałam w zeszłym roku tyle dyni od teścia, że nie wiedziałam co z nią zrobić 🙂 wszystko było z dynią =D w tym roku spokojniej =D

  • Aga

    Chłodną jesienią dodaję też odrobinę imbiru… A poza tym- kocham dynię w każdej postaci:)))))

    • Mój teść dał mi rok temu mnóstwo dyni 🙂 byłą wszędzie… we wszystkim… :))) ja też robię różne wersje. UWIELBIAM tą z imbirem, z czosnkiem, ale kiedyś zrobiłam taką z trawą cytrynową i wrzucę przepis kiedyś 🙂 Bardzo orientalna!

  • Takiej jeszcze nie próbowałam, zawsze robiłam z mlekiem kokosowym. Musze kiedyś taką zrobią, ciekawe jak będzie smakować 😉

  • Pokoloruj Życie

    Dyniowa! <3

    • Tak i TAKA ŁATWA 🙂 ale jeszcze niedługo pokaże się kolejna bardzo orientalna 🙂