WIOSENNA ZUPA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

In Mama Weganki Gotuje by Basia18 Comments

Wiosna, zielone szparagi i zupa ze szparagów. Wiele razy o tym myślałam, ale zawsze wydawało mi się, że jak te szparagi takie wykwintne, to może raczej nie dla mnie. Mój ostatni weekend w Kazimierzu przekonał mnie, że lubię i chcę ugotować zupę ze szparagów. A cytat na dzisiaj?

„Co los zrządził, tym człowiek musi zarządzić” 

Skorzystałam z cudzej mądrości, czyli Jamiego Olivera, lecz pozbyłam się „nieroślinnych” składników. Myślę jednak, że ta zupa z jajeczkiem jest bardziej niż dobra.

SKŁADNIKI

  • pęczek (40-50 dkg) zielonych szparagów (odłamujemy zdrewniałe końce)
  • 2 posiekane cebulki
  • 2 lub 3 laseczki selera naciowego oczyszczone z twardych włókien
  • 1 por umyty i pokrojony w cienkie „piórka” (biała część)
  • oliwa, olej lub (jeśli akceptujecie) masło klarowane
  • bulion warzywny
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • pieczywo na grzanki

GOTUJEMY

Rozgrzewamy oliwę lub olej. Dodajemy pokrojonego pora i cebulkę. Oczyszczony seler kroimy na kawałki i dodajemy do pora i cebulki. Dusimy wszystko razem tak, by warzywa zmiękły, lecz się nie przyrumieniły.

Zalewamy wszystko ok. litrem przygotowanego bulionu (ja bulion dodałam ostrożnie, tak żeby na końcu uzyskać dość kremową konsystencję) i gotujemy na malutkim ogniu. Odcinamy główki szparagów, a resztę kroimy, wrzucamy do wywaru i warzyw i razem gotujemy przez ok. 15 minut.

Kiedy warzywa są już miękkie, wszystko „rozbijamy” blenderem na krem i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie możemy dodać bulionu jeśli zupa jest zbyt gęsta.

Na końcu dodajemy główki szparagów i jeszcze gotujemy całość kilka minut na malutkim ogniu, aż główki zmiękną. Trzeba pilnować, żeby zupa się nie przypaliła, bo jest gęsta 🙂

Ja do zupy zrobiłam grzanki z bułki polanej olejem i przyprawione przyprawą do masła czosnkowego. Grzanki dodały całości wigoru 🙂

Zupa jest łatwa, delikatna i bardzo smaczna.

SMACZNEGO

 

zupa z zielonych szparagów

Barbara Lew

Jeśli zainteresowało Cię coś w tym wpisie, podziel się tym ze mną, proszę 🙂 bloger też człowiek i lubi pogadać 🙂 Jeżeli uważasz, że ten wpis jest przydatny, pchnij go dalej, będzie mi miło! 🙂

Share this Post