WEGAŃSKIE ROGALIKI Z RÓŻĄ DROŻDŻOWO KRUCHE-ROŚLINNA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje by BasiaLeave a Comment

Dopiero byłam tutaj z roślinnym przepisem na wegański drożdżowy placek z rabarbarem, ale póki jeszcze kwitnie róża cukrowa szybciutko podzielę się przepisem na przepyszne roślinne krucho-drożdżowe rogaliki z różą cukrową utartą z cukrem.

Kiedyś nasze babcie piekły kruche rogaliki na smalcu. Chciałam odtworzyć podobny roślinny smak rogali i chyba udało mi się osiągnąć zadowalający efekt 🙂 Są bardzo kruche, ale delikatnie miękkie w środku. Połączenie dużej ilości oleju kokosowego i drożdży „zrobiło robotę”. Doskonale komponują się z utartą różą. Można je napełnić innym nadzieniem, ale jest jeden warunek: musi być zwarte i gęste, jak marmolada, czy orzechy utarte z cukrem.

Przepis jest mało skomplikowany i nie potrzeba wielu składników. Bardzo przyda się malakser.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • na marmoladkę różaną: 2 szklanki płatków róży cukrowej (można więcej), 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 4 łyżki brązowego cukru (lub innego słodzika)
  • na rogaliki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego zmieszanego z 1 łyżką dowolnego octu owocowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 10 dkg zimnego oleju kokosowego (u mnie nierafinowany) – olej ważę w kubeczku, bo inaczej trudno jest go dokładnie odmierzyć

PIECZEMY

  • mleko mieszamy z octem i odstawiamy na chwilkę
  • do malaksera wrzucamy mąkę, sól i drożdże i „zakręcamy” przez 2 sekundy do zamieszania
  • dodajemy wychłodzony olej kokosowy i znów na chwilę włączamy malakser
  • na końcu dodajemy lekko zgęstniałe mleko roślinne z octem i „malakserujemy” do otrzymania elastycznego zwartego ciasta
  • ciasto wkładamy do lodówki na 1/2-1 godzinę i idziemy zrobić różane powidełko
  • do malaksera wrzucamy różane płatki, kwasek i cukier i mieszamy, nie robimy tego dokładnie, tylko do połączenia składników, bo i tak w pieczeniu to nie ma znaczenia
  • wychłodzone ciasto wyciągamy z lodówki (jest twarde), przecinamy na 2 części
  • ciasto szybko wyrabiamy, żeby trochę zmiękło, formujemy kulę i wałkujemy ją w okrąg (będzie troszkę pękać, ale się nie martwimy, tylko zagarniamy, sklejamy i wałkujemy dalej), robimy to tak cienko, jak nam się uda
  • okrąg kroimy jak pizzę na osiem cząstek i na każdą z nich nakładamy naszą marmoladkę, jak na fotce

  • zwijamy rogaliki jak na zdjęciu i formujemy je w kształt księżyca, lub zostawiamy w formie ruloników

  • to samo robimy z drugą połową ciasta
  • pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 180°C, bez termoobiegu, przez 15-20 minut, rogaliki delikatnie podrosną
  • uważamy, żeby nie spalić rogalików, bo będę twarde, mają być bladozłote

  • studzimy na blaszce
  • jeśli chcemy możemy dla dekoracji posypać cukrem pudrem, ciasto nie zawiera cukru, ale moim zdaniem słodycz z różanej marmoladki jest wystarczająca 🙂

SMACZNEGO 🙂

Róża cukrowa od zawsze  kojarzy mi się z moją babcią. Musiała być w jej ogrodzie. Musi być i w moim. Do kompotów, herbaty, rogalików. Smak i kolor mojego podkarpackiego dzieciństwa.

A jaki jest smak Waszego dzieciństwa?  ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post