WEGAŃSKIE „PIEGUSKI” Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

In Mama Weganki Gotuje by Basia2 Comments

Zachciało mi się wega „piegusków” i czwarta wersja, którą upiekłam zadowoliła mnie zupełnie, więc się  nią dzielę 🙂

PIEGUSKI

mieszamy sypkie produkty i olejek:

  • szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zapachowego olejku waniliowego
  • 1/5 szklanki brązowego cukru
  • 1/5 szklanki białego cukru;

dodajemy:

  • 1/2 szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki ciemnej czekolady dobrej jakości pokrojonej w kawałeczki, lub czekoladowych kuleczek (dark chocolate drops)

dodajemy:

  • wega jajko (zrobione tym razem z 1/2 łyżki mielonego siemienia i 2 łyżek wody, które mieszamy w miseczce i odstawiamy na 5 min)
  • 10 dkg margaryny;

Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem z margaryną, a potem wyrabiamy na stolnicy rękoma gładkie ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i toczymy kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układamy w dość dużych odstępach na blaszce do pieczenia.

pieguski 1

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż wierzch ciasteczek zrobi się twardszy i chrupki. Środek ma pozostać miększy, więc ciasteczko delikatnie się ugina jak je naciśniemy. Kuleczki delikatnie się rozpłyną pod wpływem temperatury w piekarniku i będą miały „pieguskowy” kształt. U mnie ciastka piekły się ok. pół godziny, ale wszystko zależy od Waszego piekarnika.

Studzimy na kratce i jemy wystudzone 🙂 ja swoje przechowuję w pojemniczku, zaraz po tym jak wystygną, żeby zbyt nie stwardniały 🙂

SMACZNEGO 🙂

podpis

 

 

 

Share this Post

  • Aga

    Te ciasteczka sa przepyszne!
    super jest to, ze są zarazem chrupiące i miekkie wewnatrz.
    kojarzą mi się troche z cookie crips albo amerykańskimi ciasteczkami,

    • Dziękuję 🙂 ciasteczka rzeczywiście są w amerykańskim stylu i cieszę się, że udało mi się osiągnąć taki efekt bez użycia masła i jajek 🙂