WEGAŃSKA TARTA Z POMIDORAMI, POREM I SZPINAKIEM

In Mama Weganki Gotuje by Basia39 Comments

Byłam w zeszłym tygodniu w kawiarni Powoli Cafe. Zjadłam przepyszną tartę z pomidorkami i serkiem. Pomyślałam, że moja weganka domowa też na taką zasługuje, więc popracowałam nad roślinną wersją przysmaku 🙂 pierwsza próba i mniam 🙂 udało się. Upiekłam jedną większą porcję, którą zjadłyśmy na spółkę z córką. Zrobiłam ją w okrągłej blaszce, o średnicy 20 cm.

Robimy kruche ciasto, na cieście rozkładamy warstwę podduszonych porów, na to śmietanka i warzywa 🙂

Ciasto kruche:

  • szklanka mąki
  • pół łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
  • wega-jajko (1 łyżka mielonego siemienia lnianego, zmieszana z 2 łyżkami wody, pozostawiona na ok 5 min.)
  • 3 łyżki śmietanki sojowej (użyłam śmietanki 250 ml z Rossmana)
  • 3 łyżki oleju kokosowego ( wstawiam do ciepłej wody, żeby się roztopił)

Wszystko mieszam, wyrabiam na deseczce, delikatnie wałkuję i wyklejam okrągłą formę, tak aby ciasto wychodziło na ścianki.

tarta wegańska

  • pora kroję w paseczki i duszę na malutkim ogniu, na 2 łyżkach oliwy do smażenia) z odrobiną soli i pieprzu
  • resztę śmietanki (użyłam 250 ml na wszystko) wlewam do garnka, dodaje pieprzu i soli do smaku, 2 gałązki drobno pokrojonej natki pietruszki, 1 łyżkę octu winnego jabłkowego lub z białych winogron (żeby zakwasić śmietankę) i wszystko delikatnie podgrzewam razem na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje
  • kilka pomidorków truskawkowych/wiśniowych kroję na połówki i solę
  • myję kilka listków szpinaku

Na ciasto kruche wykładam pora, zalewam to przygotowaną śmietanką. Na wierzchu rozkładam przekrojone pomidorki i listki szpinaku. Posypuję solą, pieprzem i ziołami, które lubię.

tarta wegańska

Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 45 min (czas zależy od waszego piekarnika). Najlepsze ciepłe i smakuje pysznie 🙂 Smacznego!

Zobaczcie również Ekspresowe placki-pizzerki ze szpinakiem i oliwkami

tarta wegańska

podpis

Share this Post