pierniczki wegańskie

VEGA PIERNIKI LUDZIKI

In Mama Weganki Gotuje, Wypieki by Basia20 Comments

To wpis dla tych, którzy chcą pierniczki bez zwierzęcych dodatków 🙂 Jeśli nie pasują Wam pierniczki z produktami mlecznymi. Jeśli nie chcecie nadużyć zaufania pszczoły. A może skończył się właśnie miód w spiżarni i markecie nieopodal? To wtedy ten przepis jest dla  Was 😀 Wegańskie korzenne pierniki ludziki.

Uczciwie przetestowany na weganach i mięsożercach 😀 Zjedli wszyscy i nie marudzili, a ja tylko umyłam pudełeczko.

Jest tylko jeden warunek. Nie pieczcie do stanu kamienia, bo wtedy będą dalej smaczne, lecz tylko do moczenia w herbatce 😀

No to FRUUUU, lecimy z przepisem!

SKŁADNIKI

  • 35 dkg mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 15 dkg brązowego cukru pudru (blenduję zwykły brązowy cukier w blenderze)
  • 2 łyżeczki przyprawy mixed spice
  • 3 łyżki oleju (dowolnego, kokosowy lub rzepakowy)
  • 15 dkg syropu klonowego
  • ok. 1/2  szklanki uduszonych jabłuszek (ja używam szarej renety), zamiast jajka

PIECZEMY

  • mieszamy dokładnie sypkie składniki
  • mieszamy olej z syropem klonowym (jeśli używamy oleju kokosowego rozpuszczamy go w rondelku)
  • dodajemy olej i jabłka do sypkich składników i wyrabiamy na sprężyste ciasto
  • gdyby ciasto było zbyt „kleiste” podsypujemy mąką
  • wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 4-5 mm i wycinamy wymarzone kształty 🙂
  • kładziemy na blaszkę WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do chwili, aż pierniczki zrobią się złote, ale NIE SPIEKAMY ICH ZBYT MOCNO, bo inaczej będą zbyt twarde
  • wyciągamy z piekarnika, pozwalamy im trochę przestygnąć i przy pomocy łopatki ściągamy z blaszki
  • pierniczki przechowujemy w pudełeczku, lub puszce, możemy włożyć kawałek jabłuszka dla utrzymania wilgoci i zapachu

GOTOWE 🙂 🙂 🙂

Tyle na dzisiaj, lecz jeszcze nie żegnam się świątecznie. A może napiszecie co Wy pieczecie w tym roku?

Barbara Lew

Share this Post