pierniczki wegańskie

VEGA PIERNIKI LUDZIKI

In Mama Weganki Gotuje by Basia20 Comments

To wpis dla tych, którzy chcą pierniczki bez zwierzęcych dodatków 🙂 Jeśli nie pasują Wam pierniczki z produktami mlecznymi. Jeśli nie chcecie nadużyć zaufania pszczoły. A może skończył się właśnie miód w spiżarni i markecie nieopodal? To wtedy ten przepis jest dla  Was 😀 Wegańskie korzenne pierniki ludziki.

Uczciwie przetestowany na weganach i mięsożercach 😀 Zjedli wszyscy i nie marudzili, a ja tylko umyłam pudełeczko.

Jest tylko jeden warunek. Nie pieczcie do stanu kamienia, bo wtedy będą dalej smaczne, lecz tylko do moczenia w herbatce 😀

No to FRUUUU, lecimy z przepisem!

SKŁADNIKI

  • 35 dkg mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 15 dkg brązowego cukru pudru (blenduję zwykły brązowy cukier w blenderze)
  • 2 łyżeczki przyprawy mixed spice
  • 3 łyżki oleju (dowolnego, kokosowy lub rzepakowy)
  • 15 dkg syropu klonowego
  • ok. 1/2  szklanki uduszonych jabłuszek (ja używam szarej renety), zamiast jajka

PIECZEMY

  • mieszamy dokładnie sypkie składniki
  • mieszamy olej z syropem klonowym (jeśli używamy oleju kokosowego rozpuszczamy go w rondelku)
  • dodajemy olej i jabłka do sypkich składników i wyrabiamy na sprężyste ciasto
  • gdyby ciasto było zbyt „kleiste” podsypujemy mąką
  • wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 4-5 mm i wycinamy wymarzone kształty 🙂
  • kładziemy na blaszkę WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do chwili, aż pierniczki zrobią się złote, ale NIE SPIEKAMY ICH ZBYT MOCNO, bo inaczej będą zbyt twarde
  • wyciągamy z piekarnika, pozwalamy im trochę przestygnąć i przy pomocy łopatki ściągamy z blaszki
  • pierniczki przechowujemy w pudełeczku, lub puszce, możemy włożyć kawałek jabłuszka dla utrzymania wilgoci i zapachu

GOTOWE 🙂 🙂 🙂

Tyle na dzisiaj, lecz jeszcze nie żegnam się świątecznie. A może napiszecie co Wy pieczecie w tym roku?

Barbara Lew

Share this Post

  • Ja pierniczki czasem „przypadkiem” przepiekam, są twarde i nikt ich nie chce…wszystkie są dla mnie! 🙂 Vege wersję podrzucam siostrze.

    • Ja mam też z nimi zawsze kłopot bo zapominam o zegarku i są zbyt twarde 🙂

  • Bezgrzeszna Rozpusta

    Proste a niezwykle <3

    • Babownia.pl

      Daria one takie zwyczajne są i nie sa bardzo grubasne, ale nie cieniutkie. Ciasto było trochę zbyt „luźne” w tej pierwszej wersji 😀

  • Basia kradnie serca wegan 😉 Prezentuja sie bosko! Fajnie, ze sa takie grubasne, duzo ciekawiej wygladaja niz cienkie!

    • Daria wyszły trochę grubsze, bo ciasto wyszło mi „luźniejsze” niż to na miodowe pierniczki 😀

  • Po wyglądzie nie widać, żeby im czegokolwiek brakowało. Pełnowartościowe i na pewno smaczne. Dzieci mają szczęście, że mamie się chce 😉

    • Były wartościowe 😀 a ja to weganizowanie potraktowałam troszkę jako wyzwanie i hobby 😀

  • Aga Cynamonowa

    bardzo smakowicie się prezentują 🙂

    • Babownia.pl

      Aga Cynamonowa Takie proste ciasteczka 🙂

  • MKa

    Jestem pełna uznania, ze tak dobrze sobie radzisz z tą trudną wegańską kuchnią. Upiekłaś vega pierniki 🙂 i znowu sukces 🙂

    • Madziu nie wiem czy sukces, bo pierwsza blaszka była spieczona na kamień, ale tą drugą nawet mięsarianie pochwalili 😀

  • Urszula Różycka

    Prześliczne świąteczne pierniki 🙂 dziękuję Basiu za nie i za zaproszenie do mnie. Spokojnego dnia wszystkim życzę <3

    • Babownia.pl

      Dziękuję Ula <3

  • Wypróbuję na 100%! Już 4 blachy za mną, według dwóch przepisów ale nie jestem spełniona w tej kwestii. Raz za twarde, innym razem ciasto mi się sypało 🙁 może wegańskie mnie uratują 🙂

    • Madziu nie spiecz ich i do pudełeczka 😀

  • Agnes on the cloud

    Tyle goodies na raz:))) same prezenty:)))❤❤❤
    Dziękuję całuśnie za wzmiankę, Basiu:))) Ty to robisz nastroje… vega pierniki ludziki i wszystkie problemy znikają:))))

    • Babownia.pl

      🙂 <3 <3 <3 Problemy? Jakie problemy? 😀

  • Nie wyobrażam sobie pierniczków bez miodu 🙁

    • Ja też wolę z miodem, ale mam wegankę na swięta, a lubię wyzwania, więc powalczyłam 😀 wyszły smaczne. Pozdrawiam Dawid!