ROŚLINNE CIASTO CYTRYNOWE Z MAKIEM-WEGAŃSKA CUKIERNIA

In Mama Weganki Gotuje by Basia8 Comments

Uwielbiam ciasta cytrynowe omnomnom. Kiedyś w pewnej cukierni zjadłam z córką pyszne roślinne ciasto cytrynowe z makiem. Chodziło za mną i chodziło, ale czas był napięty i trochę z tym zeszło. Ale w końcu jest 🙂 Upieczone jako odtrutka na małe smuteczki zadziałało świetnie. Wegańskie ciasto cytrynowe z odrobiną maku jest wypiekiem dość grzesznym, ale smacznym. Jak to w Babowni wersja łatwa, dla zabieganych lub tych, którzy lubią upiec szybko, bo zaraz wpadają goście 😀

Kilka uwag: ciasto wypróbowane z innymi olejami smakowało wg mnie gorzej i najlepiej sprawdził się bezzapachowy olej kokosowy; biały cukier nie psuje koloru ciasta, inne słodziki trochę tak; ciasto można polukrować lukrem cytrynowym (pycha), lecz moja rodzina nie lubi lukru; jeśli macie malakser sprawdzi się świetnie do wyrobienia ciasta;  mleko sojowe jest moim zdaniem najlepsze do pieczenia, ponieważ świetnie się zagęszcza z octem; ciasto jest smaczne i wilgotne- myślę, że z racji troszkę żółtego koloru fajnie sprawdzi się na Wielkanoc 🙂

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki suchych ziarenek maku
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • odrobina cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka mleka (u mnie sojowe)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (rzepakowy i słonecznikowy psuły smak ciasta)
  • skórka starta z dużej ECO/BIO cytryny niewoskowanej
  • sok wyciśnięty z tej cytryny – u mnie wyszło ok. 1/4 szklanki (3 łyżki)

PIECZEMY

  • rozgrzewamy piekarnik do 180°C
  • przygotowujemy podłużną foremkę i smarujemy ją bezwonnym olejem kokosowym
  • w misce mieszamy razem sypkie składniki i skórkę otartą z cytryny
  • mleko mieszamy z octem i odstawiamy na minutkę do zgęstnienia
  • rozpuszczamy olej kokosowy
  • w malakserze, albo blenderem, mieszamy zgęstniałe mleko z rozpuszczonym olejem i sokiem z cytryny
  • do wymieszanych mokrych składników wsypujemy dokładnie wymieszane suche składniki
  • mieszamy wszystko TYLKO do połączenia (w malakserze dosłownie chwileczkę)
  • nakładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na ok. 50-55 minut (wszystko zależy od mocy piekarnika), nie martwimy się, że ciasto jest zwarte i się kiepsko wyrównuje, bo i tak urośnie w piekarniku
  • po wyciągnięciu zostawiamy jeszcze na 5-10 minut w formie a potem studzimy na kratce
  • możemy polukrować ciasto lukrem cytrynowym (1 łyżka soku z cytryny utartego z 3 łyżkami cukru pudru) i ja osobiście bardzo tak lubię, ale dostałam w domu absolutny zakaz lukru 😀

A jak wystygnie kroimy w plastry, robimy sobie herbatkę i zajadamy ku chwale dobrego nastroju!

W przyszłym tygodniu zapraszam na kolejny wpis z serii „Mama weganki gotuje”. Tym razem o miejscach w sieci, z których czerpię inspirację i wiedzę.

Ciumaski ♥♥♥  

Barbara Lew

Share this Post

  • Ja dzisiaj suszyłam bezy bez jajek 😉

  • Orzeżwiająca cytryna i do tego mak? Dla mnie bomba 🙂

    • Tak 😀 jest to dość klasyczne połączenie, ale tutaj wegańskie 😀

  • A mnie się spodobało bardzo połączenie cytryny i maku 🙂 Przepis do wypróbowania!

    • Ula to fajne połączenie. Dość klasyczne, ale jeszcze wciąż nowe 🙂 smacznego!

  • ciasto makowe kojarzy mi się z dzieciństwem, aż czuje jego zapach 🙂

    • Ja maku zbytnio nie lubię, ale w tym wydaniu jest bardziej do ozdoby 😀