ROŚLINNE BROWNIE Z MĄKI GRYCZANEJ :) Z MASŁEM ORZECHOWYM

In Mama Weganki Gotuje by Basia6 Comments

Dostałam nowe wyzwanie 🙂 Piec i gotować roślinnie i bezglutenowo, przynajmniej od czasu do czasu 🙂 Nadeszła więc pora, żeby zaprzyjaźnić się z mąką gryczaną i ryżową. Dzisiaj debiut. Dwa dni od wyzwania, czyli GF bezglutenowe brownie roślinne z mąki gryczanej. Z masłem orzechowym. Z chrupiącymi fistaszkami.

Siedziałam sobie z córką w kawiarni i pomyślałam, że muszę takie gryczane brownie „wynaleźć” i jest 😀 Oczywiście kakao i masło orzechowe mogą zawierać gluten w śladowych ilościach. Szukajmy więc dobrych produktów.

Przepis maksymalnie prosty, bo tak lubię 🙂 I cóż … zapraszam 🙂

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki (szklanka wielkości 200 ml) mąki gryczanej
  • 8 pełnych łyżek ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka dowolnego mleka (ja użyłam sojowego)- ten parametr służy nam do regulacji wilgotności ciasta, można dodać więcej, gdyby było zbyt suche
  • 1 łyżka dobrego octu owocowego lub ryżowego do zakwaszenia mleka i do „pracy” z sodą 🙂
  • 1/2 szklanki dowolnego oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2-3 łyżki 100% masła orzechowego z fistaszków najlepiej w wersji crunchy. Polecam masło domowej roboty, a jeśli nam się nie chce robić to wybierzmy to dobre, bez dodatków. Masło jest nam potrzebne na „marmurek”.

PIECZEMY

  • włączamy nagrzewanie piekarnika do 180°C z termoobiegiem, a w tym czasie …
  • wykładamy niewielką formę do brownie papierem do pieczenia
  • przygotowujemy w miseczce masło orzechowe, do użycia później (gdyby orzeszki rozdzieliły się z olejem dokładnie mieszamy nasze masło)
  • mieszamy w dużej misce wszystkie sypkie produkty bardzo DOKŁADNIE: mąkę, kakao, sól, brązowy cukier, sodę
  • mieszamy w kubeczku mleko i ocet i pozwalamy tej mieszance zgęstnieć
  • dolewamy do mleka olej i mieszamy
  • wlewamy płynne składniki do sypkich i mieszamy ŁYŻKĄ do połączenia (nie będzie trudno), a w razie gdyby ciasto było zbyt suche można dodać odrobinę mleka
  • wykładamy około 3/4 ciasta do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • wykładamy na ciasto masło orzechowe i nieregularnie rozsmarowujemy
  • przykrywamy masło resztą ciasta i rozsmarowujemy ciasto tak, żeby masło „wyglądało” apetycznie, to tu, to tam 😀
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut
  • upieczone ciasto wykładamy na kratkę do pieczenia i POZWALAMY MU WYSTYGNĄĆ, bo będzie smaczniejsze
  • jemy i popijamy dobrą kawą, koniecznie w dobrym towarzystwie 😀

Tak na koniec sobie myślę, że są dwie rzeczy potrzebne do relaksu. Dobra kawa i dobre towarzystwo 🙂 Takie brownie to tylko wisienka na torcie, ale być może ta wisienka zatrzyma Dobre Towarzystwo z nami na dłużej? 🙂

Ciumaski ♥♥♥

Barbara Lew

WEGAŃSKIE BROWNIE BEZGLUTENOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Share this Post

  • Mleko zamienię na wodę, cukier na miód tez spróbuję 🙂 Dzięki Basiu Kochana❤

    • Kasiu, ale tam jest mleko roślinne. Bo bez mleka nie wiem czy wyjdzie ten placuch :O

  • Hm…. Wygląda smakowicie. I w sam raz dla mnie niejedzącej mięsa. Może upiekę jak mi się rodzinka zejdzie. Z pewnością przepis godny zanotowania.
    Pozdrawiam wakacyjnie I z deszczem za oknem

    • Smacznego życzę 🙂 przepis jest dość specyficzny, bo mąka gryczana zdecydowanie zmienia charakter tego placka na dość wytrawny 🙂 Ja tez pozdrawiam bardzo remontowo 🙂

  • Evi

    Miło wspominam zeszłoroczną wizytę znajomych wegan, gotowanie i pieczenie dla nich to było fajne wyzwanie. Takie przepisy są bardzo inspirujące, Twój też chętnie wypróbuję :).
    Pozdrawiam ciepło!

    • Większość moich przepisów to przepisy roślinne. Ten jest dodatkowo bez glutenu, bo takie teraz wytyczne w diecie doszły 😀 Ten przepis był dla mnie ciekawostką, nie wiedziałam co własciwie wyjdzie. A w domu zjedli z dokładką, więc może w miarę okej 🙂 Pozdrawiam <3