PRZYPRAWA KORZENNA MIXED SPICE, czyli NIE PŁAĆMY ZA MĄKĘ JAK ZA ZŁOTO

In Babowniowe Inspiracje, Mama Weganki Gotuje by Basia28 Comments

Wczoraj skończyły mi się zasoby domowej przyprawy korzennej, mixed spice, zrobionej „na zapas”, a ciasto MUSIAŁO powstać 😀 Co zrobiłam? W szafeczce leżała sobie grzecznie gotowa przyprawa produkcji pewnej topowej i nie najtańszej firmy. Dodałam, zamieszałam, powąchałam i powiedziałam pod nosem „WTF!!!” (no co, anglista może świadomie skorzystać z pięknego języka Szekspira).

A potem, rozsądnie, spojrzałam na skład przyprawy do ciasteczek korzennych 😀 A tam niespodzianka, bo na pierwszym miejscu w składzie, siedzi sobie MĄKA! 😀 Więc Teraz Fszystko jasne! Dodałam mąkę do mąki, żeby otrzymać ciasto korzenne 😀

Żeby oszczędzić Wam  płacenia za mąkę, jak za złoto, podaję przepis na korzenną przyprawę, mixed spice, która jest świetna, aromatyczna i pasuje nawet do kawy. Nie róbcie jej dużo, bo najlepsza jest świeżo zmielona i pachnąca.

Do zmielenia ziarenek i goździków używam starego młynka żarnowego z PRL, których sporo można znaleźć na Allegro. Jestem zachwycona przełożeniem ceny na to, jak młynek się sprawuje. Miele bardzo dokładnie i ma w sobie „oldskulowy” urok.

SKŁADNIKI

  •  1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry (ziarenka)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Wsypuję do słoiczka, zakręcam i potrząsam. TA-DAM GOTOWE 😀

Miłego weekendu!

Barbara Lew

Share this Post

  • Aga

    Cudowny wpis i przepis:))) uśmiałam się… ja też ostatnio posprawdzałam skład kilku mixów przypraw i za głowę się złapałam… ile tam wszystkiego, a przypraw najmniej:))

    • Mnie ta maka rozbawiła 😀 Katarzyna Bosacka ciągle nas uczula na takie szachrajstwo, ale wierzymy w producenta 😀 a on nam mąkę daje w przyprawie korzennej!

  • Artur

    Do tegorocznego świątecznego piernika sam zrobię przyprawę wedle Twojego przepisu. Dość płacenia za mąkę jak za… zboże.

    • Artur polecam 🙂 ja nie używałam jej do piernika, natomiast do pierniczków korzennych tak 🙂 sprawdziła się, ale ma zdecydowanie inny zapach i aromat niz te „piernikowe”. Jest mniej cynamonowa.

  • Michał

    bardzo mi się podoba cały artykuł, gratulacje

  • bo dzisiaj to już tak jest…te gotowe mieszanki, choćby cukier wanilinowy…no za co my płacimy?

    • No właśnie i do tego WANILINOWY, prawda? Pychota ta chemia …

  • Idealna na pierniczki <3

    • Ja też tak myślę Daria 😀

  • Można było dać tytuł „nie płaćmy za mąkę jak za zboże” ;))) dzięki za przepis, obecnie jestem na etapie „rozgrzewających aromatów”, zatem przyda się, tylko buchnę mamie młynek!

    • Madziu jak za złoto pojawiło sie tutaj celowo, bo dawno temu przyprawy, szczególnie te egzotyczne, były często w cenie tego kruszcu 😀 A młynek, jak mama ma to skradnij szybciutko 😀

  • Aż wstałam, by sprawdzić, co oprócz cynamonu zawierają moje opakowania z cynamonem. Chyba nic, bo nie ma takiej informacji na opakowaniu, ale za to znalazłam wzmiankę, że przyprawa może zawierać śladowe ilości gorczycy, jaj, mleka, selera, soi, zbóż. Chyba za dużo jak na jednoskładnikowy cynamon, więc następnym razem zrobię przyprawę sama według Twojego przepisu 🙂

    • Cynamon ma pewnie w składzie głównie cynamon, a te inne dodatki to już tylko proces produkcyjny 🙂 ale przyprawy, w których jest mieszanka składników (np do pierników) to już właśnie przypadek z posta 😀

  • „kupuję” od Ciebie przepis – ale bez cynamonu. A jak keczup z pieczonych śliwek ?

    • Jaga, ale bez cynamonu to jak? bedzie inny 😀 a ketchup, już chyba pisałam w którejś odpowiedzi pych pycha 😀 właśnie otworzyłam kolejny słoiczek!

      • Zakręcona jestem niczym Twoje słoiki 🙂 a cynamon to JEDYYYYNA (!!!!!!!!!!!!) PRZYPRAWA której nie znoszę . Nie przełknę i już. Ale powoli się staram przyzwyczaić ….

        • 😀 WOW, spróbuj, ja myślę, że tutaj ziele angielskie jest na tyle agresywne, do spółki z kolendrą, że one fajnie zabijają ten cynamon. Ja też nie lubie zbyt dużo samego cynamonu 😀

  • No i proszę jakie to proste. Już dawno powiedziano, że potrzeba jest matką wynalazków. W razie czego wiem, gdzie znaleźć przepis na domową przyprawę korzenną.
    Pozdrawiam 😉

    • Proste, ale spróbuj jaka różnica w jakości smaku zapachu, no słowem, całego aromatu. Rewelacja! Pozdrawiam <3

  • Wstyd się przyznać, nigdy nie czytam składów! Muszę wypróbować tą przyprawę, bo moim ciachom brakuje aromatu!

    • Warto poczytać składy 🙂 czasami zajadamy cos ze smakiem, a to sama chemia 😀 można sie nauczyć, ja przywykłam do czytania składu 🙂

  • Im bliżej świąt tym takie wpisy, jak Twój będą potrzebne! <3
    Ludzie na wszystkim oszukują i wciskają innym ludziom badziew ;/ Szkoda… bo jak mamy sobie ufać jeżeli w najprostszych sprawach wciąż drugiego oszukujemy? 🙁

    • A podałam ten przepis, bo zrobiłam kiedyś i bez niej kuchnia nie ta sama 😀 i rzeczywiście, teraz to co ze sklepu to troszkę badziew 😀 Pozdrawiam!

  • Takie niespodzianki niestety na nas czekają gdy nie czytamy składu, albo go na opakowaniu nie ma….
    To za co nie lubimy płacić a często jest to główny składnik sklepowej mieszanki to cukier, sól albo woda…. No i tak jak napisałaś….mąka….
    A twój przepis taki pachnący 🙂 i zawsze pod ręką.

    • Ula Kochana, ja czytam zwykle, ale wiesz, czasem skusi nas coś nowego i tak było z ciasteczkową przyprawą 🙂 A mixed spice to faktycznie wspaniała i pachnaca mieszanka przypraw. Zimowa, a jednocześnie taka orzeźwiająca 🙂 Z ręką na sercu mogę polecić.

  • Julia En

    I dobrze, że się stawiasz;) Obecnie buntuję się na kupny kisiel…załamka:(

    • Babownia.pl

      Równię dobrze można wziąć plakatówkę i mąką ziemniaczaną zagęścić? 😀