PRZYPRAWA KORZENNA MIXED SPICE, czyli NIE PŁAĆMY ZA MĄKĘ JAK ZA ZŁOTO

In Babowniowe Inspiracje, Mama Weganki Gotuje by Basia29 Comments

Wczoraj skończyły mi się zasoby domowej przyprawy korzennej, mixed spice, zrobionej „na zapas”, a ciasto MUSIAŁO powstać 😀 Co zrobiłam? W szafeczce leżała sobie grzecznie gotowa przyprawa produkcji pewnej topowej i nie najtańszej firmy. Dodałam, zamieszałam, powąchałam i powiedziałam pod nosem „WTF!!!” (no co, anglista może świadomie skorzystać z pięknego języka Szekspira).

A potem, rozsądnie, spojrzałam na skład przyprawy do ciasteczek korzennych 😀 A tam niespodzianka, bo na pierwszym miejscu w składzie, siedzi sobie MĄKA! 😀 Więc Teraz Fszystko jasne! Dodałam mąkę do mąki, żeby otrzymać ciasto korzenne 😀

Żeby oszczędzić Wam  płacenia za mąkę, jak za złoto, podaję przepis na korzenną przyprawę, mixed spice, która jest świetna, aromatyczna i pasuje nawet do kawy. Nie róbcie jej dużo, bo najlepsza jest świeżo zmielona i pachnąca.

Do zmielenia ziarenek i goździków używam starego młynka żarnowego z PRL, których sporo można znaleźć na Allegro. Jestem zachwycona przełożeniem ceny na to, jak młynek się sprawuje. Miele bardzo dokładnie i ma w sobie „oldskulowy” urok.

SKŁADNIKI

  •  1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry (ziarenka)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Wsypuję do słoiczka, zakręcam i potrząsam. TA-DAM GOTOWE 😀

Miłego weekendu!

Barbara Lew

Share this Post