PIZZA Z KURKAMI, czyli MOJA LETNIA MIŁOŚĆ KULINARNA :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia35 Comments

Pizza z kurkami to pełnia szczęścia. Dla mnie symbol tego wszystkiego co niesie ze sobą lato. Świeże kurki, młoda cebulka, zielone listki szpinaku, sos ze świeżych pomidorów i biały owczy ser, lub w wersji roślinnej tofu z czosnkiem, lub ziołami. Wszystko polane oliwą. Mniam.

W ostatnim tygodniu zagościła aż dwa razy, bo ciągle cieszę się smakami lata 🙂 I do tego jest to tak wygodny i szybki obiad!!! Lub kolacja 🙂

Znalazłam mąkę do pizzy, typ 00 i bardzo się ucieszyłam, bo zwykle piekłam ze zwykłej tortowej, a tu nagle pojawiła się mąka Basia (moja imienniczka) i to w zwykłym markecie.

Przepis na ciasto jest zawsze u mnie taki sam, TUTAJ , jak w przepisie na pizzerki. Jeżeli skorzystacie z jakiejkolwiek mąki na pizzę, albo tej, o której wspomniałam, przepis jest na torebce. Ja wybieram zawsze ten najprostszy wariant 🙂 Mąka, troszkę soli, zioła w opcji, drożdże, oliwa i ciepła woda.

Ciasto wyrabiam wcześniej, żeby sobie rosło, przykrywam ściereczką i zabieram się za sos i nadzienie 🙂

SOS

Sos zrobiłam taki troszkę „polski”

  • 2 większe pomidory (pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Cebulę duszę z czosnkiem na oliwie, dodaję pomidora i przyprawy. Duszę chwilę razem i odparowuję nadmiar wody. Miksuję na gładki sos.

NA PIZZĘ

  • mały koszyczek kurek (myję i oczyszczam bardzo dokładnie z piasku, kroję w pionie na duże plastry)
  • młoda cebulka z zielonym szczypiorem
  • parę listków szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • słony, biały owczy ser lub tofu (czosnkowe/ziołowe), starte na grubej tarce
  • oliwa (opcja)

Pokrojone na połówki, albo w grube plastry kurki, duszę na odrobinie oleju z pokrojoną grubo cebulką, razem z zielonym szczypiorem, tylko po to, żeby odparować nadmiar wody i żeby się smaki „przegryzły”.

Wyciągam wyrośnięte ciasto, dzielę na tyle „placków”, na ile mam ochotę. Możecie zrobić sobie 3 mniejsze i grubsze, albo większe i cieniutkie placki. Wszystko zależy od weny i chęci 😀 Formuję je rękoma, albo przy pomocy wałka.

Wykładam je na delikatnie natłuszczoną olejem blaszkę i smaruję sosem pomidorowym (jeśli zostanie sosu to dobrze, będzie jeszcze na wierzch pizzy po upieczeniu, zamiast ketchupu).

Na sos rozkładam grzybki z cebulką i dopiero teraz je solę i posypuję pieprzem. Kładę jeszcze listki szpinaku. Posypuję świeżym tymiankiem. I na końcu startym serem, lub tofu 🙂

Piekę w 180° (w moim piekarniku ok. 25 min.)

A potem zjadamy i jest za mało i chcemy więcej 😀

SMACZNEGO 🙂

Barbara Lew

Pizza z kurkami 4

Share this Post

  • Kurczę! Nie pomyślałabym o kurkach 🙂 w sobote planuję zrobic pizze domową, więc może i kurki wrzucę 🙂

    • Jest naprawdę pyszna 🙂 w bardzo letnim stylu i taka … polska 😀

  • Taka pizza z serem owczym musi smakować niesamowicie 🙂

  • Basiu dla mnie kurki to też pełnia szczęścia tylko nie mogę ich w tym roku dorwać! Tęsknie za ich smakiem tak mocno, że zaraz schrupię kawałek ekranu <3 Ściskam, Daria xxx

    • Nie masz kurek? :/ ojjjjj! A u nas tyle ich, że dzisiaj zupa kurkowa była. A to znowu sos do ziemniaczków robię. Uwielbiam je w lecie! Może jeszcze sie pojawią? Ściskam!!!

  • Wygląda fantastycznie 🙂 Poczekam tylko, aż kurki troszkę stanieją 🙂

    • Taaak Ola 🙂 Cena kurek jest trochę wysoka, ale na szczęście reszta składników już w miarę tania (prócz serów) 🙂

  • Ooooo! Przecież to już czas na kurki! Jutro na śniadanie kurkowa jajecznica!

    • Kurkowa jajecznica jest pycha 😀

  • Uwielbiam niebanalne pizze i wiele ich już u mnie na blogu było, ale na taką z kurkami nie wpadłam. Koniecznie muszę to nadrobić.

    • Ta pizza jest bardzo prosta, bo kurki mają w sobie tyle dobroci, że szkoda tego smaku czymś zaburzać 🙂 no i sezonowa 😀

  • Pokojeuannynowytarg

    Jestem zachwycona Twoją, jak to mówisz prostą kuchnią 🙂 Zrobiłam ostatnio ketchup z czarnej porzeczki i muszę powiedzieć, ze jest fantastyczny 🙂 Ciekawe smaki, fajne kolory. Tak magicznie 🙂 Pozdrawiam

    • Babownia.pl

      Pokojeuannynowytarg Fajnie, że keczupek smakuje 🙂 i dziekuję Ci za dobre słowa o blogu, bo miewam też chwile zwątpienia 😀 Ściskam!

  • Ewelina

    Wygląda bardzo apetycznie także na pewno przepis wykorzystam żeby zaskoczyć swojego mezusia 🙂

    • Babownia.pl

      SMACZNEGO WAM ŻYCZĘ 😀

  • Ewelina

    Tak jak lubię najbardziej. Szybko, prosto, no i smacznie 🙂

    • Dziękuję 🙂 i bardzo letnio 😀

  • Za kurkami nie przepadam, ale wygląda obłędnie… Kocham pizzę! 😉

    • O widzisz 😀 a ja znowu kureczki uwielbiam <3 mogłabym je do wszystkiego używać 😀

  • MKa

    Wyśmienita jest ta Twoja pizza i już o niej myślię, ale zrobię ją bez sosu pomidorowego. Jak myślisz?

    • Madziu ten jest bardzo mało „agresywny” i taki jasny wychodzi, ale można chyba i bez, tylko wtedy pewnie pokusiłabym się o jakiś jasny sos na wierzch do polania, żeby zbyt sucho nie wyszło 😀

  • Ekomentalnie

    kurki <3 najpyszniejsze

    • Kurki rządzą w lecie <3

  • Patrycja

    Prosto, z pomysłem i smacznie… czyli to co lubię 😉 SUPER!!!

    • Babownia.pl

      Jak zawsze u mnie prosto 😀 lubię, żeby było łatwo 😀

  • Kurki i owczy ser. Fajne połączenie. I do tego oryginalny sos. No no kolejny przepis do wypróbowania 🙂

    • Ula 🙂 szybko, łatwo i smacznie 😀 Dla rodzinki!

  • Urszula

    Pychotka 🙂 Dobrze, że mój mąż nie widział twojego wpisu. Chodzi od południa i chcę pizze. A córa na to, że nic z tego i tak sie droczą 😉 Jutro pewno jednak się złamią i pizza będzie. NIe wpadłabym na pomysł, żeby dać kurki…. Dzięki za kolejną fajną podpowiedź.

    • Babownia.pl

      Ula z kurkami jest taka jakaś polska ta pizza 😀 a ja u Ciebie tą galaretkę zobaczyłam 🙂 rzeczywiście na upały dobry pomysł!

  • Anna

    Ja chcę TAKĄ pizzę! Mamooooo….

    • Babownia.pl

      Ania szybka piłka z taką pizzą 😀

  • Co prawda jestem już po obiedzie, ale ślinka mi pociekła! Uwielbiam kurki i pizzę, więc dla mnie to połączenie doskonałe:)

    • Monika, to jest tak łatwe, że tylko nabyć kurki i 45 minut pracy, a potem zajadamy 😀 może jutro na obiadek?

  • Agnes

    A ja uwielbiam Twoją kuchnię:)
    Kurki to jedyne grzyby, jakie jadam….
    Bardzo inspirujesz…❤️

    • Babownia.pl

      A borowiczków nie lubisz? I <3 <3 <3