ORZECHOWE CRUMBLE Z ANANASEM – WEGAŃSKIE PROSTE DESERY

In Mama Weganki Gotuje by Basia6 Comments

Roślinny prosty deser. Podstawa to świeży ananas, których pełno teraz w sklepach. Posypka, a właściwie granulat, którym posypujemy ananasa pokrojonego w kostkę składa się z orzechów, płatków kukurydzianych i miękkich smacznych daktyli.

Posypka nadaje się do wielu rzeczy. Można ją zapiekać, ale można również bez pieczenia używać do deserów ze śmietanką kokosową i owocami.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • świeży ananas, którego kroimy w kostkę po obraniu ze skórki
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • szklanka orzechów włoskich
  • 16 mięciutkich daktyli (ja lubię te z Rossmana)
  • odrobina oleju kokosowego lub innego

PIECZEMY

  • kokilki (u mnie wyszło 6 sztuk) do zapiekania smarujemy delikatnie olejem kokosowym
  • wrzucamy ananasa pokrojonego w kostkę
  • w malakserze mieszamy płatki, orzechy i daktyle; powstanie słodki i troszkę lepki „granulat”
  • wykładamy go na ananasa
  • pieczemy w 180°C, aż ananas zmięknie (ok.30 min.)

SMACZNEGO 🙂

Deser jest słodki, ale nie używamy cukru 🙂 Bezglutenowy 🙂 Roślinny 🙂 I oczywiście EKSPRESOWY 😀

Ciumaski ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post