MARCHEWKOWY WEGAŃSKI PIERNIK PIWNY

In Mama Weganki Gotuje by Basia8 Comments

Przyrzekam, że to ostatni pierniczek w tym sezonie, ale upiekłam go wczoraj wieczorową porą i wyszedł bardzo sympatyczny 🙂 mięciutki i delikatny. Rozczęstowałam go dzisiaj i smakował, więc hopsa-sa na Babownię ze świątecznymi życzeniami dla Wszystkich 🙂 Marchewkowy wegański piwny piernik, który pachnie pięknie.

A ja dobra, miłości i wszelkiej obfitości ♥ Pięknych Świąt i przyjemnego Sylwestra życzę Wam już dzisiaj razem z tym pierniczkiem 🙂

POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 2 szklanki dowolnej pszennej mąki ( szklanka 200 ml )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy mixed spice, lub przyprawy do piernika
  • 1/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) zmieszana z 1 łyżeczką octu winnego
  • 1/2 szklanki puree z dyni zamiast jajka (można użyć upieczone puree z jabłka)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1,5 szklanki pomieszanych bakalii: pokrojonych orzechów, rodzynek i miękkich daktyli

PIECZEMY

  • podłużną keksówkę wykładam papierem do pieczenia i rozgrzewam piekarnik góra- dół do 180°C
  • w misce mieszam sypkie składniki
  • mleko mieszam z octem i odstawiam do zgęstnienia
  • olej, zgęstniałe mleko z octem, puree z dyni, lub jabłka i piwo mieszam w malakserze
  • łączę płynne składniki z sypkimi i KRÓTKO MIESZAM w malakserze (żeby nie powstał zakalec)
  • przekładam masę do miski i dodaję marchewkę, a na końcu bakalie
  • mieszam krótko i przelewam do formy (ciasto jest dość płynne)
  • piekę w nagrzanym piekarniku około 60-65 minut i trzeba mu dać czas 🙂
  • po wyciągnięciu pozostawiam w formie jeszcze przez 20 minut
  • później wyciągam na kratkę i studzę
  • zawijam w ściereczkę, żeby się ładnie „przegryzł” i zajadamy 😀

Miłych świątecznych szaleństw w kuchni! Ciumaski ♥♥♥

Barbara Lew

Share this Post