ŁATWE BUŁECZKI PORANNO­ WIECZORNE CZYLI SZCZĘŚCIE, KTÓRE PŁYNIE PROSTO Z ŻOŁĄDKA:)

In Mama Weganki Gotuje by Basia15 Comments

Czy jedzenie ma coś wspólnego ze szczęściem i rozwojem? Oj tak tak… Czasem widok uśmiechniętych pyszczków, które zajadają się upieczonymi własnoręcznie przez nas bułkami, chlebami, rogalami, posmarowanymi domową marmoladką jest bezcenny. Nic tak nie podnosi poczucia własnej wartości jak mmmmm…, aaaa….., pyyyyychaaaaa i to mlaskanie i ciapanie buzią:)Doskonała terapia na marny humor i obniżone poczucie wartości. A przy tym wiemy, że to wszystko jest bez wzmacniaczy i polepszaczy, bo same pomajstrowałyśmy przy składzie naszego dzieła.

Mama weganki musi lubić gotowanie i pieczenie w warunkach spartańskich:)piec bez jajek, masła, prawie wszystkich rodzajów margaryny można, lecz wymaga to elastycznego podejścia do jakości własnego dzieła cukierniczego lub piekarskiego.

Dzisiaj jednak przepis dla wszystkich, bardzo prosty, szybki i smaczny na bułeczki poranno- wieczorne. Przepis dostałam dwa lata temu od pani z Uniwersytetu Trzeciego Wieku, w którym z prawdziwą przyjemnością uczę języka angielskiego. Przeleżał dwa lata w moim magicznym zeszycie z przepisami i dopiero miesiąc temu pierwsze bułeczki wyskoczyły z piekarnika.

Polecam naprawdę, ponieważ są szybkie w wykonaniu, można eksperymentować z różnymi rodzajami mąki i nasionkami, i naprawdę fajnie smakują:)u mnie poranne bułeczki znikają przed kolacją. Są wegańsko- wegetariańskie, bez jajek i margaryny, ale ładnie wyrastają. Pyyyyszne z domową marmoladką malinową!!!

A oto i one:

*5 dkg drożdży

*1 łyżka cukru

*ok. 1/4 litra wody (ale ja dodaję czasem więcej jeśli używam mąki z grubszego przemiału)

*50 dkg mąki

*1 łyżeczka soli

*4 łyżki oleju

Ja najchętniej mieszam 10 dkg jasnej mąki orkiszowej z 40 dkg jasnej maki pszennej. Bardzo lubię wypieki z jasnej mąki orkiszowej, ponieważ są bardzo delikatne w smaku.

Drożdże mieszam z cukrem i częścią wody w kubeczku, aż do rozpuszczenia.

Wsypuję mąkę do misy, dodaję sól, olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Wszystko mieszam mikserem najpierw na wolniejszych, a potem szybszych obrotach. Ciasto lubię wyrobić jeszcze ręcznie na stolnicy (ale nie ma takiej konieczności), bo wtedy mam pewność, że jest gładkie i mięciutkie. Smaruję dłonie odrobiną oleju, przekładam wyrobione ręcznie ciasto z powrotem do miski, przykrywam, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. godzinę (rośnie baaaardzo szybko).Ciasto można również włożyć do lodówki na noc żeby sobie pomalutku wyrastało, wyjąć rano, pozostawić na chwilę do ocieplenia i upiec poranne bułeczki.

Kiedy ciasto wyrośnie wykładam je na stolnicę, odcinam kawałki i sklejam okrągłe bułeczki dłońmi delikatnie natłuszczonymi olejem, żeby bułeczki się nie kleiły i ładnie formowały..

Układam je na blaszce w odległości ok 3-4 cm, ponieważ bułeczki jeszcze wyrosną w piecu. Ja smaruję je olejem i czasem posypuję grubą solą, ale można je posmarować wodą z solą żeby błyszczały, czy tez posypać dowolnymi ziarenkami.

Piekę je w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez ok 20- 30 minut, ale czas pieczenia zależy od „umiejętności” Waszego piekarnika:) Studzę na kratce i mniam, zjadamy natychmiast chrupiące i pyszne.

W zależności od tego jakie bułki uformuję, z tej porcji wychodzi mi od 8 do 10 sztuk, ale najczęściej piekę z kilograma mąki i mam bułeczki na dłużej.

RADOSNEGO PIECZENIA I SMACZNEGO:)))

 
 
 

Share this Post

  • Oczywiście że wypróbuję ten przepis . I pochwalę się jak wyszły. Bo mi naprawdę nie wszystko się udaje w kuchni. 😀 Wiesz co mnie zastanawia? Ciasto drożdżowe w lodówce. Mam zakorzenione w głowie, że drożdże lubią ciepło. A już któryś raz słyszę, że można chłodzić. 🙂

  • Basiu, u mnie były, o tutaj:
    https://www.instagram.com/p/BEcn70QpASu/?taken-by=mamaniesama
    Faktycznie bardzo proste i dzieciom bardzo smakowały. Dziękuję za przepis 🙂

    • Agnieszka jak się cieszę, że smakowały bułaski 🙂 ja je za tą prostotę uwielbiam 🙂 a czasami „wybuchają” takie ogromne. Muszę tego Instagrama obczaić, bo nawet nie potrafię komentarza wyprodukować. Mam wyzwanie 🙂 dziękuję, że sie podzieliłaś ze mną, a ja ogarnę Instagram i będę tam do Ciebie zaglądać! 🙂

      • Cieszę się, że Cię zmotywowałam 🙂
        Wzajemne motywowanie jest fajne 😉

        • O tak 🙂 u mnie motywacja prowadzi prosto do brioszki 🙂

  • Podoba mi się że są wegańsko- wegetariańskie, bez jajek i margaryny, na pewno wypróbuję 🙂

    • Większość przepisów jest tu wegańskich, a tylko niektóre mają mleczne składniki 🙂 SMACZNEGO!!!

  • Ja już nie mogę się doczekać, aż sprawdzę ten przepis 🙂

    • Spróbuj spróbuj, to długo nie zajmie, a bułeczki są fajne i puszyste 🙂

  • Prosty i szybki przepis na pewno wypróbuje bo aż zgłodniałam 🙂 córka pewnie będzie się nimi zajadła 🙂

    • Zdecydowanie prosty i szybki i dlatego zachęcam 🙂 Sama długo miałam go w lamusie i dopiero jak zrobiłam, zadziwiłam się co mnie tak długo omijało 🙂

  • Ale się głodna zrobiłam :O Na pewno wypróbuję ten przepis!

    • Wypróbuj bo wychodzą zawsze 🙂

  • Pyszne Bułeczki

    Dzisiaj odbyła się pierwsza próba bułeczek w naszym domu, wyszły przepysznie! Zniknęły od razu ze stołu i czuję, że jutro trzeba będzie jeszcze powtórzyć 🙂 czekam na więcej przepisów 🙂

    • Basia

      Cieszę się, że upiekły się ładnie 🙂 Jutro będzie dżemek do bułeczek 🙂