Ketchup pomidorowo śliwkowy

KETCHUP Z POMIDORÓW I ŚLIWEK, czyli SIERPIEŃ ZAMKNIĘTY W SŁOIKACH :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia27 Comments

Zostałam ustrzelona inspiracją. Przy okazji BBQ z żurawiną usłyszałam „ketchup pomidorowo – śliwkowy”. Ten ketchup jak strzała amora wbił się w moją wyobraźnię i czekał na wysyp malinówek. A jak już malinówki się porządnie „wysypały” to zrobiłam baterię słoików pomidorowo – żurawinowego BBQ. A kolejnego dnia zaczęłam mieszać ketchup pomidorowo – śliwkowy.

Składniki podobne, ale efekt ciut inny. BBQ jest słodszy, ale bardziej pieprzny. Ketchup jest bardziej wytrawny i ma nutkę goryczki, bo śliwki były mocno kwaskowe. Teraz oba sosy „przegryzają się” w słoiczkach 😀 a ja jeszcze chyba zrobię włoskie sosy – bazy do pizzy i spaghetti. I zamiast bawić się w moje własne kombinacje, tym razem sobie zerknę do Ani z Domologia Stosowana, po jej domowy sos pomidorowy

I już przepis na ketchup pomidorowo – śliwkowy 🙂

SKŁADNIKI

  • 10 dużych pomidorów malinowych
  • 1 kg ciemnych śliwek
  • 1/2 kg cebuli
  • 10 płaskich łyżek cukru (można użyć miodu)
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szklanka octu winnego, jabłkowego

GOTUJEMY

Pomidory kroję w grubą kostkę (można sparzyć i zdjąć skórkę, choć ja lubię ze skórką), dorzucam wypestkowane  śliwki,  dodaję cebulę pokrojoną w kosteczkę, dolewam odrobinę wody i gotuję wszystko na małym ogniu, żeby zmiękło i się połączyło. Dodaję przyprawy i cytrynę i jeszcze chwilkę duszę. Miksuję blenderem ręcznym, tak, żeby pozostały kawałeczki i dodaję ocet. Zagotowuję i przekładam do małych słoiczków. Zakręcam i odwracam do góry dnem 🙂 Ewentualnie możecie słoiczki zapasteryzować.

Ta – dam gotowe 😀 i około 10 słoiczków mamy w spiżarni 😀

Idę radować się kolejnym sosem pomidorowym i tym, że zdjęliśmy gips z Krecikowej „obręczy barkowej” 😀

Ściskam na dobry weekend <3

Barbara Lew

Share this Post

  • Świetny przepis! Zastanawiam się, jakich śliwek najlepiej jest użyć i czy ich skórki nie są zbyt mocno wyczuwalne?

    • Kasiu, śliwki nie mogą być bardzo kwaskowe. Ja takich użyłam raz i mi sie nie podobał ten posmak.

  • O jej. no naprawdę ciekawe połączenie smakowe, nie dziwię się, że Cię trafiło 🙂

    • Troszke trafiło 🙂 ale śliwki koniecznie słodkie 🙂

  • Mazury, Kretowiny nad jeziorem Narie – Wynajem pokoi | Pokoje do wynajęcia

    Pyszny jest z miksowanej czerwonej papryki z dodatkiem ostrej, dodajemy też litr keczupu dobrej firmy… Połączenie tego ze śliwkami może być super i chyba spróbujemy… :). Pozdrawiamy 🙂

    • Czyli testujemy razem 🙂 ja też, ale wyjazd mi nagły wypadł, więc po powrocie 🙂 Pozdrawiam wakacyjnie 🙂

    • Babownia.pl

      Liczę własnie na ten paprykowy smakołyk, tylko musi troszkę poczekać, bo mi nagły wyjazd wypadł 😀 Pozdrawiam! 🙂

  • Bardzo mi sie podoba ten przepis <3 Kupilam malinowki, ale doszlam do wniosku, ze keczup bedzie szczegolny jak go zrobie, wtedy, kiedy wychoduje swoje wlasne pomidory <3 Wtedy dam Ci znac jak wyszedl. Dla mnie tkwi cos szczegolnego w mozliwosci chodowania swoich wlasnych dobroci…. Trzymaj sie Basienko xxx

    • Daria, swoje pomidorki są najlepsze. Takie słodkie i mają tyle miąższu. Sosy i zupy z nich są gęste i fajne. Czasem w nich tkwi sekret 🙂 Ściskam też 🙂 <3

  • Ale żeś mnie zaskoczyła! Śliwki? A jakieś konkretne, czy wszystko jedno jaki gatunek? Bardzo oryginalny przepis.

    • Byle dość słodkie, bo moje były zbyt kwaskowe i trochę zbyt dużo goryczki wrzuciły do sosu 🙂

  • Pokojeuannynowytarg

    Cudny sosik 🙂 Uwielbiam takie cudeńka kulinarne <3

    • Babownia.pl

      Dziękuję 🙂 <3 a ja wczoraj dostałam przepis na taki sos z papryką jeszcze i muszę wypróbować 😀

    • Pokojeuannynowytarg

      Babownia.pl Wypróbuj i oczywiście opisz 🙂 Będę ściągać 🙂

    • Babownia.pl

      Jagatoja podzieliła się ze mną 🙂

  • No i to się nazywa ketchup! Mój mąż robi podobny, ale bez śliwek. Muszę mu wspomnieć o tej wersji.

  • Aga

    Bardzo ciekawy ten sosik, już mi się podoba   chętnie bym spróbowała 🙂

  • Aga Cynamonowa

    Bardzo ciekawy ten sosik, już mi się podoba 🙂 chętnie bym spróbowała 🙂

    • Babownia.pl

      Dziękuję Aga Cynamonowa 😀 tak a’propos cynamonu to podobne smaki w przyprawach sie pojawiły 😀

  • 🙂 HA!!! Znalazłam ten przepis !! Przysięgam Ci go dać . Wyślę na maila, OK ??

    • SUPER 🙂 koniecznie proszę, bo papryka ze śliwkami brzmi bardzo egzotycznie, ale i pysznie 😀 PROSZĘ PLIZ 😀

      • 🙂 Poszło na maila – daj znać czy wszystko OK

        • Jaga dziekuję <3 jest i widać bardzo dobrze wszystko. Robię, bo wyglada ekstra !!!

  • MKA

    Ja zaczynam ten weekend keczupem z cukinii – tyle jej mam, że robię ten keczup już drugi raz. Ten Twój przepis jest też ciekawy i zostawię go sobie na dobry początek przyszłego weekendu 🙂 A póki co cieszmy się latem, u Was dodatkowo wyleczonym obojczykiem 🙂

    • Madziu ja nie robiłam ketchupu z cukinii, tylko taki sos z pomidorami. „Zjadł” sie szybko, ale w tym roku nie mam cukinii, wiec bedzie rok ze zwykłym pomidorowym sosem 😀 a obojczyk jeszcze niestety nas blokuje, bo nie wolno nic robić, co ma związek z ruchem 🙁

  • Ale pachnie tymi Twoimi przetworami. Tyle aromatów w nich zamknęłaś 🙂
    Super, że gips już ściągnięty. Teraz będzie już z górki 🙂

    • Ula dzięki 🙂 wiem, że ten ketchup trochę taki „indyjski”. Ale ze śliwka całkiem fajnie się to komponuje 😀