Ketchup pomidorowo śliwkowy

KETCHUP Z POMIDORÓW I ŚLIWEK, czyli SIERPIEŃ ZAMKNIĘTY W SŁOIKACH :)

In Mama Weganki Gotuje by Basia27 Comments

Zostałam ustrzelona inspiracją. Przy okazji BBQ z żurawiną usłyszałam „ketchup pomidorowo – śliwkowy”. Ten ketchup jak strzała amora wbił się w moją wyobraźnię i czekał na wysyp malinówek. A jak już malinówki się porządnie „wysypały” to zrobiłam baterię słoików pomidorowo – żurawinowego BBQ. A kolejnego dnia zaczęłam mieszać ketchup pomidorowo – śliwkowy.

Składniki podobne, ale efekt ciut inny. BBQ jest słodszy, ale bardziej pieprzny. Ketchup jest bardziej wytrawny i ma nutkę goryczki, bo śliwki były mocno kwaskowe. Teraz oba sosy „przegryzają się” w słoiczkach 😀 a ja jeszcze chyba zrobię włoskie sosy – bazy do pizzy i spaghetti. I zamiast bawić się w moje własne kombinacje, tym razem sobie zerknę do Ani z Domologia Stosowana, po jej domowy sos pomidorowy

I już przepis na ketchup pomidorowo – śliwkowy 🙂

SKŁADNIKI

  • 10 dużych pomidorów malinowych
  • 1 kg ciemnych śliwek
  • 1/2 kg cebuli
  • 10 płaskich łyżek cukru (można użyć miodu)
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szklanka octu winnego, jabłkowego

GOTUJEMY

Pomidory kroję w grubą kostkę (można sparzyć i zdjąć skórkę, choć ja lubię ze skórką), dorzucam wypestkowane  śliwki,  dodaję cebulę pokrojoną w kosteczkę, dolewam odrobinę wody i gotuję wszystko na małym ogniu, żeby zmiękło i się połączyło. Dodaję przyprawy i cytrynę i jeszcze chwilkę duszę. Miksuję blenderem ręcznym, tak, żeby pozostały kawałeczki i dodaję ocet. Zagotowuję i przekładam do małych słoiczków. Zakręcam i odwracam do góry dnem 🙂 Ewentualnie możecie słoiczki zapasteryzować.

Ta – dam gotowe 😀 i około 10 słoiczków mamy w spiżarni 😀

Idę radować się kolejnym sosem pomidorowym i tym, że zdjęliśmy gips z Krecikowej „obręczy barkowej” 😀

Ściskam na dobry weekend <3

Barbara Lew

Share this Post